登記成會員
搜索
查看: 28670|回復: 52

[圖片/文章] 翻新中古單車 project (3-4-2011 update!!!)

火.. [複製鏈接]

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

前言:

大約 92、93年買嘅 Raleigh road bike 鋼架,由於唔算乜嘢大牌子 -- 雖然 Raleigh 曾經出過一隻單車界嘅超經典名車,一般有一定年資嘅中產單車手一定見過,我就當年買唔起,不過呢 d 題外話,有興趣可另開新 post 講。

呢架白色 road bike keep 咗約15-16 年,期間唔係成人踩,因為個人太多活動,上山下海行山滑浪潛水畫畫旅行單車跑車玩具,唔得閒玩咁多嘢。結果響上年買咗個 CAD9 架,咁就將呢架舊車過架,然後放咗響度。當然,賣就一定唔會有人要,但棄之可惜,所以前排搵 Wong Fai Sir 打價噴油,計劃翻新中古車!

當年 parts 用 Shimano 105 8 速 (93 年時好 x 貴)、頭盤係 Shimano 600、前撥及 crank 係 Shimano Sante (當年只出過一年,定位係比 600 更高,獨有鵝蛋形 crank,而且係 Shimano 唯一一套白色嘅件,如果計現時的 Shimano,Sante 比 Dura-Ace 高一級)

翻新

至於噴油過程,請睇 Fai Sir 嘅 post : http://www.photomarket.hk/forum. ... &extra=page%3D3

顏色方面,因為自己鍾意橙色,而且近幾年嘅 dream car 係 Nissan Fairlady 350Z,因此就鎖定要 Fairlady 嘅銀橙色!而汽車嘅顏色比較易搞,只要知係邊架車,check 番 color code 就可以配到 exact 顏色。當然呢 d 專業嘢就留番 Fai Sir 搞掂。

組裝:

幾日前攞架,已經係一架好獨特嘅 Fairlady 燈。

呢個係 "遺照"

而翻新中古單車呢個 project,目標唔係一架 road bike, 而係平把 city bike ,用途係 touring ,例如返大陸踩長程,因此響另一架 mountain bike 上拆走全套轉波 (波手、波撥、飛輪、crank -- 而波腳因為損耗嚴重,所以買個新嘅)。

而架 mountain bike 就乘機 upgrade,買咗套 Sram X9,試吓所謂 "新技術"嘅 2x10 嘅效果,響 XC 係咪真係好過傳統嘅 3x9 / 3x10 ??? (請留意遲 d 試用報告)

另一盒係 SRAM 嘅 Apex brake,因為對 93年 105 brake 已經移咗去 Fairlady 上,所以買番對平平地嘅 Apex 俾 CAD9。

而 CAD9 就遲 d 有錢時打算 upgrade 到 Rival 或 Force,咁套 105 就可以正式退役 (響 eBay 趁仲有價就賣)。

講吓題外話,幾年前當 SRAM 出現後,發現 SRAM 嘅水準及技術遠遠高過 Shimano,而 Shimano 不進則退,d 料就越嚟越差,但價錢就越嚟越貴,依家嘅頂級所謂 Dura-Ace,除咗輕之外,耐用性低,做工又及唔上當年嘅 600。響 MT bike 世界,XTR 貴、輕,不過撞兩下就爛, d 鍊踩幾十次就拉長晒,之後 cake 下 cake 下就轉唔到波。

而且上次識到 SRAM 代工廠嘅老細,佢單車都唔識踩,但據佢講,SRAM 對 R&D、QC 等要求都好高,而本身自己用開 Rockshox 、 Shimano 及少少 SRAM 產品,比較之下,覺得 SRAM 性能/價錢比較好。因此 MT bike 及遲 d CAD9 upgrade 都唔會考慮 Shimano。(魚桿就會)

因為自己冇工具,所以裝拆 crank 就要請教單車鋪。

同步進行 -- MT bike crank 過架到 Fairlady,而 MT bike 裝 X9。

不過噴油時冇留意 BB 位,結果入面都噴埋顏色 (底油+面油+力架),令 BB 入唔到。解決方法係重新打"啞",反正翻新,以前用四方芯,依家打番"啞",令"現代" 嘅 BB 芯可以 fit d。

Fairlady 既然要做 city bike,就要有個平頭。因為要就番呢個古典鵝頸,所以要搵番支夠古典嘅 25.4 直 bar。

結果當然買唔起,最後響某單車鋪搵到碌倉底貨 -- 一碌重 140g 嘅 Titgc 直 bar,仲要幾廿蚊俾埋我個隻。

之後到 brake -- 呢個翻新 project 學識咗原來 V-brake 手制係唔可以用響 C-brake, 結果又要去搵倉底貨。

搵到對當年嘅 Diatech ,又係幾廿蚊搞掂,而且好輕,顏色襯番直 bar 及對 105 brake。

之後就駁 brake 線及波線,呢 part 冇乜特別,不過就終於用咗呢套上年響 Action Asia 比賽 d 豬肉獎 -- SRAM brake 線套裝。當日 Willy 兄得獎,發現所有人都用油 brake,最後放響我屋企做 display,今日終於有用了。

