登記成會員
搜索
查看: 9911|回復: 4

Sony Xperia Arc S 「復活」-- Android 4.4.2 CyanogenMod + 「刷機大師」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

兩年幾前買過一部好靚仔嘅手機 -- Sony Xperia Arc S (白色),稱為 L18i 。

當時嘅 spec 大約係:

• 4.2 吋螢幕
  • Qualcomm Snapdragon MSM8255,
  • 1.4GHz 單核心處理器
  • 內建 512MB RAM / 1GB ROM 內存記憶體,另加 microSD card。
  • Android 2.3.4

後來 Sony 推出官方 4.0.4,之後就同其他牌子咁,一年過後,官方唔會再有 update,「希望 / 鼓勵」你去買新機。另一個嚴重問題,就係當 L18i 更新至 4.0.4 後,內存記憶體只剩低 100MB 以下,會不斷出現「Insufficient Storage」 -- 連 Google Map 都唔夠 RAM 開,更加冇位裝其他 apps。結果,行 4.0.4 嘅 L18i 係一部只可打電話嘅「智能手機」。

至於我另一部 Nexus 7,因為係 Google 「親生仔」,每當 Google 有系統更新時,一兩日內就會收到 System Update -- 依家行緊 KitKat 4.4.2。

咁,有冇辦法可以將 L18i  都 update 到最新嘅 KitKat 4.4.2 呢?辦法係一路都有嘅,不過以前好麻煩,要 download 幾廿百樣嘢落電腦及手機,搞幾個鐘先「可能」得,所以一路都冇搞。(此外,咁做會失去保用,所以要確定部機冇用先好攞嚟做實驗!)

直至近日,響台灣一個網站介紹一個中國大陸嘅程式「刷機大師」,可以「一條龍」幫大部分 Android 機 root / flash / unlock / upgrade 等等 -- 特別係當你唔識 root / flash / unlock / upgrade 等步驟時,用呢個程式就方便得多。

注意,root / flash / unlock 全部對手機都有保安及硬件風險,所以若唔知做緊乜,建議唔好做,去買部新機或 Nexus ,就可以追上新系統!

需要工具:
  • 冇用又過咗保用嘅 Android 電話,實驗品:L18i
  • USB 線(一般要嚟叉電果條,另一端接上電腦)
  • Windows XP 或以上(Mac 唔得);「刷機大師」有手機版,可以連電腦都慳番,但我試過,響我部 Sony Xperia Arc S 唔得,過唔到 root 果一關,結果要用 PC 版先搞到。
  • 「刷機大師」 -- 官網:http://www.mgyun.com/
  • CyanogenMod CM11 by LegacyXperia Project -- 官網:http://legacyxperia.github.io/

至於 CyanogenMod 係乜,有興趣自己上網研究吓。簡單嚟講,佢提供「純 Android 系統」,「純」到連 Google Map、Gmail 都冇,更加唔會有任何廠方強迫送嘅 apps,例如 Sony 嘅 Sony Game Centre、乜乜 office 等等,所以系統佔記憶好少,速度相對好快。

先響 PC 安裝「刷機大師」,用 USB 線連接 L18i 後,可顯示電話資料。

Screen Shot 2014-04-06 at 12.16.31 am.png
響 LegacyXperia Project 官網下載 CM11(CM11 即係 Kitkat 4.4.2) -- 假如你部唔係以上嘅 Xperia 機,可以到 CyanogenMod 搵搵,大部分新舊款嘅 Android 機都有 support。

操作非常簡單:
Step 1:先用「ROOT 大師」root 咗部機
Step 2:用「解鎖大師」解鎖
Step 3:用「刷機大師」將 CM11 安裝入電話。

如果唔想 upgrade,只想將原廠冇用嘅 apps 刪除,就只需用「ROOT 大師」 --> 「卸載內置」,就可以將跟機 apps 刪去。

開機冇咗 Sony Xperia logo,變成 CyanogenMod。

400MB !!!! 大把位!

當然,之前講過,咁玩法連 Google Map 或 Gmail 都冇,若要要番呢 d apps 的話,可以響 CyanogenMod 官網 下載 Google Apps,裏面有 Gmail、Google Sync (用佢嚟同步番晒 d 電話及日程)、Google Play Store、Google+ 等等。裝番晒之後,仲有約 200MB 剩。若你唔鍾意某一個 apps 的話,用「卸載內置」剷走佢就 OK。

最後長氣講多句,root / unlock / flash 等等行為都有機會對你部機構成永久損害,所以若你真係唔知做緊乜,千祈唔好試上述嘅行為,快 d 去出過部新機!

完全5明做緊乜
唔明就唔好試!

要知部機行「純」4.4.2 暢唔暢順,上 YouTube 可以搵到幾多 video。個人觀感,快過原廠好多!
egg_studio 發表於 6-4-2014 12:49 AM
唔明就唔好試!

要知部機行「純」4.4.2 暢唔暢順,上 YouTube 可以搵到幾多 video。個人觀感,快過原廠好 ...

我有部國內 Lenovo 的 smartphone,最衰就係行簡體 android
咁睇來可以用呢個程式去搞啵

你要先到 CyanogenMod  網頁,睇吓有冇俾你部機用嘅 ROM 先。