登記成會員
搜索
查看: 11023|回復: 22

[推介/評論] SRAM 推出 XX1 1x11 系統

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

當好多人同 Shimano 仲用緊 3 x ? 時,SRAM 繼 2x10 後,會推出 1x11。

Screen Shot 2012-07-03 at 2.16.03 PM.png

照實際情況,因為冇咗一邊 shifter、crank 少咗一塊、波撥及 cable,但同時飛輪多咗一片,計落重量都應該仲有賺。

Screen Shot 2012-07-03 at 2.18.54 PM.png
據官方網頁, crank 有六個 size,設計上為適應不同車種,而因為 crank 齒牙設計同傳統唔同,所以唔駛用定鏈器。(不過要試過先知)而飛輪就一個款,10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-42 -- 與現時 2x10 比較,最細齒由 11 變 10,最大由 36 變 42。

Screen Shot 2012-07-03 at 2.18.46 PM.png

據非官方網頁講,新 11-sp 飛輪可裝番響 10 速 hub 上,唔駛買過新。

Screen Shot 2012-07-03 at 2.34.31 PM.png
據官方網頁數字,重量為 650g (crank) + 220g 波腳 + 260g 飛輪 = 1130g,未計 shifter (因為官方未公布重量,但要記住,少咗一個) 及鍊。

我估計飛輪應該要二千幾,因為同 XX 一樣係一體成形。成套加埋折扣後應該要六千幾,10 月推出,依家可以儲定錢。

以上圖片轉載自 SRAM 網頁。
加埋官方 video

1x11真係破傳統,前36齒上山應該好舒服
willywong 發表於 3-7-2012 02:47 PM
1x11真係破傳統,前36齒上山應該好舒服

但 36/38 x 10 平地唔知夠唔夠?
其實目的始係出比mtb用
willywong 發表於 3-7-2012 03:13 PM
其實目的始係出比mtb用

照 ratio 計應該一樣...... 依家我 2x10 前餅 42,後 11......
同3x9 相比,同一個RPM之下,最輕腳同最重腳會快左定慢左?(不計重量)唔係好識計
Homan 發表於 3-7-2012 03:29 PM
同3x9 相比,同一個RPM之下,最輕腳同最重腳會快左定慢左?(不計重量)唔係好識計
...

要知你 3x9 前後最大及最細齒數先計到。

例如:
我用緊嘅 2x10 最重腳 42T x 11T --  ration = 3.82
1x11 (當用最大前餅 38T),即 38T x 10T = 3.80

最輕腳
2x10 : 28T x 36T = 0.78
1x11 : 38T x 42T = 0.90

即係上斜要多 d 力,即係快 d ...... 如果夠力的話
egg_studio 發表於 3-7-2012 03:34 PM

例如:

咁最輕腳時,Ratio 0.9 相對 2x10 的 0.78 係重好多;咁最重腳時,就同2x10差不多,對嗎?
Homan 發表於 3-7-2012 04:51 PM
咁最輕腳時,Ratio 0.9 相對 2x10 的 0.78 係輕好多?

正確,但由於 1x11 前排得一種齒數,所以買時要諗定買幾多齒。

所以,剛才同版主研究過,若以越野用途及比較實際經驗,前餅用 36T 會比較 38T 好,因為可以 keep 到上山時相同 ration (同 2x10比較);雖然平地慢咗,不過平時踩 XC 時其實係用唔到 42T x 11T (2x10 計)。
不過而家乜都炒得一餐,加上D店鋪開得咁多,大鋪隨時開價過萬
Homan 發表於 3-7-2012 05:14 PM
不過而家乜都炒得一餐,加上D店鋪開得咁多,大鋪隨時開價過萬

呢 d 單車零件好少炒得,大鋪標正價,只係我地響某 d 相熟鋪頭有 discount,千祈唔好以為正價六千幾 -- 呢個價 X0 都買唔到。
egg_studio 發表於 3-7-2012 03:34 PM

例如:

照睇其實 XX1 設計係比賽用或熟練煮 ~ 如平常玩家真係冇必要用~ 要谷上去好辛 ~ 舒服地 28T x 26T Hea 上開心 D
hawaiiandaily 發表於 3-7-2012 09:57 PM
照睇其實 XX1 設計係比賽用或熟練煮 ~ 如平常玩家真係冇必要用~ 要谷上去好辛 ~ 舒服地 28T x 26T Hea 上 ...

