登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

[圖片/文章] 翻新中古單車 project (3-4-2011 update!!!)

火.. [複製鏈接]
其實 lock 踏都唔係咁難玩, 只不過比討論區神人神化咗, 就算 Road Bike lock 踏都一樣, 只不過行路時感覺怪 ...
c_Foo 發表於 6-4-2011 11:26 AM

其實ROADBIKE同MTB LOCK踏已經好唔同。
自己兩隻都有用,roadbike明顯是lock得死好多。好處當然是發力更有效率,不過要unlock都幾費力的,但是roadbike開發lock踏時根本不是預你經常lock/unlock的。
mtb強調都是方便解鎖,那可想而見,力度發出自然不夠roadbike既好。
另外 RB lock 鞋鞋底硬好多,carbon 鞋底唔使多講,就算係硬膠底都好發力過 mountain 鞋好多好多。
另外,會成日UNLOCK 同LOCK又唔想用MTB LOCK 既朋友仔
可以選用SHIMANO TOURING SERIES,呢個SERIES易UNLOCK 好多..

請花少少時間看 post #29..... 2 日前已經答咗你

另外,如果你對用lock 踏有問題,請另開新 post 討論

問題係CITY BIKE意思係比任何一個人都識踩..
假如一個人唔識用LOCK PEDAL而佢又想踩既話咁就... ...
hongdonald 發表於 6-4-2011 11:49 AM
我都識有位"人兄",幾個月前二百幾蚊一個飛輪話好貴。之後,我近排買咗個四百零蚊嘅飛輪,呢位人兄寸我千零蚊一個飛輪都嫌貴 (因為我買個四百零蚊嘅飛輪)。

上面位 hong 兄幾個月前都係話唔敢用lock踏,今日已經出post教我地乜乜畫圓、乜乜連成一體、乜乜road bike lock踏unlock費力d (不過我諗佢唔記得 MT bike lock踏一樣可以較鬆緊,緊過 road bike 都可以...),我諗我有機會介紹吓果位"人兄"俾hong兄認識,大家一定可以一拍即合,成生死之交,猶如鐵甲萬能俠的亞修羅男爵。。

回復  hongdonald

真係唔知點講, 幾皮野豪架環法戰車, 兩舊水有找既鞋碼就扭六壬算盡, 你真是我心目中既 ...
c_Foo 發表於 6-4-2011 12:14 PM
嘈交另post,我既留言係分享lock pedal心得。
thread吾對題我可以另開
不如開個鐵甲萬能俠, 如何成生死之交 Post 我會有興趣
回復 46# c_Foo

呢個要響玩具版開,版主一定知道點解。(C_Foo兄你貴為70後冇理由唔明箇中道理)......

另有少少 update 有關 Fairlady...... 前兩日去某單車鋪,早排見佢做緊隻唔知乜牌子嘅人造皮sit位,有兩條彈簧果隻。重就一定重,不過平過 Brooks 好多,夠買多條碳通。不過當時考慮緊用番隻十幾年真皮sit位定彈簧sit,諗吓諗吓今晚行過已經賣咗......

另外諗住裝隻貨架,一般單車鋪賣嚟賣去都係百零蚊果隻款,一係就響飛波果隻二千幾嘅拖架,但響香港用應該唔合法 。大家有冇見過邊度有d靚仔d嘅貨架?
回復  c_Foo

另外諗住裝隻貨架,一般單車鋪賣嚟賣去都係百零蚊果隻款,一係就響飛波果隻二千幾嘅拖架,但響香港用應該唔合法 。 ...
egg_studio 發表於 8-4-2011 12:34 AM

唔合法? 又賣?
買咗之後唔用,或者唔響香港用嘛得囉。
回復 48# Homan

有利可圖點會唔賣
12-4-2011 update

已買櫈仔,請另看新 post

http://www.photomarket.hk/viewthread.php?tid=3630&extra=page%3D1
好車 !!!
wongfai 發表於 1-3-2012 06:18 PM
好車 !!!

好乜鬼,依家花咗條痕,響元朗買咗貼紙貼住。