登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

吸毒後感 :Merida MTB

火.. [複製鏈接]
你可以去新界 d 單車鋪格下價,一般明碼實價之餘仲可以有折頭 (折頭有幾多就睇自己造化...) 另外九龍有間叫 "x合" ,果度有好多 Merida

呢度有位 ching 都係網上買,等佢答你啦。
多謝師兄指點!我住元朗,試過問雲鵬,不過無貨,諱昌又唔再賣呢個牌子嘅車,上網買自已又嗐識Check車!
咁你去大埔及粉嶺果幾間單車鋪。好耐之前都有現貨,但近排唔知。(不過你可以打電話去問有冇現貨,但一般電話會 quote 公價比你,唔會有折頭,所以有貨就親身落去睇 + 講價)

買咗車就跟吓我地 d 阿伯團去遊山玩水啦。
我地係阿伯......係我都唔認, 死都唔認
橙汁牌11年會轉番wp做代理,現時市面上買到既都係2010 dead stock貨,有你size既你好彩,冇既就比心機搵.9月會番2011年既貨~
轉番?? 其實一直都係 X 鵬做代理,只係上年響網上流傳過話去咗另一間做代理,我都差 d 比佢 "昆" 咗。

事緣係,響上次出團去元朗屯門時曾經問過  X 鵬,佢地話一直都係代理,只係要搬家所以有一輪唔入咁多貨。

(咁轉代理呢單嘢係唔係有某鋪頭借機抽水就唔知......會唔會當時突然間多咗人去該鋪頭買 Merida 就唔知 lu......)
師兄們!多謝意見,咁我應唔應該等九月出新貨呢?一或同Uwant條友買呢?我都唔係八十後啦,所以你地都對我來說不算阿伯了!yukonFx你地又點睇呢?
回覆 27# okokokla

我又覺得單車唔一定追最新款(反正差唔多啫~)
睇o岩價錢外表功能就去馬啦~~
早買早享受呀~
其實網上個價錢Ok,但係單車會唔會有老翻,或貨不對辨?賣方話佢有舖,但係又唔可以去佢舖買。你地覺得咁正唔正常?佢仲話要保養要多五佰。
轉番?? 其實一直都係 X 鵬做代理,只係上年響網上流傳過話去咗另一間做代理,我都差 d 比佢 "昆" 咗。

事 ...
egg_studio 發表於 14-7-2010 06:15 PM

之前既代理係"舊"合
不過okokokla ching有冇考慮下番大陸買崔克
香港買壯陽兄弟食水太深,而大陸大約係香港既7折,崔克3900我睇過實車都相當不錯,不過你要考慮清楚自己想踩咩車
呢度有ROAD BIKE友,硬架/軟架MTB友~遲d應該仲會有摺車友
回覆  okokokla

我又覺得單車唔一定追最新款(反正差唔多啫~)
睇o岩價錢外表功能就去馬啦~~
早買早享 ...
Homan 發表於 14-7-2010 08:20 PM

當然會有少少fine tune/轉色,轉拉花
另外,同資深車友傾過,一般香港人(佢係台灣人)買單車太"視覺"系,好似某c字頭加拿大牌子既rb,佢個geometry 根本唔合亞洲人踩,不過大部份人就係比佢個破風設計吸引左,買單車來拎收視..但最尾都係苦了自己..
買車個人認為先花少少$來bike fit,自試騎合適車架睇睇邊部最舒服,再試一次長途,睇睇身體有邊個位唔妥再慢慢fine tune,小弟係上一部單車都身受其害..
小弟踩開朋友半買半送的舊硬架Mongoose MBT, 現在略有小小多餘錢,所以想買部軟架玩吓.大概6-7仟budget,所以就諗400d或Yukon fx,不過我係比較喜歡400d,無奈元朗無得買,其實買車想係買番自己區附近買,諗住要整時比較方便,邊位師兄有網上買車既經歷呢?謝謝!
回覆 32# okokokla

Alexphoto兄就係網上買架好似… 追下佢D post應該有得著…
之前既代理係"舊"合
不過okokokla ching有冇考慮下番大陸買崔克
香港買壯陽兄弟食水太深,而大陸大約係香 ...
hongdonald 發表於 15-7-2010 01:00 PM

哦,不過我唔係講緊呢單。

我講緊係,響上年某討論區 (大家心照係乜個討論區啦) 有班打手不停咁叫人去元朗 X X 果度買 Merida ,話會轉代理乜乜物物,而早前去過 X 鵬,咁問番職員,佢地話代理根本就冇轉過去 X X。(心照)

TO kokokla 兄 : 上次 Alex (呢度一位會員) 上網買,送到屋企,如果冇記錯間嘢響馬鞍山。你等佢浦頭解答啦。
Alex 請快出現放毒~~ 有人趕住吸毒
期待Alex兄出現。話時話大陸有無400d賣?
請問粉嶺標x靠唔靠得住?佢地有400d,不過唔知幾多錢
回覆 37# okokokla

老實單車鋪一間,如果熟客就有多 d 折頭,生客就正常價。因為響我屋企附近,所以我多數幫趁佢。

老細玩開 downhill ,所以對 MT bike 認識較多,唔會 "昆" 你買貴嘢 (至少唔係 X 牛果隻一入到去就當你新手/水魚/車神,sell d 最貴嘅嘢比你,一味話呢樣好、阿乜水阿乜車隊都用緊之類,完全唔諗阿乜水阿乜車隊成功係因為人地努力 -- 所以我有錢有車齡,我唔會幫趁佢 .... 講開就把鬼火,雖然離題,但都要小佢幾句 -- 我有次去睇 road bike 架,一入到去,店員知我想買車架,即係 sell 隻 Bxx 架,話 "呢隻啱我踩",之後我睇吓另外 d 牌子,又話 Cxxxxx 啱我踩,一架 road bike 一架三鐵,隻隻都啱我?? 然後我問 Bxx 有冇 54cm (我踩開 54 cm) 佢 check 完 stock 後話冇貨,但話 52 都啱我踩,但 52 冇其他顏色,咁之後講吓講吓,話 48 cm 都啱我踩 (因為 48 有其他色),總之成間鋪頭乜都啱我踩。

之後一排再去,問訂造鋼架 (因為我上架車係鋼架),店員又講鋼架幾唔好,又話依家邊有人踩 (咁你又賣?),結果又係昆我買 Bxx

標 X 隔離都有間 X X 堂,果間純賣 MT bike, 你可以去睇吓其他牌子。

大埔果間捷 X 都 ok, 但折頭唔多,不過有一次我去買 d "淋嬸" 嘢,老細唔收我錢,我覺得好奇怪 -- 我之前都冇乜大嘢響果度買過。

另外大埔 X 山者有二手,你可以踩吓試玩吓,可能執到好嘢。(之前佢都有 400D 賣)
多謝egg_studio兄指點,去標x買,話你介紹黎會唔會平d ga? 希望呢個weekend出到車啦。
回覆 39# okokokla

唔得,因為佢唔知我叫乜名,淨係認得我。(你試吓話,嚟買過 2 次 "橙色邊 MT bike 倉底貨 ($100) 車呔" 果條友介紹,試吓個老細 (叔叔) 記唔記得...... 但唔保證 ok)

如果價錢唔靚唔好急,行埋轉角果間 山 x 堂先。