登記成會員
搜索
查看: 5647|回復: 9

AAE 梅窩至貝澳 Adventure Race 動後感

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今次是小弟第一次參加既要下海(海水到胸口上下)又要上山(攀石澗及海岸綑邊)的 AAE event。首先是路線,今次路線首先是由梅窩碼頭出發,沿馬路跑(步行)400米左右開始上山,大約上攀100米左右開始跑山路。
昨天氣溫不太高,由沒有猛烈太陽,加上濕度亦不高,所以相對舒適。
路線有點像麥徑上天梯後的第4段,大約跑了6﹣7公里,開始進入貝澳沙灘,亦是比賽最有趣部份。
首先在沙灘跑到中間的水站,由於小弟沒有帶任何水樽的關係,加上汗水滴進眼內,所以到水站立即 KO 了一樽水(主要沖眼)和一樽 Bonaqua。
由於沒有帶手錶關係,當時我只能估計約用了1小時左右。
可能喝得太多關係,在水站起步跑沙灘時有點乏力。後來,到了石灘,原來是要浸海水沿岸線行!

我寫左一大篇做乜食左無左一半?!
由於石灘上附著很多殼而我又沒有帶手套,加上海浪一直拍打,所以亦只能小心奕奕地前進。
跑了一個多小時的山路後,再浸在冰涼的海水中感覺也不錯啊!
大約綑邊了十分鐘左右,就再次上岸,在碎石灘上進發。由於石塊比較大,加上石頭多是圓卵形,所以也只可以慢速跑。
在碎石灘上跑了大約十分鐘,就右轉沿澗上山。
澗的難度不算很高,除了中間有三幅石牆,但AAE 都落了攀岩繩,所以只要小心一點基本上問題不大。
大約沿石澗上行廿分鐘左右,就回到馬路,及沿山徑回到剛才的石灘及岸邊,和幾個參加者一起走,其中一個告訴我還有十分鐘就兩小時,所以又激起小弟的小宇宙,再一次在碎石上跑,及在海邊綑邊,再在最後大約200米的沙灘上推進。
鼓起最後的體力,小弟終於以1小時59分17秒衝過終點,其實小弟並沒有手錶,衝線亦沒有理會時間,不過又估不到可以在兩小時內完成。

大家有機會真的要參加一次,只是12km的賽道,有公路跑,有山路跑,有澗,有綑岸邊,有小量攀岩及繩網,只係百幾兩百報名,仲有件衫,終點有啤酒汽水… 正啊!
呢次好似係第三或第四次參加,所以都幾熟條路。

大開頭上山果段,如果起跑時唔快跑 -- 不是一般快,而係好快果隻 -- 一定爭唔到頭,唔就會逼響山腳打蛇餅。因此我起步時慢慢走,去到山腳慢慢排隊,然後上到山先開始輕 jog。

最後 2hrs 22mins 完成,慢過上年成 7 mins,不過全程好輕鬆。

DSC_0925.JPG DSC_0924.JPG DSC_0927.JPG
你兩個同事感覺如何?
我都毒緊 kendall 玩
佢到今日都返唔到工......

其實開頭 8 km (即去到水站前) 我都同佢地一齊(所以今年慢了),入到石灘後因為過唔到石,我唯有唔等佢地。

另外果個 friend 就 1hr 43 mins
返唔到工? 咁大劑? 無野嗎?
有冇玩昨日DBAY賽事?
辛苦到想死呀!
taxirunner 發表於 7-5-2012 10:29 AM
有冇玩昨日DBAY賽事?
辛苦到想死呀!

因為去完雲南後大腿未回復,所以費日只係行山 -- 上山行、落山快步(唔 jog)、落水就慢慢浸,浸夠先上水,最後海灘一段直頭背泳游過去,水都費事上。所以搞咗 3hr 先返到終點。,
小弟昨天有場足球盃賽決賽,所以無去到…