登記成會員
搜索
查看: 31022|回復: 26

小米家庭(小米智能家居)開箱文

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近日從深圳小米買入小米智能家居,先安裝一個簡單系統,為咗實現以下目的:

• 經手機開關客廳多盞燈,目的係返屋企前着定燈,及出街唔記得熄燈都可以熄番。
  • 經手機開關戶外燈,夜晚揸車返屋企時可預先着戶外照明。
  • 於日落時自動着燈,仲要每日着唔同嘅燈(係防盜嘅考慮,唔係住村屋嘅未必明白)
  • 於睡房開關客廳燈,咁訓覺時,先入房,然後熄客廳燈。
  • 於睡房開關戶外燈,當有野豬、怪獸、神秘人等等在屋外出沒時可儘快開燈及響 alarm。

所以,買了以下設備:

• 小米多功能網關 -- 即係主機(控制中心),但佢亦係喇叭及夜燈,下文有介紹。
  • ZigBee 小米 aqara 智能牆壁開關插座(單火版)(點分單火零火?請看下文)
  • ZigBee 小米 aqara 智能牆壁開關插座(遙控版)

舊式智能家居及單火、零火

如果你明白單火零火係乜,可 skip 此段。

我唔係電工,所以只用最簡單說明。如果睇完唔明,或想尋根究底,請查書、請教電工或留言,大笪地有電工牌會員,我都係搵佢幫手搞。

早幾年,香港某網絡商推出咗智能家居,近年香港、國內外亦有公司推出類似系統,但總未成為氣候。其中原因,除咗價錢外,安裝係一大問題。

大部分香港單位,電燈掣入面只有一條火線:

• 未㩒電燈掣時,電路開放,即係冇電,電燈唔着;
  • 㩒咗電燈掣時,電路閉合,即係通電,電燈着咗。

而智能家居嘅電燈掣係經無線電與主機通訊(小米用 ZigBee 通訊協定,比 WiFi 或藍芽安全及低電耗),咁問題就係:未㩒電燈掣時,冇電,咁電燈掣又點樣接收訊號呢?舊式智能家居需要響電燈掣入面拉多一組電源線,供電俾電燈掣本身。因此,一般家庭只會響新屋大裝修或舊屋大裝修時,順手響各個電燈掣拉條電源線,好少家庭會為咗安裝智能家居無啦啦鑿穿牆去拉線。

而小米及近年嘅智能家居系統,解決咗電燈掣攞電問題,即係可以響只有火線、電路開放情況下,電燈掣都攞到電。原理其實唔複雜,上網查下都會搵到 -- 由於我唔係電工,不作深入解釋了。

總之,香港家庭就一定要買單火版,不要買零火版!

安裝

安裝家居系統涉及電氣,必須由註冊電工安裝。我有電工牌會員幫手,我只負責打字及影相。

拆出客廳燈 A 燈原本電燈掣,可見只有火線(紅色)。

另一個電燈掣比較複雜,原本係四掣,分別控制三盞戶外燈,及客廳燈 B,我想改為兩個掣,左掣一㩒三盞戶外燈同時着,右掣開關客廳燈 B。

因為四個掣來自同一個 fuse(20A),足夠三盞戶外燈(各 80W)及客廳燈 B(20W),所以電工駁幾駁,搞掂。(圖中可見,小米牆壁開關插座背面好大舊,有機會唔夠位塞入牆內……)

客廳燈 A、B 及戶外燈嘅電燈掣安裝完成!(上圖是單鍵掣,下圖是雙鍵掣)

電工收工,接住自己搞 --

• 手機安裝 Mi Home(米家);
  • 插上小米多功能網關(簡稱網關),米家 apps 搵到網關,輸入 Wifi 密碼,網關接上屋企網絡;
  • 米家 apps多咗「多功能閘道」(即係網關);
  • 響多功能閘道 / 網關加入上面電工安裝嘅電燈掣,及貼響睡房嘅小米 aqara 遙控版開關插座。

根據說明書,網關與 router 應保持 2 至 6 米距離。

Pair 牆壁開關插座好簡單。

網關亦可作走廊燈,在米家 apps 操控,可控制光度及顏色,亦可按情況自動開關,例如:
  • 有人開門,網關會控制客廳燈 / 自己燈 / 播音樂(需要配合小米門窗感應器或人體感應器);
  • 當門鐘:需要加一個單鍵牆壁開關插座(遙控版)裝響屋外,當有人㩒掣,網關會響 / 播音樂 / 着燈 / send message 去你手機 / 啟動 CCTV 拍低門口係乜水?

