登記成會員
搜索
查看: 4031|回復: 4

iOS6 不支援香港 list

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

昨晚 iPhone5 及 iOS6 發布,iPhone5 就一如所料,沒有驚喜,而 iOS6方面,Apple 官網有一頁顯示 iOS6 支援的地區及國家,而對於香港,有下面功能不支援 :

Screen Shot 2012-09-13 at 8.18.15 AM.png

特別係地圖,Apple 早前已宣種不會再用 Google 產品(所以響 iPhone5 展示網頁上連 YouTube 也沒有了),用自家的 Map。與 Google Map 比較,功能及覆蓋範圍未知,亦未知能否如 Android Google Map 般下載地圖 (例如去到外國冇得上網時使用) -- 當睇睇 Map feature 時,8 個功能得 3 個香港用到。
不過,香港已經有2家 Apple Store,而且亦係第一線銷售區域,所以以 Apple 對香港的重視程度看,
未來一年半載應該可以update 到個 map... 望就咁望啦
只怕 Apple 當港人是水魚~ 錢照賺 "功能" 照舊 ~
Homan 發表於 13-9-2012 04:48 PM
不過,香港已經有2家 Apple Store,而且亦係第一線銷售區域,所以以 Apple 對香港的重視程度看,
未來一年 ...

我又唔認為 Apple 好重視香港市場......

響美國,差不多每個 shopping mall 都有一間 Apple Store,而香港只得果兩間......

而 iPhone5 響香港買先,我認為只係借香港做跳板,唔駛搞大陸批文/唔駛 deal with 大陸電訊商之前就做到大陸市場。如果你有心去比較,用番我上面個 list,比較中國嘅支援程度,就未必會如你所想咁遲 d 會 support 多 d 香港。