登記成會員
搜索
查看: 14268|回復: 10

Canon HK 維修項目參考價格

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Canon CS 一向抵讚
最近發現原來官網有個「查詢維修價格」
可以根據自己的產品來估計維修要多少錢。

http://www.canon.com.hk/tc/services/consumer/RepairCostChecking.do

Screen Shot 2012-03-11 at 下午07.45.35.png

「鏡頭清潔」係咪解抹鏡呢?
egg_studio 發表於 11-3-2012 08:58 PM
「鏡頭清潔」係咪解抹鏡呢?

係,太多追求完美的人要保持0塵埃…
Homan 發表於 12-3-2012 01:54 AM
係,太多追求完美的人要保持0塵埃…

「抹鏡」係解抹「毛箘」,快 d 攞本相機世界睇吓~~~~
egg_studio 發表於 12-3-2012 08:07 AM
「抹鏡」係解抹「毛箘」,快 d 攞本相機世界睇吓~~~~

但係你睇下網上世界,有D師兄有條毛毛/塵都話要抹
Homan 發表於 12-3-2012 10:17 AM
但係你睇下網上世界,有D師兄有條毛毛/塵都話要抹

因為 Canon website 冇「抹鏡」價錢,但佢地「鏡頭清潔」價錢同坊間「抹鏡」差唔多,而「抹鏡」係「俗稱」,所以搞唔清「鏡頭清潔」前,萬一攞支發「毛」鏡去做「鏡頭清潔」,最後淨係幫我抹走條毛毛,咁就康當奴了。
另外又講開所謂「網上世界」...... 前排我公司外判咗 d 攝影工作俾某間大學嘅攝影學會(其中一個 job 即係大家入標入唔中果單),可能真係因為單鏡機太普及,係人都係攝影師,結果發生兩件趣事:

1) 影團體相時,攝影學會用魚眼鏡影,搞到左右兩邊變肥仔肥妹......
2) 響一處公開室內場地影團體相時,d 色溫唔啱,咁我當然係扮唔識,睇吓攝影學會點搞。佢搞咗一輪都唔掂,唯有問佢駛唔駛幫手。原來佢一直用相機內置果 d 「室外」、「光管」、「燈膽」等等嚟試,但實際場地有光管有射燈有燈膽,佢結果唔知點搞,咁我就攞張 A4 紙俾佢做 white balance,佢竟然問我用嚟做乜。

所以,經過今次一役,會計都下次應該識將頭尾標 cancel 咗佢。
攞魚仔去影團體相,真係好不知所謂,閃燈唔識用,又唔識set white balance,依d咪叫專業攝影師囉。我仲有好多例子費是講
快d講, 否則係我地眾大笪地同人面前食水煮牛肉飲冬陰公
willywong 發表於 12-3-2012 11:14 AM
攞魚仔去影團體相,真係好不知所謂,閃燈唔識用,又唔識set white balance,依d咪叫專業攝影師囉。我仲有好 ...

Willy 兄快D講,否則超大麻辣火鍋侍候~
我想睇下D相係點…