米家 apps 就係手機上的控制中心。我早前買咗空氣清新機,響大數據年代,空氣清新機連上網絡,除咗可以遙控開關,仲可以因應屋內 PM 指數自動開啟,及上載我屋企空氣指數,同全國小米空氣清新機一齊監察大城市空氣質素。(當然,一定有人又擔心乜乜私隱,不過,當你用 Google Map 時,若唔 share 自己上大數據,就唔可以從大數據攞你需要嘅嘢;又例如用 Whatsapp,唔 share 對話上大數據,Whatsapp 就唔會免費 -- 道理完全一樣,冇免費午餐。)

之前提過有遙控版開關插座,亦響米家 apps 入面控制左右鍵分別對應乜嘢,可以開關屋入面任何一盞燈、開關 CCTV、播音樂、開關冷氣(要買多個冷氣用嘅開關)……

另外,我 set 咗日落時自動開燈,不過由於小米家居未支援香港,要用選深圳為位置。

如果唔鍾意大數據,咁就 set 個時間都得。

暫時寫住咁多,稍後會買多幾件設備,加多啲功能,再出開箱文。

我冇買,不過睇 spec 其實佢係紅外線發射器,可以連上網關,然後 set 自動化功能或手機操作,俾有紅外線遙控的電器用,包括冷氣。
ricedingmeow 發表於 30-5-2019 03:58 PM
請問香港係咪都要用大陸版網關先可以link AQARA開關?很多人說香港版search不到開關。連香港小米客服都話唔 ...

1) 一定要用大陸版網關,而手機上的小米 Home 亦要選擇大陸地區。(用開小米嘅香港人都應該知道,小米最 top 嘅嘢一定唔會放俾香港行版用)

2) 要用 adapter,或者換一個酒店用果種「萬能插面板」。

3) 冇駁上網關(智能家居是用 Zigbee 通訊,唔係用 WiFi),就係普通燈掣。

好奇一問,你裝修時拉多條火線俾智能家居,定用「單火版」?我識有朋友專登搵師傅拉多條線做「零火版」(我用單火版的)。
egg_studio 發表於 31-5-2019 12:29 AM
1) 一定要用大陸版網關,而手機上的小米 Home 亦要選擇大陸地區。(用開小米嘅香港人都應該知道,小米最 t ...

多謝指教!

1) 一定要用大陸版網關,而手機上的小米 Home 亦要選擇大陸地區。(用開小米嘅香港人都應該知道,小米最 top 嘅嘢一定唔會放俾香港行版用)
我現在用小米IP Cam都係用米家大陸地區的。網関收到!

2) 要用 adapter,或者換一個酒店用果種「萬能插面板」。
電師傅唔肯同我裝萬能插面板話唔符合香港規格
3) 冇駁上網關(智能家居是用 Zigbee 通訊,唔係用 WiFi),就係普通燈掣。
OK!最緊要確定呢個,裝修時沒有WiFi也可以試到

4)好奇一問,你裝修時拉多條火線俾智能家居,定用「單火版」?我識有朋友專登搵師傅拉多條線做「零火版」(我用單火版的)。

甘你用單火版電燈會不會閃爍?
我現在仲夾緊,因爲一換就全部開關都換,費事兩個樣。燈可以用單火,師傅話有些電器W大一定不能用單火版。我問緊甘係咪全部都拉零綫。

我既不是IT人也不熟水電,師傅又不熟智能野,現在我都頭大中...  謝謝分享!
咁樣買要幾銀 ?

