登記成會員
搜索
查看: 6754|回復: 6

參觀九龍「地下宮殿」渠務署蓄洪池

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

繼早前赤柱岩洞污水處理廠後,今日大笪地會員又得渠務署派出工程師、PR 及技術人員接待,一行十幾人高高興興咁參觀大坑東蓄洪池,深入大坑東球場地底的巨大建築,上了一課認識疏導市區雨水的課程。

細個踢波嘅大坑東球場響十幾年前成個球場揭起,做完工程後回覆舊貌,而地底則建造了一個十萬立方米的儲水空間,用作在暴雨期間貯存雨水,防止旺角區水浸。

入蓄洪池同平時入洞一樣,要做足安全準備。

響泵房天台望向球場,球場底部就係蓄洪池。

入到泵房,見到一大堆沙包,立刻問職員,自蓄洪池竣工後,蓄洪池試過「頂唔住」未?職員老實回答,響 2008 年試過浸到頂,所以後來改裝了溢流堰,令它可調節高度,自始未再有浸過頂發生。

三台水泵。

泵房外的綠化牆。

參觀泵房後,沿不起眼的通道往地底。

唔知點解(唔記得問職員),落地底條路要做到 S 形?

點解會有藍燈?因為渠務署為咗接待我地,專登響地面拉線落嚟駁照明(藍燈),另外又拉咗幾十把通風扇幫助抽風,真係大陣仗。

相中遠處近天頂就係溢流堰,當大雨時,雨水會好似瀑布咁從溢流堰湧入身處嘅蓄洪池。

根據資料,蓄洪池 size 為 136 米 x 闊 130 米 x 9.5米。

流入池內既水靠幾多個水泵泵走?
經花墟徑同水渠道明/暗渠自己流出海?
一共有 3 個水泵,其中 2 個響水位 1.1m 及 1.2m 時運作,另一個後備。水泵的排水量是 0.9 立方米/秒(以上數據係憑記憶,冇抄低,未必準確)

之後由明定暗渠出海就唔知,你可睇呢張圖:http://www.dsd.gov.hk/TC/HTML/395.html

之後會去參觀荔枝角雨水排放隧道,一樣係閒日早上,日期待署方回覆,你有興趣可報定名。
眼界大開 !
我都好想去,請問怎樣才可參加你們的活動?
野孩子 發表於 2-3-2017 12:28 AM
我都好想去,請問怎樣才可參加你們的活動?

多留意網站,有活動時會公布,亦可 PM 我或版主留名。

呢D活動真係正, 再有類似都想報