登記成會員
搜索
查看: 4877|回復: 3

玩具模型情景繪畫(更新中)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

暑假期間,我教嘅畫班轉畫一啲趣味大少少嘅主題,畫吓玩具。

幾日前開始畫一張「情景」,畫面以舊超合金、汽車、模型火車及人仔模型構成,以 marker 上色,目的係做出鮮豔明亮、寫實得嚟又似漫畫嘅感覺。

簡單講吓過程:先用鉛筆起稿,心目中構思係以超時空世紀嘅搬貨機為主,背後有兩列貨運列車。搬貨機及兩列貨運列車都係黃色,所以加插綠色嘅草地及樹 -- 畫開畫嘅大概會明白,係用冷暖色嘅對比。另外,Santa 火車有藍色,所以亦響前景木招牌及背景加入相同嘅藍色嘅廣告及海面,以平衡藍色嘅分布。

設定顏色分布同時,略為修改草圖,將火車嘅角度改少少,及左下角行人改為工人(咁全部人物都變晒工人)。先以黑色墨水筆上色及填塗陰影,初部已有立體感覺。

然後按之前定好嘅顏色分配,油上黃、藍及綠。大家細心觀察可見,呢個階段只用一支黃色、一支藍色、兩支綠色,最後用紅色及啡色點綴幾下。呢個係 marker 畫嘅「風格」,顏色唔駛多,一般不超過 3 種主要顏色。

然後加入幾種深淺不一嘅灰色,細位就出埋嚟。

去到呢度,發現工人用嘅橙色冇晒,而木牌廣告亦未諗定,加上左邊草地想加多件玩具,所以到此為止,先出街買顏色。

響 art supply store 買咗平價橙色,明天繼續,稍後 update。

學生嘅作品就唔響呢度介紹,有興趣就去我網站自己睇。

用嘅marker
呢款筆嘅外型靚過"淘淘"嗰48色
但「淘淘」果隻又平又好用。我買 $192 人仔 = $230,運費 $30,total = $260。除番開 $260/48 = $4.8 一支。

你可以去 art supply store 睇睇酒精 marker 幾多錢一支 / 一套……