登記成會員
搜索
樓主: c_Foo

想出 iPhone4? 停一停諗一諗

火.. [複製鏈接]
我排緊隊等I PHONE 4...
我會用CSL NETWORK..
唔知會點呢?
回覆 41# 港女234

試下咪知, 記得係度報告隊長
我排緊隊等I PHONE 4...
我會用CSL NETWORK..
唔知會點呢?
港女234 發表於 10-8-2010 01:07 AM

D 人用 3 就話慢到媽媽聲 , 你用 CSL 應該會話快到媽媽聲.... 呢個社會咩都媽媽聲, 只會有怨氣....
回覆 43# wongfai

媽媽聲只係奶支咀所謂
優點:

1.Mon靚除咗養眼外,就算有點老花亦冇問題,尤如印刷品質素.
2.影相及短片質素強勁(以手機黎講),背光,夜拍,手指一按對焦等,作為記錄或upload上網,佢算第一.
3.熱感touch screen反應超爽,試過頂級HTC都無咁既感覺.
4.直覺式桌面舖排,唔複雜.
5.上網速度超乎理想,跟枱機差不多 (用CSL台)
6.所有程式及App運行暢快,冇半點遲緩.
7.用iTunes Syc野快,連條USB線都穩陣過人.
8.以高階手機黎講電量算滿意,2日change一次.
9.外型...不用多講.
10.定價吸引
缺點:

1.必要用iTunes處理影像
2.用免費第三方平台處理phonebook, 行事曆不太理想及有限支援.
3.上網時機身較熱,天冷會好D.
4.部機算墜手,感覺唔係好襟跌.
感受:

我係由GB125升級上黎 (乜機?一部LG純打出打入老人機),一直唔係咁追求乜科技,iPhone一代出產已留意好耐,直到依家先出係因為佢個平台穩定性同勝價比都大大提高.
我係由一部純手機功能去睇呢部iPhone4, 無死機、接收好, PhoneBook清晰, 佢一一俾到我,至於外型係第二考慮,
而影相,聽歌,上網收發電郵,玩app,唔屬於我考量之列,我商務為主,但iPhone4又係俾人強俾人有信心D噃!尤其係嗰個【名片全能王】App,真係值得推薦,成百張咭片係電腦入都入儍,亦都係我一直最頭痛既問題, 佢影一張相,差不多99%位置都對到,呢種就係科技帶黎既方便.
我係用家,唔係玩家,玩家可以好多挑剔,用家最著重方便,穩定,iPhone4 佢俾到我.Apple為咗穩定性作出唔少犧牲, 用過Win M你就知啦.針無兩頭利,你想手機玩你,定你用手機呢?

ps.天線門係香港絕無問題,就算按死所謂"死穴"都通話正常,用咗一個多月先先敢寫下評論,絕對唔想誤導他人.

某網站的網友評論,大家又點睇?
雖然呢位 "網友" 有 d 係廢話,不過個人就認為 iPhone 及 Apple 嘅產品其中一個優勢,特別係對於 PC 、其他牌子 / 系統嘅電話, Apple 好多年前已經發展 Digital Hub 嘅概念,所有 digital device 都可以 sync,好似電話 (當年仲未有 iPhone) 、相機、Web、camcorder 等。實際使用上,例如我響 iPhone / iPod Touch 加咗個電話 (contact) 或 events,sync 咗後電腦、 Yahoo、Google、Palm (當年 Palm 100% support Mac) 都會有晒呢個電話及 event。依家影咗嘅相只要 load 入 iPhoto,iPhone 就會自動有埋。

當然現今有好多 third party application 可以做到相同功能,但 Apple 嘅優勢係 user 唔需要去搵 third party application 去得到呢個方便,因為係系統本身 default 有嘅嘢。

響 PC / Windows / Windows Phone / Google Phone / Nikon 嘅世界,佢地都係 expect 用家自己去 download / 購買 software 去完成一 d Apple 產品/ Mac 一開機就做到嘅嘢。我都知道有 d 用家認為呢 d 係 "自由"、百花齊放、"可以搵一 d 真正適合自己嘅軟件" 等等,不過當一個 user 需要用呢 d device 去工作時,唔會有人咁得閒等你慢慢 download 個 Winzip , WinRAR 去開個 RAR file,或 download Adobe Reader 去開個 PDF。