登記成會員
搜索
查看: 17178|回復: 29

[純粹吹水] rim upgrade…

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟最近蠢蠢欲動,想 upgrade 部 Specialized Rockhopper Comp 2007 去做 full suspension 的軟架…
但在這個過程,反而深入一點的了解了我本來的硬架,其實性價比很不錯,所以在看了數架軟架成車及車架後,我決定還是先 upgrade 個 rim...
反正我想公路、山路都有機會踩架 Specialized,我不如多買一對 rim,再在舊 rim 上配上 1.5 的公路呔就算了。
現在打算買以下這對 rim:

Mavic Crossroc
唯一猶疑是它用的是 tubeless tire,不知道越野單車上用 tubeless 是不是爆呔風險較大?
各師兄請賜教!

Homan 發表於 7-9-2013 03:30 PM
掛左在房一年的時間,終於比我買到呔…
今日在將軍澳坑口村以 $340/條的價錢
(另加 $100 奶 ,豪比佢當 ...

平時踩單車時可多帶一條內呔。若爆呔,就塞條內呔入去就搞掂。(有 d 人甚至塞泥及樹葉)

至於「奶」,有 d 人唔用,有 d 人覺得一定要,隨你鍾意。只要氣壓正確,  tubeless 同內膽呔爆呔指數差唔多,但千祈唔好做「入山就放氣」呢 d 謬誤。
掛左在房一年的時間,終於比我買到呔…
今日在將軍澳坑口村以 $340/條的價錢
(另加 $100 奶 ,豪比佢當手功錢)
入左 Crossmark 2.1 tubeless
睇住佢地上呔,話難唔難,但都幾費力
Tubeless 呔風險同內膽呔差不多,唯一需特別留意係,氣壓一定要準,否則容易爆。

而萬一tubeless爆呔,都可以放番內呔打番氣繼續用。
egg_studio 发表于  10 分鐘前
Tubeless 呔風險閏同內膽呔差不多,唯一需特別留意係,氣壓一定要準,否則容易爆。...

唔該哂!有冇邊隻tubeless 好介紹?XC及環塘用

what kind of 飛輪可以裝? Shimano XT? 可配 sram 飛輪嗎?

想問多兩個問題:
1)係唔係找任何牌子 9速飛輪都OK?(例:Shimano 9s飛輪 HG50(11-32T) )
2)如果將來為了有機會在爆呔時可以裝內呔,係唔係都要貼呔墊?
Homan 發表於 11-9-2012 01:41 PM
what kind of 飛輪可以裝? Shimano XT? 可配 sram 飛輪嗎?

一般 7,8,9 速都得,10速就最好睇睇官方網頁先。

Sram 及 Shimano 飛輪都可以。
Homan 發表於 11-9-2012 03:14 PM
想問多兩個問題:
1)係唔係找任何牌子 9速飛輪都OK?(例:Shimano 9s飛輪 HG50(11-32T) )
2)如果將來為 ...

如果你問"任何牌子"就答你 "唔係",因為唔係所有牌子都 compatible with Shimano 及 SRAM

Tubeless rim 冇呔墊。
egg_studio 發表於 12-9-2012 08:46 AM
如果你問"任何牌子"就答你 "唔係",因為唔係所有牌子都 compatible with Shimano 及 SRAM

Tubeless rim  ...

我架MTB本身係9速,咁果 cassette 係唔係都一定要9速先 compatible?
(我估係掛?)
咁我去買一set shimano XT 9速 cassette 應該可以接上吧?

另外,請問 tubeless 呔有無咩 C/P 值高之選?
Homan 發表於 12-9-2012 12:29 PM
我架MTB本身係9速,咁果 cassette 係唔係都一定要9速先 compatible?
(我估係掛?)
咁我去買一set shima ...

(1) 當然,9速就配番9速。如果轉 10 速 / 其他速就要買過波手、飛輪、鏈 (10速;9 轉 8 或 7 或 6 唔駛)。

(2) 冇問題。

(3) 本身 MTB tubeless tire 唔多選擇,而且價錢貴。我之前都諗過轉 tubeless ,但選擇少又冇乜特別優勢。既然要花錢,不如買 racing 用嘅輕呔嚟比賽,一條呔輕 300g,前後就 600g ,又唔駛轉鈴。

你去荔枝角飛 X 單車鋪睇睇,果度有多 d tubeless 選擇。
明天有時間去飛波睇睇呢隻:Maxxis MAXXLite UST 26x1.95折叠真空外胎
飛球 26" Crossmark UST Tubeless $400. 29" 反而 $380. 不過打去將軍澳單車店只係 $338 而且可以幫我裝埋!

但你都冇 UST rim ,冇啦啦買條 tubeless 貪得意?
egg_studio 發表於 14-9-2012 09:56 PM
但你都冇 UST rim ,冇啦啦買條 tubeless 貪得意?

咩啊,我買左對 Crossroc UST rim 呀… 講左十幾個 reply 你都唔知?!
Homan 發表於 15-9-2012 02:02 AM
咩啊,我買左對 Crossroc UST rim 呀… 講左十幾個 reply 你都唔知?!

你第一個 post 淨係話 "現在打算買以下這對 rim:"

都冇講你買咗。

出車時記得帶多條內呔做後備。
今日買埋個九速飛輪,個真空咀亦到手,買埋條 tubeless 呔,就可以試試新rim & 呔性能了!希望可以在下星期試試入山!

等我研究下點樣自己DlY裝飛輪,成功的話又整個教學出來先

Homan 發表於 16-9-2012 08:07 PM
等我研究下點樣自己DlY裝飛輪,成功的話又整個教學出來先

冇工具冇得 DIY
有咩工具是必須?

Homan 發表於 16-9-2012 10:28 PM
有咩工具是必須?

所謂「飛輪匙」-- 一件用嚟裝拆飛輪的工具。(不過,如果你有能力用手指扭緊螺絲,唔用螺絲批的話,你可以同樣用手指 + 無限體力嚟扭實個飛輪)
Homan 发表于  6 天前
egg_studio 发表于  10 分鐘前      
Tubeless 呔風險閏同內膽呔差不多,唯一需特別留意係,氣壓一定要準,否則容易爆。...  
唔該哂!有冇邊隻tubeless 好介紹?X...

扭實個飛輪前D手指應該