車轆方面,由於舊車用古典扭牙飛輪+原子呔,依家費時搵自己笨,所以有位朋友二手賣咗對全新 Shimano RS10 轆,貪佢一來夠平、二來襯到色、三來行啤令、四來夠硬淨,適合長途返大陸,唔怕好似 d 環法車神咁炒車後條鈴 "咬" 咗之後發脾氣。

最後,翻新 project 大致完成。現在只欠車呔。由於 Fairlady 係 road bike 架,700C-25 以上嘅呔都裝唔到。呢幾日行過幾間單車鋪,都冇賣 700C-23 or 25 粗紋呔。上網見到有,但香港未搵到。

700C-23 touring tire 可見 http://www.biketiresdirect.com/search/city-touring-tires

如果知邊度有請指教~~

感想:

搞搞埋埋,MT bike upgrade 咗,單車停車場多一架 city bike。暫時洗咗約5-6千。值唔值就好個人。老實講,翻新完架車唔會輕,淨車架已經 5.5 磅。 Fai Sir 剷走舊油時發現 Fairlady 唔係純鋼,應該溝咗 d 銻 (當年支 600 seatpose 都係純銻,果陣未有鋁 / 碳通,又要上 eBay 搵搵),所以比鋼架輕少少。但係淨係噴油嘅錢,已經可以買一個全新嘅低級鋁架,因此起初考慮過索性買個 city 架,但翻新自己嘅舊車對自己有意思,又可以 customize 顏色,可以講係獨一無二,因此就去馬!!!

欠:

暫時 update 到呢度,現在欠車呔、手筒。坐通就用住 CAD9 果 set,因為張當年嘅 Inelli 梳化十分適合 city touring,而要搵番支 600 or 105 / 任何牌子銻通。

有呔就可以試車。
好車!
700C 25波羅釘元朗最大個間單車舖
不過係ZIPP牌..價錢未必靚仔!
好車 !!
回復 2# hongdonald

價錢唔過份都冇問題 (果間嘢一般拆頭唔多/冇),試過經相熟單車鋪去訂反而平過 walk-in

另外上網買都要 US$49 一條。
已問,750@
你上網買好過
你好!我最近都想自已改架Citybike
但我就想買架26“鳳凰黎改
ww w.77bike.com/bbs/read.php?tid=24260&page=1
想跟到差唔多咁改,車已經揾到係邊度買
但我對D單車鋪同零件價錢都唔係好識。。。
師兄可唔可以指點下邊幾間單車鋪可以行下買D平平地既件?
首先請留意我地唔準公問開 email ,所以我已經 remove 你 email,私人嘢請利用 PM 聯絡。因見你新手所以提醒下你。

講番單車,響粉嶺某間單車鋪有鳳凰零件賣,我早前見有 pack "全新" (當然係幾廿年前出廠,不過一直放響度)頭及尾燈 (用個轆叉電果隻)。單車鋪名稱已 PM 你。

不過你架車響邊度買?該單車鋪有冇得幫你響大陸訂零件?

我以前返大陸都踩過鳳凰 (係第二張圖片果隻 -- 用拉桿代替 brake 線果款),我覺得如果要番新,可以諗諗呢隻款。另外你提供的 example (下圖)太現代化,特別係張 saddle,完全唔 match 架鳳凰。響旺角某黑店近日做緊特價,係一張仿皮啡色有彈簧的 saddle,二百零蚊有交易,不妨諗諗佢。你又可以考慮加番原裝貨架,仲要係用內呔做縛繩果款。

(圖片 at http://77bike.com/bbs/read.php?tid=24260&;page=1)
首先請留意我地唔準公問開 email ,所以我已經 remove 你 email,私人嘢請利用 PM 聯絡。因見你新手所以提 ...
egg_studio 發表於 23-3-2011 08:34 AM

呢款係咪許文強STYLE既單車黎架 ?
不,係林家棟 style
許文強揸槍唔揸車
24 March 最新 update

呢幾日都係為了兩條呔,已經響網上搵到合心水嘅 (請睇另 post )

先幾日行過旺黑,見有一堆貨做緊特價,咁啱見到橙色手筒,質地唔錯,價錢由原價 $128 減至 $80 (可想而知平時食水幾深 -- 亦知道響其他單車鋪應該都係正價 around 一舊),二話不說就買咗。

對手筒係橙色,不過用手機+閃燈變咗紅色。

今日就因響屯門工作關係,收工時搭車去元朗某大單車 dealer 店睇吓有冇啱心水車呔,順便行吓呢間聲稱好大間嘅單車鋪。早前當佢啱啱搬到新地方時,好多嘢都冇得賣,當時就有人辯稱啱啱搬屋,所以 d 貨響倉。差唔多一年後,今日有幸見識過,仍然係得個大字。我心目中有幾樣嘢想睇,亦準備好跌錢:

1) 車呔 -- road bike tire 可以用 "得幾款" 嚟形容。我見識少,但響香港未見過有一間單車鋪嘅車呔 (包括 road bike 及 MT bike) 嘅選擇少過佢。幾日前響旺黑,甚至平時幫趁開粉嶺果間細鋪頭都以"倍數"多過佢。

2) Saddle -- 我架 MT bike 及 road bike 都想換櫈 (一來 CAD9 張櫈會換去 Fairlady 處) -- 全鋪得約十張櫈......

