登記成會員
搜索
查看: 3967|回復: 6

印度新德里富人中產購物區Khan Market

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Khan Market是印度最貴購物區之一,亦吸引好多遊客。咖啡店、餐館、時裝、家品、香料等。

印度當然有好多貧民區,有機會我都會去,但我較喜歡分享開心的地方。

印度有好多學者、IT人,遠古之前已將彿教到世界發揚光大,我地可以選擇可用不同眼光去接觸這個世界,你如何去看待人,以至世界,以下有個故事跟大家分享:

蘇東坡對佛印説:“以大師慧眼看來,吾乃何物?”佛印説:“貧僧眼中,施主乃我佛如來金身。”蘇東坡聽朋友説自己是佛,自然很高興。可他見佛印胖胖堆堆,卻想打趣他一下,笑曰:“然以吾觀之,大師乃牛屎一堆。”佛印聽蘇東坡説自己是“牛屎一堆”,並未感到不快,只是説:“佛由心生,心中有佛,所見萬物皆是佛;心中是牛屎,所見皆化為牛屎。

請用片右下角調HD1080高清睇片。

Screen Shot 2016-03-01 at 10.48.59 AM.png

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

其實整個印度,除咗各大城市嘅購物區外,全國都係貧民區。好多未去過或對印度唔太認識嘅人都會以為「貧民」係因為「窮」,其實有好大部分嘅原因係傳統嘅種姓制度。我當年去過新德里,但住響一條火車軌以外嘅舊德里,就係相隔一條火車軌,已經係兩個世界。因為我係遊客,所以先可以「自由」往返兩個世界(雖然種姓制度響幾年前已「官方」取消,但民間仍運行緊 -- 上星期印度先有種姓暴動發生)
多謝指教,日落有其他我的不足,請留言,願意多多學習新事物和資飒,thx
去到印度,一定要去「賤民」去嘅餐廳,試下用手食嘢嘅經驗。
唔知得唔得,有D唔慣
冇得唔慣……我試過坐長途火車,一定要用手食,因為成架車都冇「餐具」供應。
egg_studio 發表於 3-3-2016 11:32 PM
冇得唔慣……我試過坐長途火車,一定要用手食,因為成架車都冇「餐具」供應。 ...