登記成會員
搜索
查看: 6255|回復: 6

Pre-cache -- Google Map 離線閱讀方法

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

用開 Google Map 的會員應該知道,以前當上唔到網時,例如響外地,就冇辦法用到 Google Map。

雖然坊間有方法可以將地圖 download 定,不過 setup 麻煩,特別係旅行,口在路邊,問人或者到 tourist centre 仲方便。

不過幾個月前,手機版之 Google Map 推出新功能,就係可以預先 save / download 定地圖,當上唔到網時都可以睇到地圖,當然,由於冇網絡,除非手機有衛星定位(不是 A-GPS),否則冇辦法睇到自己位置。

要用到呢個 Pre Cache 功能,需到 menu --> Labs。Labs 係一個類似 plug-in 嘅功能,除 Pre-cache 外,仲有幾個幾有用嘅功能。

選了 Pre-cache map area 後,響 Google Map 地圖上點選任何一個位置,long press 後可以 pre-cache 了~~

Pre-cache "一次"範圍為 10 km x 10km ,一共可以 save 10 次。Save 完會如下圖咁顯示已 cache 了嘅範圍。

上個月踩單車往汕尾,就係用 Pre-cache 功能,將香港至汕尾沿海地區 save 低,實地用後感覺良好,雖然都要經常口在路邊,不過有多個參考總比冇好。而當日旅程,由澳頭至汕尾用了“三次”save就搞掂了。

只可用在 Android  平台?
你可以用iPhone 試下,但windows電話已試過,唔得
Homan 發表於 15-10-2011 11:11 AM
只可用在 Android  平台?

手頭上冇iphone,攞住第四代ipod touch試,結果係唔得。暫時只得Android用到。
Android 版 Google Map ver. 6.9 已將呢個功能由 Lab 變成正式功能,而用法亦改良咗:

響 Map 模式上,按 menu,選擇 Make Available Offline

之後出現格仔,可同時 zoom in / zoom out,調節所需地圖面積,然後按 Done。

地圖會下載,之後以 offline 用。

哂唔哂位呢?
我有安撞機… 可以試試啵~
不過唔多識 update
Homan 發表於 25-7-2012 10:51 PM
哂唔哂位呢?
我有安撞機… 可以試試啵~
不過唔多識 update

Google Map 係 vector based,所以成個香港都係 7.4M

Android 機的話,去 PlayStore (Android 4) 或 Market (Android 2) 就可以了,不過唔清楚 Android 2 可否 update Google Map 至 6.9