對,2x10或1x11都主要俾比賽用,而且要用多d體力去推動 -- 世界冇免費午餐,踩單車一定要用自己力 -- 所以 shimano 到呢家都冇放棄 3x?(同埋轉波唔用1:1或EA),因為點都要照顧新手及hea玩嘅車手。

不過,若1x11將來發展出平價版(好似X7版2x10),應用響入門車上,不但成本及重量可減低,對新手嚟講,唔駛顧前波後波,一個後飛輪搞掂晒平路及上斜,反而仲有市場。
egg_studio 發表於 3-7-2012 10:55 PM
對,2x10或1x11都主要俾比賽用,而且要用多d體力去推動 -- 世界冇免費午餐,踩單車一定要用自己力 -- 所 ...

對新手 1 餅確實好事,而且仲會減低甩連情况。但咁發展會是倒行嗎? BMX 也是 1 餅 ~ 睇睇下發展 3 x 10 有 D 無謂 ~ 如我老婆剛轉感覺 2 x 10 ,評價是好踩過 3 x 8 or 3 x 9
我孩童年代時,我的BMX單車已自改了五速變速。
hawaiiandaily 發表於 3-7-2012 11:25 PM
對新手 1 餅確實好事,而且仲會減低甩連情况。但咁發展會是倒行嗎? BMX 也是 1 餅 ~ 睇睇下發展 3 x 10  ...

回顧單車變速嘅發展,開始時以越多波數越好為市場潮流,例如十幾年前,前餅由一變二,然後出現三疊,構成 2x5、2x6、3x7、3x8 等等,總之越多波就越好。不過實際上踩起嚟,前後餅有 d 組合根本唔可以用,以 3x9 為例,前最細齒唔會搭後最細或尾二、三齒,即係唔會有 22T x 11T / 22T x 13T 呢 d 組合,所以 27 波嚟講實際上用得嘅組合(波段)可能得 20 或更小,因此先會有 2x10 呢種設計;而 1x11 就完全解決咗部分波段重疊嘅問題,對於比賽或 non-hea / non-郊遊車手,一定會對表現有幫助。
egg_studio 發表於 4-7-2012 12:22 PM
回顧單車變速嘅發展,開始時以越多波數越好為市場潮流,例如十幾年前,前餅由一變二,然後出現三疊,構成 ...

以我來講,一個輕腳細餅加一個平路重腳快餅已經好夠
2X9 相信不錯

1X11 個輕腳會重幾多真係試過先知~~
不過我性格係唔怕捱上斜~ 呢個 1X11 都可能o岩我,除左價錢
好似冇 2x9 ,得 2x10.

1x11 價錢方面,尋日問過相熟單車鋪,依家未有定價,但如果以依家 XX (2x10) 價錢作參考,應該 discount 後約六千尾七千頭。此外,單車鋪亦提醒一句,以之前 SRAM 推出 2x10 嘅"時間表",SRAM 會先出 XX (最貴系列),然後大半年至一年後就會有 X0、X9、X7 等低型號,到時就多好多選擇。所以若唔急住用,可以等多一年,等 X0 或 X9。
egg_studio 發表於 5-7-2012 09:05 AM
好似冇 2x9 ,得 2x10.

1x11 價錢方面,尋日問過相熟單車鋪,依家未有定價,但如果以依家 XX (2x10) 價錢 ...

始終一餅一定會輕 D ~ 返正供樓中,銀紙未回籠~ 我等 ..... eggstudio 你先做烈士 XX1 配新車!