登記成會員
搜索
樓主: Homan

硬架介紹…

火.. [複製鏈接]
個代理唔係 GTxxxBIKE ???
egg_studio 發表於 13-5-2010 05:18 PM

呢間野昆人的,香討有人中過招買左超舊年份DA 餅
回覆 21# hongdonald

請 search 舊 post 啦
大家有無實在意見?
我明天就同架dahon講拜拜啦…
買LEFTY LA,今日飛波見個部
回覆 23# Homan

講真,買單車冇話邊隻牌子一定好、或一定唔好,因為要知邊部車啱自己。個人經驗係,就算你買車時覺得成架車好 fit,但可能踩得一排就發現唔對路,又或者踩得一排之後先清楚自己需要乜,或者講,邊款車或設計先啱自己。

好似自己咁,開頭踩 Merida,踩村路或上吓大帽山、環塘咁完全 "好 fit",但玩咗幾年後,加上玩得幾次芝麻灣及南丫島,就發現架車已到極限,而令自己冇得再去,所以會有依家呢架 (同樣架 road bike 都係咁原因而換架)

所以如果你係 MT 新手,不妨平平地買架性能不差嘅 (好似 Alex 果架都唔錯,尋日見佢露兩手,覺得佢架車幾抵玩),玩一排,搞清楚自己嘅需要,先入部貴 d 都未遲。

硬架車方面,大把牌子,每種都有人用,亦冇話邊種好 d -- 你可以睇吓 Alex 影 AAE 比賽 d 相,車就乜嘢牌子都有人用,避震就自己睇吓就會明我講乜。

避震方面,主流牌子嚟嚟去去都係果兩三隻,所以買硬架車,主打睇吓前避震比到乜嘢級數 -- 前避震有 air 及油壓;我用油壓、 Willy 用氣壓,大家都覺得無乜問題,但大家都知道有分別,但又形容唔到。另外,前避震有 d 型號可以調較 rebound、 remote 、 lock 及行程 (travel) ,不過功能多就重量多 d 。至於乜嘢功能係需要?冇人答到你,因為又係睇番自己需要。

至於自己需要乜,你踩一排、試過唔同路面就知。假如你諗住 90% 市區,咁就乜功能都唔駛。諗住 50% 市區 + 50% 普通 XC 路 (例如環塘),咁最平 / 最低級果 d 型號就足夠 (上次同 Alex 去環塘,我 lock 咗支避震=全硬架都冇乜問題,仲係踩完先知)

至於買邊隻牌子單車,如上面我所講,要睇自己需要乜,唔好比牌子做主導。何況你 budget 有 7K,硬架車有大把選擇。

反而要注意係,如果你預 7K 去單 X 世界/野 X/飛 X ,咁代表你有 8.5 K 響其他單車鋪
7000 變 3500 ?
有平買平,之後慢慢玩~

咁呢架D60係唔係不可一、不可再先?
乜嘢係 "不可一、不可再" ?? 唔明?

條前避震唔清楚性能...... 其餘 d 件同 Alex 架一樣。條呔新手玩 off road 一流,但跑街就太粗 (所以要睇你點用)。

套 brake 同我用緊果套一樣,我唔覺有乜問題,注意係前 180 後 160,Alex 果架係前後 180,理論上剎得應 d ,但整體重量多咗,而我就前後 160 ,我 140 磅 + 28 磅車就完全冇問題。
18"架對你來講好似大左D
買單車真係好多學問, 非三言兩語講得哂, 以我嚟睇車架要啱身(摺車冇呢個煩惱), 車件要過得自己果關(冇話最好給最好, 只是自己用唔用到), 車身重量盡量輕(尤其MTB少不免托車), 跟住有一點就係好多人都忽略亦係好緊要 - Tune 車, 好多人買完架勁車就以為好爽, 但踩落梗係多少有點唔對勁, 就係微調既問題, 只係角度高度有少小許偏差感覺會差好遠, 細節請教下呢度d單車教父吧
但踩落梗係多少有點唔對勁, 就係微調既問題, 只係角度高度有少小許偏差感覺會差好遠

呢樣嘢你最有心得!!
回覆 32# egg_studio

心得就冇, 只不過深刻感受到, 架新架又要靠你指點
SOLD左了…
Merida TFS 成車90%NEW$7000 可散放~~~~~
簡介:
全車90% NEW 小花
入山一流,全車24磅

Frame:Merida tfs 300d 09 16'+FSA HEAD SET----------$500
Fork:FOX F-120 RLC 頂級--------$3000
Derailleur front: Shimano Deore -------$100
Derailleur rear: Shimano Deore -------$200
Shifter: Shimano Deore------$150
Brake: Terko 油制------$400
Weell& Hub:syncors 框,Hope pro2 hubs,DT線 hope 快拆--------$2500不議架送Maxxis larsen tt
SEAT: san marco--------$150

又點睇?
$7K budget 唔駛急,不如去單車鋪睇清楚試清楚先決定。

論上面架車,冇相就信住佢 9 成新。條 Fox 值唔值 3K 就唔知,因為 09 年低 d model 款新界區做緊 3XXX,而身邊除咗你姐夫外冇識人用 Fox, 不如你問下佢。

條 "令" 睇落係手織,所以好難講值幾多 (當藝術品諗 -- 無價寶)

冇講個 crank 係乜?估佢成套 Deore;張 seat 響新界新貨 $120
Frame:Merida tfs 300d 09 16' ---------- $4700 (2008 price)
FSA HEAD SET----------$500 (這是什麼?)
Fork:FOX F-120 RLC 頂級--------$3000 (2008價 $3900)
Derailleur front: Shimano Deore -------$100 (無關痛癢)
Derailleur rear: Shimano Deore -------$200 (無關痛癢)
Shifter: Shimano Deore------$150 (無關痛癢)
Brake: Terko 油制------$400 (無關痛癢)
Weell& Hub:syncors 框,Hope pro2 hubs,DT線 hope 快拆--------$2500 (唔識…)
不議架送Maxxis larsen tt (呢件又係乜?)
SEAT: san marco--------$150   (無關痛癢)
其實唔好諗二手一定好著數,要啱価啱件啱size係MTB上難上加難,到頭來換到啱同買新差不多,如果唔急搵二手好些少,否則新成車較好(至少實fit自己新車冇暗病),有錢當然散砌
16"對你來講又太細!個人覺得軨冇必要買咁貴(買ALEX 軨令你筆直大降!),不喜勿插!
我concept:
小弟無認識 + budget 有限 +唔鍚車(會借比康X奴可見一班)
=所以考慮2手。

反正新車都一樣有機會後悔嘛~ 反而我係比較concern hongdonald兄講的車身尺寸問題。
賣家佢身高180cm都話無問題?
究竟邊度有尺寸的參考?