登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

吸毒後感 :Merida MTB

火.. [複製鏈接]
回覆 60# alexphoto

Alex 係時候誠讓你部車
我之前架係硬,所以想軟,我住元朗所以大概30%會踩爛路。所以好想試吓軟,要快就買RB好了。係唔係咁講?
睇你自己要求係乜, 我經常屯門元朗往來, 用 RB 踩馬路, 選擇 RB / MTB 好個人, 不過一般街路 MTB 硬架便可, 另外要睇返你群埋邊班損友, 群埋一齊就衰埋一齊, 你用 RB 跟 MTB 炒爛個架都未跟到, 相反 MTB 跟 RB 放星尾燈都見唔到 (Willy 例外, 神人一名), 最終結果係集齊兩款, 一係用意志克服
咁又到我分享吓經驗,我有 road bike 及軟架 MT bike, 依家果架係 XC 車,以前果架係 all-mountain

因為我有 road bike 關係,我踩 MT bike 99% 入山及參加比賽,個人經驗係, MT bike 講求操控多於重量,所以我唔踩硬架。冇錯,硬架係輕幾磅及可以踩 city,但假如你係入山的話,都係要軟架好 d ,因為操控 -- 舉例,落山及落樓梯 (山入面果 d 樓梯) ,軟架操控容易好多。

雖然有 d 比賽係硬架優勝,但要視乎賽道。有 d 比賽路線用硬架真係會 "凳" 到飛出嚟,除非你諗住一見樓梯就推車。當然我都見有 d 好勁嘅乜嘢路都硬架,但事實上佢地要用好大力量去 hold 住架車,所以快係有代價的。

總括嚟講都要睇番你想點玩。同埋你所指 "元朗嘅爛路" 係邊度?
爛路我係話山貝河至天水圍及流浮山一帶嘅小路,無話硬架唔OK嘅,不過還是想“變”。咁有無人可以介紹有乜選擇,一或買架二手車好過400d呢?
果條路,我地都踩過,我覺得硬架都夠。

不過你既然想買軟架,以你個 budget, Merida 冇走雞,其他牌子好難買到好過 Merida 嘅 config (油壓叉、氣 shock、油 brake,而車架唔算重 -- 唔好同 d 過萬嘅車比,就算同樣係鋁架)

或者比多少少諗吓 NRS (我同呢度果位神級車手都係踩 (及踩過) NRS,不過唔同型號)

你有冇去 X 山者睇二手?
NRS好似有好多款,唔知點分,有d二手賣三仟幾到八仟都有。X山者係唔係粉嶺果間?好似好貴。
回覆 67# okokokla

NRS 係有好多款,但 NRS 其實係 Giant (牌子) 以前一種專利設計 (係以前,依家好多牌子都有用),有乜好處就唔重覆,你 search 吓呢度 d 舊 post 啦。

而 Merida 400D 就係用十分類似 NRS 嘅設計。

同樣 NRS,basic model 同 top model 完全係兩回事,所以睇 budget 做人。

"X山者" 響大埔;粉嶺果間叫 "山 x 堂"。

"X山者" 有二手車賣,你有興趣可以即場試車。而佢地有 Cannondale 車賣,你可以睇埋 (不過唔合你 budget.... 不過毒品嘅嘢,睇睇吓就啱 budget)
多謝師兄指點!買了二手Cannondale F3 了!!
回覆 69# okokokla

Cool ~~ 即係咪左仔?
Lefty正野
2手大約咩價位?
六、七千囉
係啊!左仔! 想問問如果我攞架車去雲x tune吓個Brake會點收費?因為後Brake好似有d尖叫聲。謝謝!
回覆 73# okokokla

"尖叫聲"呢d叫惡,好多人想惡都惡唔出樣
回覆 73# okokokla

有無在無落BREAK時個皮會hi到個夾?
試下自己研究下先~
MTB呢家野點都要自己落手落腳~