3) 轆 -- 早前與 Willy 兄打算買某牌子 MT bike 轆。朋友響買咗,網上買連運費到香港約 $4200,粉嶺某單車鋪 quote 價 $4500,而呢度賣 $5700......

不過,平心而論,如果你係某台灣牌子迷,果度 d 台灣牌就真係齊全,但睇吓價錢,我又會諗起果句:"咁嘅價錢,我買乜乜乜好過啦......"

回想當年未搬時,舊鋪貨物琳琅滿目,各種牌子款式都有,價錢公道,我都曾推介人去跌錢。時易世移,搬去工廠區行法國餐+台灣餸路線,我就唔 buy,希望幾年後有幸重遊舊地會見番一間值得跌錢嘅鋪頭。
多謝以上專業報導 !! 加分 !!
3-4-2011 update

響美國 mail order 嘅 Fyxation 車呔已收到。磅一磅,每條重 317g,以厚呔嚟講可以接受。

摸落去好粗,近睇下有 d 好細嘅粒粒,另外坑紋好深,完全合符我嘅要求。

突然有個疑問,響香港應該冇 700c-23 有紋嘅呔賣 (由於我冇行晒全港單車鋪,所以唔可以話一定冇,只係最大果幾間,及某一間賣 city bike 及 fixed gear 嘅都冇),咁香港 d 車手落雨後係咪唔踩單車呢?雖然有 d all weather 用嘅呔,但路面有水情況下,冇去水坑紋始終都唔排唔走 d 水......???

裝好車呔後,響 CAD9 拆張椅及 seatpose 落嚟,再鋸短條 seatpost ...... 呢支係廉價 GT seatpose,百零蚊,原本有 383g, 鋸短後仍有 299g ,不過 Fairlady 唔計較重量,所以冇乜所謂。之後裝 lock 踏,打打汽車車臘。就可以出街了。

突然又有感想,袋兩條六角匙出街踩幾分鐘,停低一邊較吓 d 鵝頸 + seat 位,已大致 ok;有 d 新手就捧錢去 XX 單車度俾人 fitting,fit 完就俾人昆要買條乜乜牌子嘅鵝頸及 seatpose...... 不過踩完仍然腰酸背痛。

今日又踩咗陣。由於用 MT bike 的 gear ratio,架車加速好快,但冇乜 road bike 嘅極速。有紋嘅呔當然唔夠光頭呔好去,不過呢隻呔 rotating resistance 好細,而且好咬地。入過少少村路,響村路嘅沙石地穩陣過 road bike d 所謂 racing 及 training 呔,沙地轉彎唔駛就住就住。至於濕地表現,就要等落雨再試。

由於平頭關係,轉彎好靈活,好好玩,雖然呢個係 road bike 架,配上 MT bike gear 及平頭後,感覺有 road bike 嘅輕快及 MT bike 的靈活。

早前睇過 d 真正嘅 city bike 車架,特色係可以裝 disc brake 及 700C-32 呔。我借過一部配 700C-25 菠蘿釘、 2x10 的 city,呢個 config 已經可以去環塘。
全車色水襯到一絕 !! 精彩 !!
暫時全車 23.5 磅,以 17 年鋼架車計唔算重,而鵝頸 360g、seatpose 299g,張櫈 388g,淨呢三樣嘢已經 1kg。如果用 d "現代" 嘅 parts,車重應該可以減一磅多 d ,如果用輕 d 嘅鈴及呔,20磅應該冇問題,不過就犧牲咗原有目的 (我要用嚟踩長程變化地)
回復 15# egg_studio

係唔係即係會帶呢架車上大陸踩?
回復 15# egg_studio

應該係,不過都要問清楚路線,好似上次去惠州咁,無端端踩入一條幾公里 off road 路,連 d 改 1.2"呔嘅 MT bike 都踩唔到,所以冇話一定,不過可以答你係,呢架老車 d config, 例如用 MT bike 3x8 gear ratio,前 crank 44T,平頭,目的不求快,但求舒服走長程。
但CityBike點解用LOCK PEDAL?
lock 踏同city bike 有乜關係?你冇響X牛見過citybike用的lock 踏嗎?
我都有同樣疑問… city bike 名字比我感覺是在市內踩去購物買菜~
所以配lock踏有D奇怪~~