登記成會員
搜索
查看: 53269|回復: 0

[開箱文] 拍攝婚紗相Pre-Wedding 14-30天前的準備

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

身邊好多朋友都開始籌備結婚, 亦知道原來好多blogger大家對拍攝pre-wedding內容過程都好陌生,好擔心緊張
我作為一個有經驗的過來人, 就公開我拍攝心得, 向各新人分享拍攝婚紗相14-30天前的準備, 你地可以參考一下:

祝你地一切順利,好好享受過程, 珍惜當日甜蜜感覺!以下準備, 係我兩次(香港+上海)影婚紗相之經驗, 希望幫到所有新人!

帶備道具, 可以令到相片畫面更加豐富:
1.泡泡棒, 泡泡槍 (小心倒瀉)
2.結婚戒子,戒子盒
3.喜愛公仔
4.記念物品(相識記念, 定情物, 第1次約會物品, 電影或演唱會門票, 有關結識地方經過, 或拍拖起源, 求婚相關物品, 大家共同興趣的物品如煮食或運動)
5.拍拖旅行相簿
6.燈牌
7.模型
8.Big day日期大字牌
9.浪漫蠟燭,火機
10.花球
11.女仔飾物

急救品:
1.髮夾, 怕頭髮鬆散甩頭甩髻
2.扣針, 怕禮服鬆
3.膠布, 防刮腳
4.紙巾, 最好小盒裝方便抽出
5.粗闊雙面膠紙,如禮服鬆滑, 可貼腋旁兩邊
6.防蚊噴霧(秋涼時間影相應該唔需要了,而且噴左皮膚會少少黐立立)
7.眼藥水, 有冇戴隱形眼鏡都好, 影到入夜應該好累了,眼睛可能會有紅筋, 可以在下午轉妝換衫時拎出黎滴一滴, 如女仔要用, 男仔就要照顧一下女友啦, 記得在轉妝換衫時返locker拎出遞比女友啦!
8.頭痛藥, 全日對住閃光燈影相, 可能會頭痛頭暈, 一見暈就食兩粒啦

食品飲品:

1.二人的解渴飲品

2.女仔用, 預先切剪好粒粒的乾糧麵包餅乾, 方便入口, 唔會整畫個咀
3.女仔用, 飲管

離開卸妝:
1.卸妝品
2.大塊棉花/大塊化妝棉

男女同樣汪意:

1.減少零食煎炸物, 預防生非之, 否則痛起上黎笑容牽強唔自然
2.多喝水, 早幾日狂飲清熱酷減熱氣, 去口氣, 影相有可能會錫咀仔, 免大家監介難受, 保持口氣清新!

男士自備:
1.早5-10天前染髮, 去白去金, 修一修剪, 斯文整齊好嘛
2.如當日早上有時間, 可自行早上去髮型屋, 比幾十蚊, 淨洗, 順便吹埋set埋
3.早一晚修鼻毛,眉毛 (男士眉毛或可不修)
4.由於天氣乾涼, 預防咀唇乾裂, 7天前要保持搽潤唇膏, 當日就唔好搽咁多啦, 怕影相效果會令立立
5.手部一樣, 要預防乾燥呀, 但當日就唔好搽太多啦
6.清潔耳朵內外
7.如果玩踢水/跑沙灘, 就要預先修腳甲和去腳爭死皮
8.剪指甲, 可能會影你帶介子或遞花球
9.帶恤衫,禮服
10.帶底衫, 一般圓領短袖好, 唔好著背心款, 影相效果會透到背心個邊, 好樣衰的
11.穿白色底褲, 否則透底
12.帶黑皮帶
13.帶黑白鞋各一對(視乎襯黑或白的禮服用)
14.帶黑白長襪各一對, 唔好著船襪或短爭襪, 影相有時會叫你坐低, 否則露出襪邊及腳毛

