登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

[圖片/文章] 翻新中古單車 project (3-4-2011 update!!!)

火.. [複製鏈接]
你點配都得
但上LOCK 同落LOCK感覺唔太合休閒設定..
識用唔會有分別,都係將腳輕輕放橫就落地,唔需要特別花精神留意,你學識用就會明白。另外請睇清楚,呢架車係用黎踏長途,有lock用少好多力
買送果隻叫淑女車。我以前未識用lock踏時都擔心過上落lock有困難,但學識後習慣了,變成反射動作。打個比喻,如果唔識踩單車,會覺得兩個轆唔穩陣,三個或四個轆咪仲好?但識踩單車後根本唔會擔心踩踩下跌低(某車神除外)
哦~ 咁即係大家在「休閑車」的定義有唔同啫~~
因為我(我估汗當奴兄都係)以為「休閑車」=(剛剛學的)「淑女車」
所以覺得唔配lock踏囉~~
因為落車行路著lock鞋應該唔舒服啊!
正解,休閒車既定義應為是但著對白飯魚就踩得,仲要特登著lock鞋,太麻煩啦
另外kay兄你既抽水能力太強,逢post必抽:(
又打個比喻,假如有對襯番色既普通踏,你又會點選擇呢?
回復 26# hongdonald

可能佢老婆都係咁「抽」番來~~
回復 26# hongdonald

唔駛如果,你去我買呔果個 website / 牌子睇睇就知答案
回復 24# Homan

上幾個post提過有 for city bike 用嘅 lock 踏,果設計已解決咗你嘅擔心。(如果你響單車鋪唔見有我先post 相)

另外,citybike 用嘅lock踏都係用MT bike 碼,因此配MT bike lock 鞋,所以就算唔踩單車時,可以當普通鞋一對返工行街,並非 road bike 碼般落車就行唔到路。
回復 25# hongdonald

非也,只係你逢post都有位比人入到先。

Citybike 用嘅lock 踏正係設計比着其他鞋都踏到,你又比個位人入了......
其實 lock 踏都唔係咁難玩, 只不過比討論區神人神化咗, 就算 Road Bike lock 踏都一樣, 只不過行路時感覺怪怪
Donald 兄, 你都見過我果邊位遞件員, 一樣摺車 lock 踏, 完全冇問題, 我仲見佢上車 set 錶計時, Professional
問題係CITY BIKE意思係比任何一個人都識踩..
假如一個人唔識用LOCK PEDAL而佢又想踩既話咁就...
其實 lock 踏都唔係咁難玩, 只不過比討論區神人神化咗, 就算 Road Bike lock 踏都一樣, 只不過行路時感覺怪 ...
c_Foo 發表於 6-4-2011 11:26 AM

Roadbike    lock 踏 除左省力外,當你搖車時更安全..
不過邊度有平既LOOK用鞋碼?
點解鞋碼唔可以用鐵做呢?
回復 33# hongdonald

咪又係咁踩, 唔好複雜化, 記得初初玩過 Wily 兄既 M Bike 用打旦器, 穿波鞋的我咪又係咁踩
回復 34# hongdonald

真係唔知點講, 幾皮野豪架環法戰車, 兩舊水有找既鞋碼就扭六壬算盡, 你真是我心目中既車臣喔
鞋碼鐵做咪好死重!
就算mtb用lock踏,上斜下坡有一定穩定用處。不過訓練自己識應非常緊要,淨係cup車走佬依家野再0.09秒上車lock返踏要失敗再失敗中吸取經驗,當中見紅不是鮮聞.
回復  hongdonald

真係唔知點講, 幾皮野豪架環法戰車, 兩舊水有找既鞋碼就扭六壬算盡, 你真是我心目中既 ...
c_Foo 發表於 6-4-2011 12:14 PM

當你成日踩你就會知肉痛.我暫時買開LOOK個隻鞋碼係150蚊,大約踩4次就會報廢..
回復  hongdonald

咪又係咁踩, 唔好複雜化, 記得初初玩過 Wily 兄既 M Bike 用打旦器, 穿波鞋的我咪又係 ...
c_Foo 發表於 6-4-2011 12:10 PM

當然可以踩,不過我諗番當初用行山鞋踩LOCK 踏真係好危險。
一.LOCK 踏 SIZE通常比較細,好易差錯腳
二.搖車時腳同踏連成一體,更為受力,可以完全感受到車架同車輪既剛性
三.有更好既劃圓
回復 37# willywong

咁改做鋁做又如何?
當然我明白同打印機既道理一樣,係消耗品上搵消費者錢會更為成功