登記成會員
搜索
查看: 7436|回復: 18

新的決擇 -- Sony a99 vs EOS-6D

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日到 Sony 及 Canon 陳列室試用相機,主要試咗 a77、a99、EOS-6D、EOS-7D、及 EOS-5D MK3。

a77 -- 由於不是 full frame ,玩吓就算。不過以公價 8 千幾計,比買 Canon d 硬膠相機抵玩。每秒 12 張,好似揸住機關槍咁。a77 機身扎實,同頂級 a99 一樣。而論機身方面,Sony 機比 Canon 機造工靚、揸上手感覺實在。若與 6D 比較,Sony 贏一大截。主觀認為,也贏 EOS-1D。

Screen Shot 2012-12-28 at 9.40.07 PM.png
a99 -- 價錢比 EOS-6D 貴,但論功能已經值番差價。我成日提住嘅 EOS-RT 半透明反光鏡正正響 a99 出現。每秒 10 張 + 半透明反光鏡正係無敵配合。對焦方面,可能 Sony 前身為萬能達,菲林相機年代已經拋離咗 Canon 及 Nikon,若睇對焦方面嘅技術,好有萬能達影子,加上用過所謂 "自動對焦範圍操控" ,對於要影運動相嚟講,十分有用。還記起當年萬能達嘅對焦可以預計時速好似唔知 70 or 90km/h 物體拋物線移動路徑,也可以分析到構圖 (呢樣 EOS-6D 都有)......

另外,a99 及 EOS-6D 都有 GPS。不過 6D 嘅 GPS 可以獨立作 logging 使用,對我嚟講長途旅行好有用。

a99 有內置防震,唔駛似 Canon 咁被鏡頭限制。

ISO 方面,大家都係 ISO 50,但 EOS-6D 上限高好多。Noise 方面,由於兩間陳列室 d 相機都冇入卡,所以試唔到。而且,Canon 試機區離窗口好遠,想試吓夜景都唔得。Sony 就...... 響商場內,仲要光橙橙果隻。(自動 ISO 永遠係 100)

快門方面,a99 有 1/8000,可以呃新手話係"專業"機。(但十幾年前已經有 1/12000) ...... EOS-6D 得 1/4000,被視為 "入門" -- 雖然我到依家都唔明點解。

拍片方面,我雖不常用,但設計上 Sony 個 mon 好過 6D,而且可以雙卡雙待。收音方面,EOS-6D 係單聲道; Sony 就立體聲,不過冇 MegaBass。

同單車版版主研究過,以佢專業+已上岸嘅意見,不約而同認為 Sony 好 d ,但衰在有鏡頭跟身,轉會要甩晒 d 鏡。另一方面,若不買蔡施鏡,一般 a 鏡質素未知,因為身邊冇乜人用 Sony。不過,平有平玩的話,可以買番舊款萬能達鏡,一樣插得落。

此外,早前同一位業餘/工餘攝影師傾過,關於 Sony 用 OLED 作觀景器而完全放棄光學觀景器有乜優劣。佢屬近年先影相嘅人,冇經歷過菲林年代,佢表示,OLED 觀景器入面根本就係張相,所以唔會有 "現實" 同 "影像" 有出入嘅問題,而 check 景深時唔會天黑。我諗落有道理,果然係冇包袱嘅新時代思維,咁之後又去 Sony 玩咗幾次 (因為就響返工地方樓上),真係冇留意呢個問題。而且睇番 spec,Sony 觀景器係 100%,對比 Canon,只有 1D 及 5DMK3 做到 100%。

所以,又要諗清楚轉唔轉會......

補充......

同場比較 EOS-5DMK3 及 EOS-6D,機身質素一樣,6D size 細少少,但對我嚟講分別唔大。論功能,5DMK3 比唔上 6D。對焦方面,雖然 5DMK3 及 7D 對焦點多,但多不等於對得到,反而 Sony a99 對焦系統更優勝,而用慣得 5 點對焦嘅我,多過 5 點已足夠。

EOS-7D ,由於都唔係 full frame 機,玩吓就算。速度方面勝 6D,同 5DMK3 可比,但快門震動較細。只可惜,我一定會買 a77,價錢平一半,質素功能又高好多。

而同場有幾部舊一代 EOS-1D 唔記得 MK 幾多,俾人用嚟試鏡頭 ...... 所謂長江後浪推前浪,論功能、速度及反應,真係.....................
我有鏡頭包袱,加上我個人先入為主,所以揀canon
我都有包袱,但以前由賓得會轉錦囊會,所以再轉新力會都唔奇。依家就係考慮緊鏡頭問題。

鏡頭係主要因 ~ 考慮身邊 friend 唔係 C 派 就 N 派 ~ 如你轉玩 S 派需自資鏡頭 ~ 十分唔化算
不過你 D 舊鏡也可買個轉接環當手動鏡玩
但若比較過Sony及Canon 後,Canon 6D 已吸引唔到我。 Sony  "RT"鏡、每秒10張、內置 IS及"萬能達"式對焦系統已值得我轉會。Canon  全線機都完全被比下去,令我諗唔到理由繼續用Canon 。

