登記成會員
搜索
查看: 6158|回復: 2

Sony Arc S-- Android 4 ice cream sandwich 報告

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋晚收到通知,我部 Arc S 可以 upgrade 上 Android 4.0,立刻去試!

Sony 話唔會洗咗電話內嘅資料,而且所有資料都 real time 同步至 Google Sync 上,呢個亦係 Google Phone / Android 嘅強項,所以立刻開始 upgrade。

大約 8 分鐘,upgrade 完成。

第一次開機比較耐,約 load 咗兩、三分鐘。

Android 4 嘅新功能可以響 Sony website 睇到,所以不作多講,反而講吓一 d 常用嘅改進。

http://www.sonymobile.com/global ... grade-to-android-4/

響 unlock 情況下,可以拉到 Application Bar 落嚟。

以前 2.3.X 時,㩒住 Home ,會顯示 background run 緊 d 乜。而 4.0 就顯示 background 內嘅 apps 嘅畫面。我開頭以為會好食 ram,會行得好慢,不過實際上一㩒即出,同以前一樣。

Google Map 有全新介面,而以前「自動 delete Pre-cache」嘅 bugs 好似解決咗。

響 Setting 入面,可以調節幾多個 process 響 background 進行。(因 Android 嘅特色係,佢嘅 Apps 唔會有 Quit 呢個概念,而係一直響 background 運行,直至你唔用及冇 ram 先會自動被 kill)

Input 方面,加入 voice input,響任何要打字嘅情況下都可以用 voice input。實際用過後,要一定好靜嘅地方先用到,而每次最多十個中文左右,再多 d 少就認唔到 / 準。準確性方面,同 2.3.X 原有嘅 Voice Search 一樣,中文及英文都 OK,總之你口齒伶俐就 90% 準確。

Screenshot_2012-05-05-11-14-39.png Screenshot_2012-05-05-11-15-20.png
睇相方面,有除原來嘅 Xperia Gallery (左)外,多咗一個 Gallery (右),兩者大同小異...... 配合相機嘅 vGPS 功能,可以以 location 去分類相片。

相機方面,2.3.X 只可以以中央為對焦點,upgrade 至 4.0 後可以按任何一點作對焦點,功能上更加接近現有嘅傻瓜機。此外,相機功能亦可於 unlock 畫面直接啟動。

Browser 方面,加入 Google Map 早已有嘅 Lab 功能,暫時有兩個 Lab,分別係 Quick Control 及 Full Screen。 Quick Control 係類似 Firefox Mobile 咁,將常用控制功能放響左、右拉出嘅 control panel 上,實踐完全 full screen。另外,website 可以 save for offline,及 Search result preloading,係類似 pre-cache 功能,亦可控制只響 WiFi 情況下使用,或任何情況下使用。

其他大路功能,可以睇番官方影片。

http://youtu.be/Zz8qVtAgW_c?hd=1
咁部機整體係慢咗? 食電咗? 定係爽咗?
taky 發表於 6-5-2012 10:31 PM
咁部機整體係慢咗? 食電咗? 定係爽咗?

整體速度同之前差唔多,但由於我早前買果幾隻 3D shooting games 都未 support ICS,所以未試到「真正速度」。遲 d 再出報告。

反而,upgrade 後問同事攞部 Xperia S 比較一下,發覺 Xperia S core 行 2.3.4,但某 d 介面就用咗 4.0 ,所以有 d 三不像,而 Sony 仲未公布 Xperia S 升級時間表,同事亦謂,可能由於 Xperia S 有 d 接近 4.0,所以 Sony 唔急將佢升級,反而先升咗 d 舊機,清咗 d 貨先。