登記成會員
搜索
查看: 4561|回復: 3

Sony 新出平價 DSLR -- a58

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日響明報介紹,但 HK 官網未有。

齋睇明報資料(因官網未有),以五千有找 kit set ,抵過任何牌子。主力吸引係類似 EOS-RT 嘅半透明反光鏡、每秒 8 張 (但唔知有冇像素限制)、電子 view finder 、內置防震、鎖定追蹤對焦 (應該 / 可能同 a99 一樣有鏡頭限制)。

4X 數碼變焦就比較少。以現今科技,數碼變焦比光學變焦簡單得多,而用家普遍會接受數碼變焦質素差嘅現實,所以,a58 得 4X,應該係定位因素。

如果仲想平玩,由於 A-mount 關係,鏡頭超多選擇。自從轉會 Sony 後,發現 Sony、Monilta、Konica 嘅鏡頭多得不勝數,價錢有平有貴,鏡頭蓋嘅價錢已經買到支天涯鏡,或者 "好多人用嘅 UV filter" 價錢至幾萬蚊又有交易。

a58

Kit 鏡 : DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM II

Kit 鏡 : DT55-200mm F4 -5.6

半透明反光鏡

Sony 官方圖片 + 明報轉載 (節錄) :

Sony α58是品牌最新的數碼單反相機,採用半透明反光鏡技術,可避免鏡片移動的緩滯情況出現,從而能迅速、精確地以自動對焦高速拍攝。此機配備全新2010萬超高有效像素Exmor APS HD CMOS影像感測器、強化BIONZ影像處理器,於入門級機種中算是高階配置,再配合SteadyShot INSIDE機身防震功能,即使用家以慢快門速度或更高的變焦設定下拍攝,也可減低手震的影響。

α58除了配備高效能15點自動對焦系統,還新增了鎖定追蹤對焦功能,可更快速、更精準地追蹤所拍攝的目標,加上透過連拍優先AE模式更可作每秒8張的高速連拍,讓用家輕易捕捉每個關鍵時刻。此機可使用多達35款A-mount可換鏡頭,而機頂亦設有多用途界面熱靴,方便用家針對不同需要而加設其他配件,提高相機的擴展性功能。

α58規格
影像感測器﹕Exmor APS HD CMOS
像素﹕2010萬像素(有效像素)
變焦﹕2X光學、4X數碼
ISO﹕最高16,000
LCD﹕2.7吋46萬像素Clear Photo LCD
影像紀錄﹕最高5456×3632像素(相片)、50p@1920×1080像素(影片)、支援RAW檔
其他功能﹕支援Sony A-mount鏡頭、內置閃光燈、翻揭式LCD顯示屏、多用途界面熱靴、強化BIONZ影像處理器、SteadyShot INSIDE機身防震、鎖定追蹤對焦、Pixel Super Resolution技術、15款藝術相片效果等
記憶卡﹕SD、SDHC、SDXC、MS PRO Duo、MS PRO-HG Duo、MS XC-HG Duo
界面﹕microUSB、USB 2.0、HDMI
尺寸﹕128.6×95.5×77.7mm
機身重量﹕573g
售價﹕$4790(連SAL18552單頭套裝)、$6190(連SAL18552及SAL55200鏡頭套裝),4月推出

響外國 Sony Asia 官網搵到官方 spec,詳細可睇:http://www.sony-asia.com/product/slt-a58y

重點留意功能 / 謎團:
  • 全景 -- 好多牌子 DSLR 冇
  • 16:9 -- 好多牌子 DSLR 冇
  • High ISO NR -- 唔知係咪 "幾張合成一張" 果種 NR,因為 Sony Asia 官網冇講。
  • Long exposure NR -- 合成相 or CPU 調整?Sony Asia 官網又冇講。
  • Video : support AVCHD
  • 防震:2.5 to 4.5 steps
  • 鎖定追蹤對焦 : 真係有鏡頭限制,而兩支 kit 鏡唔知得唔得?
  • 連拍:明報話 8fps,但官網話 5fps...?? (8 張只係 JPG 爆 ram)
  • 快門壽命:不詳。

egg_studio 發表於 12-3-2013 11:10 AM
響外國 Sony Asia 官網搵到官方 spec,詳細可睇:http://www.sony-asia.com/product/slt-a58y

重點留意功 ...

其實半透反光板即係多塊玻璃在 CMOS 前面,會唔會變相減少塵飛入CMOS?
Homan 發表於 12-3-2013 02:09 PM
其實半透反光板即係多塊玻璃在 CMOS 前面,會唔會變相減少塵飛入CMOS?

呢個問題,要 "話分兩頭"......

• 雖然反光鏡唔會郁,但反光鏡係咪響 CMOS 前 "封死"?我攞過自己部 a99 睇過,反光鏡左右及下面都有間隙,但入唔入到塵就唔知?
  • 就算反光鏡 "封密" 咗後面嘅 CMOS,咁 d 塵咪一樣落響反光鏡上,即係 CMOS 前點都會有塵,只係距離唔同。

另外,我一向都對半透明反光鏡好大好感,由 EOS-RT 已經認為係單鏡機不可卸少嘅嘢,奈何偏偏幾十年嚟得 EOS-RT 一部。咁究竟半透明反光鏡除咗成本外,係咪有不足之處呢?我又睇唔出。加上依家連 Sony 呢 d $5000 有找嘅套裝機都有,真係相機界不解之謎。