而且,既然大家都認為鏡頭係包袱,咁包袱唔係應該放低嗎?趁仲有能力,就放低d包袱。

而若買 Sony 的話,據單車版版主建議,應該一步到位配蔡司鏡。

根據呢幾日考慮、試用及綜合各界意見,轉會成數都有8成。
A99 + 70-200/2.8係理想選擇。
其實相機的規格真是參考過參考,正如Canon 7D講到1仔對系統,我係室內影靜態野單點對焦F5.6落閃竟然有好多唔中焦,亦問過用家好友亦有此情況出現。Sony A99曾經有興趣,拍片有人臉對焦實在好強,不過要F3.5先實行到(雖然拍片大多數手動對焦),另外右手食指操作有兩粒制(如果排有四粒操控會多元化),同埋影相個快門感覺怪怪(冇一般"㮑插"聲實在)。影運動多點追焦確是有須要,不過捉唔捉得實實在有商確,但科技進步我覺得Canon 5D3 + 小白2比以前1D2 + 小白捉得實,只是連拍速度不夠吧。
試機不妨攞埋記憶咭,用埋你常用的鏡去試清楚,showroom通常會借埋鏡比你,靜態追焦乜都試清楚,返去一用電腦睇,邊個係你想要應該有答案。
c_Foo 發表於 31-12-2012 10:49 AM
A99 + 70-200/2.8係理想選擇。
其實相機的規格真是參考過參考,正如Canon 7D講到1仔對系統,我係室內影靜態 ...

同意,依家都係仍停留響 showroom 試拍及睇資料 / spec 階段,實際上未有人有 6D 或 a99,所以未有 "可信性" 高嘅評語。

至於快門插插聲,應該係反光鏡唔會郁所致。

我一部機用到爛先換,分分鐘又一個黃金十年,所以轉會同買樓一樣,都係人生一大件事,只會快不會急。

c_Foo 發表於 31-12-2012 10:55 AM
試機不妨攞埋記憶咭,用埋你常用的鏡去試清楚,showroom通常會借埋鏡比你,靜態追焦乜都試清楚,返去一用電 ...

同單車版版主響 http://www.dpreview.com/reviews 上互動比較 D800、a99、7D、5D3,a99 拍得上 5D3,但發現 7D 原來好 X 廢,拍得住我部 10D。

係, 所以我一早講過7D係一部"伏機" 唔係 Spec 講到幾勁, 買咗有今生冇來世.
c_Foo 發表於 31-12-2012 03:09 PM
係, 所以我一早講過7D係一部"伏機" 唔係 Spec 講到幾勁, 買咗有今生冇來世.

今日先知原來有人買咗發現唔對超,之後放咗,好鬼鼠。

爬下大笪地 d 文,發現呢個舊 post ,依家睇番真係 ......

http://www.photomarket.hk/forum. ... light=7d&page=1
egg_studio 發表於 31-12-2012 03:13 PM
今日先知原來有人買咗發現唔對超,之後放咗,好鬼鼠。

爬下大笪地 d 文,發現呢個舊 post ,依家睇番真係 ...

果時多D人出post 回post~~
原來 Sony 都好喜歡玩數字遊戲

a99其實有四種連拍模式

1.正常連拍 Lo模式(3fps)
2.正常速拍 Hi模式(6fps)
3.高速連拍 1.5x crop/APS模式(8fps)
4.高速連拍 2.3x crop模式(10fps) 連拍10張得400萬

摘錄 >> http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1164049&extra=page%3D1

另外講的人面追蹤拍片要 set 到 F3.5 之後用

請加留@
c_Foo 發表於 3-1-2013 04:45 PM
原來 Sony 都好喜歡玩數字遊戲

a99其實有四種連拍模式

呢件事我上次去 showroom 已經知,故事係 showroom 入面 d banner 話每秒 10 張,但 catalogue 入面寫每秒 6 張,所以已經即場問過 showroom 仔。Catalogue 都有講 ...... 雖然詳細寫響最後果頁 spec 內。

至於人面拍片 3.5 問題,我機到手就幫你試試。

綜合各位大笪地會員意見,已正式轉會,再見 Canon,入咗新力會。

呢幾日去過星際及百老匯豐澤等大小鋪,今日最後格價,發現竟然係豐澤最平,不過粉嶺店冇現貨,要等一兩日。(佢話倉有,不過粉嶺店主力賣暖爐,相機未返到貨,趕用可以到上水店即有) -- 不過響豐澤問時,店員開公價 + 禮品,但傾吓傾吓竟然有價講,之後再 upgrade 8GB 卡到 16GB 卡,另 R 多三張百佳禮卷。

而鏡頭方面, 16-35mm 2.8 冇貨,但一樣有價講,有分期,而豐澤開果個價比星際平...... 可能過幾日要去多一次星際/友誠格多次,還是星際/友誠 d 鋪頭俾人炒貴咗?

只因星際鋪主力本地客, 所以賣 Canon Nikon 多, 而地鋪豐什百老匯做同志客, 唔知點解佢地幾鐘情 Sony, 入貨量多格錢有得傾.

旦兄諗下支 70-200/2.8, 啱你
c_Foo 發表於 4-1-2013 12:24 PM
只因星際鋪主力本地客, 所以賣 Canon Nikon 多, 而地鋪豐什百老匯做同志客, 唔知點解佢地幾鐘情 Sony, 入貨 ...

鏡就啱,但價錢唔啱!

我二手入咗支 G 系 70-300,一樣係金屬殼,夠重。
c_Foo 發表於 4-1-2013 12:24 PM
只因星際鋪主力本地客, 所以賣 Canon Nikon 多, 而地鋪豐什百老匯做同志客, 唔知點解佢地幾鐘情 Sony, 入貨 ...

你個巴打,連S記都幫手落毒~~