大約:

網關 $135

燈掣(單火版)$185 x 3 = $555
遙控燈掣 $95

溫度濕度計 $75
人體感應器 $59 x 2 = $118

= $978(人民幣)

上文未講,我後加溫度濕度計,用途係?當達某個溫度時,自動開抽氣扇 / 冷氣,當然呢兩件電器都可經手機手動開關。

兩件電器要接駁去邊?
ShingWong@G 發表於 4-2-2018 01:00 AM
兩件電器要接駁去邊?

抽氣扇本身駁燈掣做開關,所以換咗燈掣,就可以經網關控制。冷氣就要買一個紅外線發射(未買/未必會買,因為我唔多開冷氣),事關小米未有智能的曲架掣。

此外,上文提到,除小米外,仲有一啲香港公司(同樣國內生產),款式靚好多,但價錢貴好多,都係單火,有興趣可上網 search search "Yoswit"
師兄我都買左小米智能墙壁開關,總共有4個位要換,我都想搵個電工幫幫手整

單制版我大概都知點駁,但係雙制版就真係唔知...

我想發個短消息比你,但點解發唔到既@@
唔知點做就請個電工幫幫手,唔好冒險!我都係搵電工牌朋友幫手,我旁邊影相。
其實我好有興趣用佢個zigbee版插座
但個網關我想係香港買...   插壓係大陸版  有無人試過係work的?
hnixonk 發表於 27-5-2018 09:35 PM
其實我好有興趣用佢個zigbee版插座
但個網關我想係香港買...   插壓係大陸版  有無人試過係work的? ...

呢個我都想知

依家小米 Home 要選有 zigbee 賣嘅國家地區先用到,例如大陸。最近一次更新後,香港地區都有網關了,但我未試可否加入 zigbee。

據我問過深圳小米之家,不同地區經嘅 server 不同,對速度(燈掣反應)有影響。
蛋兄你好,  好耐無上黎浦過

補充一下   我趁而家cn小米有discount   買左幾件國內版既智能家居試下  include z
新版zigbee插座with timer & usb   (反正我用左幾年小米mobile)

試左之後再簡略補充一下
咁香港版網關 + 小米 Home 選香港 + ZigBee 得嗎?
想問一下 單火雙鍵 要點接駁?
我有2條火線(左同右燈)
希望可以解答,感激!
原本燈掣有幾多火線入?連接一個定兩個 fuse?
egg_studio 發表於 13-6-2018 10:08 PM
原本燈掣有幾多火線入?連接一個定兩個 fuse?

111.jpg 222.jpg 咁樣~ 應該係2條火線 2條燈線, 但小米得一個火線入
我試過2條插晒入去會一開燈就兩盞都著晒~_~"
有無辦法做到 左邊控返左邊燈, 右邊控返右邊燈
希望有方法 研究左好耐 Thanks!!
higaken 發表於 14-6-2018 04:02 AM
咁樣~ 應該係2條火線 2條燈線, 但小米得一個火線入
我試過2條插晒入去會一開燈就兩盞都著晒~_~"
有無辦法 ...

你係一條火線入的。根據你張圖,駁新燈掣時不用駁橙色果一小截電線,然後將藍色駁入 L 位,而兩條紅色去 L1 及 L2。

記得熄總掣先好搞!
egg_studio 發表於 14-6-2018 10:10 AM
你係一條火線入的。根據你張圖,駁新燈掣時不用駁橙色果一小截電線,然後將藍色駁入 L 位,而兩條紅色去  ...

無藍色線喎,
上面紅色線應該係火線, 左上1條左燈, 右上1條係右燈
所以似係2條
Sorry,唔記得 upload張圖。請看橙色及藍色線。
egg_studio 發表於 15-6-2018 01:01 AM
Sorry,唔記得 upload張圖。請看橙色及藍色線。

已經成功左, 感激
你個燈掣都有30年歷史嘛
請問香港係咪都要用大陸版網關先可以link AQARA開關?很多人說香港版search不到開關。連香港小米客服都話唔一定得。但用陸版網關要加adapter好厚。

另外請問第一次裝AQARA燈制,如果裝修期間未有WiFi同網關,燈制係咪都可以就甘用住先?

新手入門望指教。謝謝!