女士自備:
1.早5-10天前染髮, 去白去金, 修一修剪髮尾少少就可以了
2.早兩天做facial, 過份電療就要暫停, 怕會紅腫, 只需一般清潔保濕就可以, 同美容店職員講呢兩日會影相, 叫佢唔好擠太大力而做成傷口紅腫
3.如想做線面, 可以7-10日前做, 去面毛可令化妝更貼, 但注意自己皮膚是否接受,怕會敏感紅腫, 我個人經驗3天已經可以退紅的
4.早一晚修鼻毛, 眉毛就輕輕修雜毛就可以了
5.保持腋部清淨, 影相唔會太近太清楚的, 個人覺得唔需要嚴重到要去做咩咩激光脫毛, 其實自己修拔一下就可以
6.前一晚洗頭, 唔用護髮素, 頭髮粗硬少少方便set頭, 太柔軟好難set起
7.由於天氣乾涼, 預防咀唇乾裂, 7天前要保持搽潤唇膏
8.手部,背部, 膊頭都一樣呀, 沖涼求求其其都要按幾圈磨砂, 保持潤滑, 同樣搽lotion預防乾燥呀, 但當日就唔好搽太多lotion啦
9.清潔耳朵內外
10.如果玩踢水/跑沙灘, 就要預先修腳甲和去腳爭死皮
11.指甲影相一般唔多見到, 除非你整gel甲好靚, 特別要求攝影師影兩張,
12.指甲預先做法1.去做gel甲, 做法2.比幾十蚊人簡單磨邊修乾淨同搽淺色, 做法3.你自己搽淺色
13.影相唔係張張見鞋, 可以穿自己的厚底波鞋或高爭涼鞋, 如果你想影到對靚鞋可以叫停攝影師臨時先換高爭鞋都得
14.企高可以自備硬盒或小型凳仔
15.絲襪隨你喜歡是否穿著, 作用不大, 只視乎如果著高爭鞋著埋絲襪就會舒服d
16.帶Girdle, nu bra及淺色束褲(我失敗之作就係帶左黑色束褲,著婚紗透晒,好彩影唔出)
17.可自備喜愛的飾物比化妝師配襯, 有備無患
18.列印幾張心水喜愛的髮型圖片和化妝圖片帶去比化妝師參考, 怕齋講佢唔明
19.列印婚紗相片風格比攝影師參考, 你想甜美歡欣, 甜蜜笑晒, 定係冷艷有型, 復古美態....每對新人都有喜歡唔同的風格或pose,拍攝前`可以向攝影師提出

注意:
1.拍攝前, 早餐唔好食太飽, 女仔著裙會辛苦, 食後留意牙齒是否清潔
2.女仔換裙前去一次洗手間, 禮服太大件, 怕換裙後好難去
3.一般攝影店做法, 去到登記後, 就會比locker你放低貴重物品, 男女就會即刻分開各自換衫化妝
4.職員會好快好趕, 所以女仔要將髮型化妝圖片和飾物keep住跟身,唔好放入locker住, 比左化妝師睇先, 因為男仔同女仔分開左, 冇人幫你去拎, 如果你自己返轉頭去locker拎野, 人地會嫌你煩
5.道具&急救品就用一個大環保袋裝晒, 唔好放入loacker, 男仔時刻跟身拎住
6.基本上女仔係冇食飯休息時間, 女仔要自備乾糧, 如麵包餅乾, 要早一晚事先將食物剪切細件, 方便化妝後入口進食, 唔會整花個咀!
7.女仔用飲管, 唔會整花個咀
8.女仔在轉妝時, 男仔去照顧一下女仔啦, 遞野飲遞麵包比佢呀, 唔好掛住自己食飯呀!
9.男仔手提唔好放褲袋, 影相會現形見到, 如必需隨身, 可以放褸的內袋
10.攝影師好多術語,推肚,挻腰,岳頭, 打開手(腋/臂)...
11.攝影時, 每擺一個pose影完都唔好即刻鬆開, 因為攝影師會翻睇,覺得唔好會叫你再擺再影, 總之每影一張都唔好亂郁啦, 要hold住動作表情, 直至攝影師話ok, 唔聽話亂郁會比人黑面鬧架, 阻住收工!
12.男仔女仔面對面眼望眼的pose, 唔該男女都要正經認真, 投入先做到個效果and feel, 唔好戚眼引對方笑, 會影響拍攝的
13.完成離開拍攝, 如要落妝, 可以自備卸妝奶/卸妝水, 唔好帶泡狀潔面品去, 怕冇洗水盆比你過水, 奶狀同水狀會方便d, 如果真係冇洗手間洗手盆, 可以用棉花去水機濕水抹面
一天的辛苦拍攝, 大致完成!

重點1: 而家時代科技發達, 其實9成物品/背景/肥瘦/皮膚都可以後期補救, 唔駛咁擔心, 最重要係放鬆心情
重點2: 執相雖然係偉大發明, 但係, 唯一執唔到係你地眼神, 笑容,表情, 所以你地要用最真既心去投入拍攝, 唔好咁緊張, 腦海可以諗下大家當年點認識, 點拍拖, 點求婚,
"眼神笑容執唔到, 只要由內心出發, 效果就會最真最自然最sweet" 呢句係我影相前我家姐&經驗中幾位攝影師比我的真誠意見, 我而家同你地分享, 希望你地都有輯滿意漂亮婚紗相! 否則表情生硬,揀相都揀唔落!
一齊為婚事努力啦!
Elaine & Sunny

原文:http://blog.yahoo.com/easydecoration/articles/597364/index?bb=0