登記成會員
搜索
查看: 6787|回復: 3

[圖片/文章] 《昔日回顧之五》Giant NRS XTC Team 越野單車

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我響大約 2008 or 2009 年左右二手買入呢個 Giant NRS XTC Team 越野單車車架,價錢屬開心價,比當時 (甚至現在) 嘅二手價仲要平,原因係上手車主只係為影相用,影完就踩咗幾次馬路就放埋一邊,然後拆件散賣。

呢個車架並冇成車出品過,所以若有機會見到,會見到同一車架配不同零件。我過去參加比賽及單車活動,都見到唔少 "兄弟" ,各有各特色,亦因為咁,相同嘅車架配唔同嘅零件,單車重量有十分大出入。

車架 (連 SID 尾鼓) 重量為 5.8 lb (2.6 kg)。

以上手為例,佢配全套 XTR 、 V-brake、Mavic tubeless 鈴+呔、EA70 頭 bar 及 EA 鵝頸、Thomson Masterpiece 坐通、SID 頭叉,大致上屬於極輕量及貴嘢,特別由於用 V-brake 關係,令全車重量只有 23 lb。

到我手時,轉用 SRAM X9 、碟剎,及內膽呔 (Mavic 317 Disc + Hope hubs),而頭叉及坐通不變,已經達到 26 lb 車。

而上手亦將當時單車嘅 studio 相送埋俾我。

studio 相

NRS-2 copy.jpg
說明書

官方相
小弟有幸玩過一次,正呀!
到我手又重 D 但真係好正好 fit 我~
hawaiiandaily 發表於 9-8-2012 11:17 PM
到我手又重 D 但真係好正好 fit 我~

所以唔好信 d 乜乜討論區、單車鋪講,細碼好踩 d 。牛高馬大就踩番架中、大碼架啦。