登記成會員
搜索
查看: 14392|回復: 25

[圖片/文章] 牛潭尾濾水廠

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

各位師兄丶師姐,

請問有沒有踩車上過牛潭尾濾水廠?原來從文中提及的山路抬車/行山可以到達MX Club。

今年秋天時想試下呢條路線。

http://lingkahung.blogspot.hk/2014/04/blog-post_10.html

幸好無帶架車上牛潭山 。本來應該牛潭山落麒麟山拗,但因山落風景太美,掛住玩同影相,係山頂準備落山時己6pm.
向麒麟山拗方向行,但途中遇到好多好深的戰壕(淺藍色線)  自己獨行又趕落山食飯....  結果走紅線出蕉徑
(今日仲有比賽,聽到場主話11月15號有來自各地的越野車手黎比實).

sat view.jpg

上山的環境, 長fork140/160 果d應該好難抬車.

上去的路程, 七成路段都係咁上下的輕微密林.  人行無問題,挪住架AM車都幾係野....

部份上大羅天的斜度.

同位置回望

望蕉徑的英軍OP位 (圖右邊山腳就是mx club)

落麒麟拗開頭的戰壕, 其後的更多更闊又深

往麒麟拗其中一個OP位.

之後就變左咁, 超多trench... ~密~... 唔係single track.. 唔係FR, 唔係DH

走回頭路上番山頂出蕉徑. 個view係幾正的.

應該要等重陽/清明  有山火燒過條路會好d.  報告完畢. 謝謝收看

kingswoodkc 發表於 18-5-2015 06:45 PM
Haha, 又難唔到師兄,

其實, 我Post呢個牛潭尾濾水廠文章前, 都上過GOOGLE EARTH研究下有沒有另一條路, 發 ...

你講嘅軍路,正是「牛潭尾軍路」,屬舊英軍軍路。起點的確如你所講,響軍營後門,冇得入;另一端去到雞公嶺山坳,果度有一個地標建築物「電視台訊號站」(可參考閒遊雞公嶺),訊號站之下就係 MX Club。所以,若你由 MX Club 往牛潭尾,軍營後門有一大閘,你就要響我所講嘅「另一個越野電單車場」下山(你去到軍路,跟電單車呔痕就搵到) -- 又可參考靚景!牛潭尾軍路黃昏遊……

至於「消失的路」,當然冇問題,因為佢不在軍營範圍,只不過佢響大部分地圖都「消失咗」,所以冇乜人知。

你轉載果位師兄我都同佢響國內踩過單車;佢果條路就辛苦好多,要抬足 95%。

我耐唔中都會練吓「牛潭尾軍路」,一般我會響 MX Club 上山,然後響牛潭尾另一個越野電單車場出嚟。後來我搵到另一條路,從牛潭尾番過去 MX Club,抬 10% 踩 90%,所以唔駛等秋天,好天就去得。

你可以 search keyword 「消失的路」或

http://www.photomarket.hk/forum. ... 1%E7%9A%84%E8%B7%AF

Haha, 又難唔到師兄,

其實, 我Post呢個牛潭尾濾水廠文章前, 都上過GOOGLE EARTH研究下有沒有另一條路, 發現有一條舊軍車路, 係在軍營內某地方為起點, 師兄是不是講呢條路?

我沒有提及呢條路, 原因有二:

1. 直覺上, 在軍營的接駁口, 應該有一道大閘作為保護

2. 既然是舊軍車路, 應該為解效軍管轄, 好大可能是非法路段

那麼, 單車是可取道這消失的路嗎?

明白晒,謝謝師兄!

消失的路好像很神秘
講到好神秘,其實係一條 close 咗嘅路。
入口而家比較易認出, 因為有條燈處, 果處剷平左都係因為要建燈柱個地基!

反而出口 (即軍路入口) 容易認嗎? 我見有絲帶, 及個路口比較寬闊!
消失的路在中原地路有出現!
今日由MX CLUB旁古廟入, 經過公廁, 跟絲帶上抬/推車上山, 中途遇到幾位行山人士, 其中一位懷疑中暑正在休息, 因山路太斜, 又不肯定要行幾耐, 加上天氣大焗熱, 暴曬利害, 最終放棄左, HAHA!
抬/推車大約 5 分鐘左右就去到山坳,就會見入樹林,樹林入面已經可以踩。
我们眼望不遠,大约100米左右,已見密林,可能比果位懷疑中暑的行山人士嚇窒左,不敢貿然再上。
kingswoodkc 發表於 26-5-2015 01:06 PM
我们眼望不遠,大约100米左右,已見密林,可能比果位懷疑中暑的行山人士嚇窒左,不敢貿然再上。 ...

一入到密林就踩得!
師兄, 想問問, 有沒有試過由紅色線路上山, 有車友(亦是行山人士)表示, 可取道一條由越野電單車開闢的上山路線, 路較寬, 較開揚, 估計應該比黃色線的上山路較容易駕馭, 所以想在此問問!
有,不過黃圈果一段好斜,我上唔到。(我係可以一腳上羅湖、牛牯嶺、九龍坑的……)

同 MX Club 條路一樣,開頭要推上去,之後入密林,所以行上面 or 下面就睇你興趣。

師兄, 咁我想問問, 在上斜路段, 比較黃圈斜路及MX Club那邊的斜路, 如果只是打算推/抬車,  我是否應該選擇黃圈斜路 (因為比較容易推/抬車)?
你所指的黃色及紅色 曾行過.

由紅色接黃色往白色 ,黃色果節係上山,難踩!
kingswoodkc 發表於 27-5-2015 08:51 AM
師兄, 咁我想問問, 在上斜路段, 比較黃圈斜路及MX Club那邊的斜路, 如果只是打算推/抬車,  我是否應該選擇 ...

我會行下路(黃色,不是黃圈),因為「白色」路線可以踩到單車。

egg_studio 發表於 6-7-2015 11:31 PM
我會行下路(黃色,不是黃圈),因為「白色」路線可以踩到單車。

白線行山我hiking過.  
反而想試下:  軍路踩一段,未去到落斜前左邊有路抬上大羅天..
大羅天落麒麟山拗  有無師兄試過呢條trail?

hnixonk 發表於 15-9-2015 03:43 AM
白線行山我hiking過.  
反而想試下:  軍路踩一段,未去到落斜前左邊有路抬上大羅天..
大羅天落麒麟山拗  ...

行山行過,但單車未試過。我睇路況,如果上斜當你有力上晒,咁 8 成可以踩到。

egg_studio 發表於 15-9-2015 11:28 AM
行山行過,但單車未試過。我睇路況,如果上斜當你有力上晒,咁 8 成可以踩到。

...

搵日我去辣個圈試下先.. 唔該egg 兄~