登記成會員
搜索
查看: 6526|回復: 10

沙巴 Padas River 激流

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前往沙巴旅行,到報稱 3-4 級嘅 Padas River 玩吓激流。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽,您當前積分為 0

見到有一張相翻左艇… 係唔係基本上一定會翻艇架呢
我就冇翻艇,而有 d 玩開嘅人就會去到某 d 位專登翻艇,然後浮響水面,沿河水而下,當玩滑梯。我後來到最後一個 section 都專登跳入水,玩咗一個激流,當然要熟水性先好咁玩......
唔會好多亂石好危險嗎? 我感覺是真的幾危險呢
有亂石先有激流。平靜嘅河水因為有石同埋水深突然少咗 (河床淺咗) 所以先會變急,形成激流。

事實上激流係有危險嘅活動,不過我識滑浪及潛水,所以識處理響亂流及大浪,因此可以 handle 到。此外,辦激流的公司有三隻獨木舟隨行,除了影相及拍 video 外,主要工作係救起跌落水嘅人。另外有救生衣及頭盔,只要記得萬一跌落水有乜要注意,唔好慌亂,基本上幾安全嘅。(出發前先練習翻艇時應該點做、跌落水又應該點做等等)
勁Q好玩喎,比我係美國幾年玩獨木舟仲激
當日已經唔「大水」,如果雨季應該好玩 d 。
我幾年前都係padas river 玩過激流, 真係好好玩! 但我始終都想試下kayak 激流, 不過一定要學好rolling 先!
kayak 暫時行到直線,所以玩激流有排都未得。我遲 d 會去考 advanced 潛水牌,你考咗未?(我咁多年都仲係 O 仔)
你 lee 啲係 super O 仔呀!
我四年前考完 O 仔已立即考埋 A 仔, 跟手考埋 Nitrox, 方便出trip.
因為今次去旅行都有深潛,而有同事會考 A 仔,所以諗住一齊考埋,咁以後深潛唔駛偷雞。