登記成會員
搜索
查看: 7068|回復: 12

神山之旅(下)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

IMG_5428.jpg 據登山指南及導遊所講,爬神山一般規定為兩日活動。神山最高位置係寸草不生嘅大岩石,冇明顯嘅路徑,因此要用繩索指示路線。除此之外,有部分路段超過 45 度,需要靠繩索借力。正因為頭先爬頭,所以前路冇人,假如堆埋響其他登山客裏,去到需要攀繩索位置,由於繩索得一條,就會出現「塞車」。

因相片闊 1000 px,請按上右方“切換到寬版”

Full album at http://www.eggstudio.com/G3/index.php/hill

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽,您當前積分為 0

我上次上神山, 下山時用 via ferrata route 回 hut, 所以睇唔到上山時自己其實有幾險 =="
Via ferrata 好多時會在直崖壁上行走, 但有small steps 借力, 及全程用safety harness 塔住, 所以好安全但刺激, 大家下次去神山不仿考慮下.

我冇玩 Via ferrata,一來冇時間,二來落山時個 guide 帶我行過去望過,發現唔係好似 d 小冊子形容得咁高(亦由於係攝影角度問題),所以冇玩
via ferrata 有兩條 route - Low's Peak Circuit 及Walk the Torq.  Low's peak 難度高啲, 由 3,800米起玩, 我用咗成四個鐘先番落 hut 到.  趕時間可以考慮下Walk the Torq, 3,500米起玩, 兩個鐘之內應該可以完成, 但當然無 low's peak 咁好風景及刺激.
egg_studio兄嘅行山 package,係香先訂,定係去到沙巴訂架?
除左2日1夜同3日兩夜外,可唔可以係山頂留多幾日?
eto 發表於 25-10-2011 01:57 PM
egg_studio兄嘅行山 package,係香先訂,定係去到沙巴訂架?

我去到沙巴時響酒店front desk 訂。

當日夜機到,一去到酒店就訂了激流及神山。

神山唔難訂,當晚響神山一間房六張床,只有四個人,如果你人頭唔多去到先訂都未遲。
12pt 發表於 25-10-2011 04:52 PM

山頂唔住得人,據導遊講山頂響早上十點至下午四點不可攀登。

而樓上有會員講過,山上仲有 via ferrata 玩,可以玩多一日。

你可以住幾多日都得,不過上山前要同公園office 講,最緊要俾錢~
12pt 發表於 25-10-2011 04:52 PM

住得人嘅地方就只得約3200米嘅地方及"山腳"(公園入口),其餘冇地方可以住~
ok,thankyou
12pt 發表於 26-10-2011 09:44 AM
ok,thankyou

咁你果"馬場之旅"呢?
完成左192,但發現192同144間有夾層,重要幾大下。今次都算多野睇,礦車,舊報紙,"瀑布",過幾日搞好D相就有得睇
12pt 發表於 26-10-2011 01:44 PM
完成左192,但發現192同144間有夾層,重要幾大下。今次都算多野睇,礦車,舊報紙,"瀑布",過幾日搞好D相就 ...

等我去睇下相先~~~~~