登記成會員
搜索
查看: 8176|回復: 13

Macbook Pro ram upgrade

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟的 mid-2009 13" 2.26GHz Macbook Pro 成功 upgrade 去 8GB ram,整體感覺良好,未有任何問題,照往常習慣使用,速度亦有20﹣30﹪的提升(可能係心理因素?)。

(以下相片不少心用 Jpeg影時 set 錯 WB,加上用單手影,搞到D相時黃時白又鬆又蒙,睇到大家眼痛,sorry!!)
小弟的 RAM 出廠時是 PC3﹣8500 DDR3 1066 MHz 2GB,小弟買2手時上手已經加到4GB,今次花了$400於灣仔電腦廣場入了兩條 Kingston DDR3 1066 MHz 4GB。

換 RAM 過程簡單過在IFC找茅廁,扭開底蓋螺絲;

可以看到中間一排兩吋左右的就是RAM了;

把原有的 RAM 兩邊的桿「啪」一聲打開:

取出後把新 RAM 插入,「啪」回RAM 兩邊的桿:
上回底蓋,完成!

Screen Shot 2011-09-04 at 下午03.13.12.png

換出來的4GB RAM 又可以賣/送與有需要人仕~

不過今次就沒有換 HDD,下次會看看 7200rpm 的720GB HDD,睇下又要幾錢!
附上Apple 官網的換 RAM 教學:
http://support.apple.com/kb/HT1270?viewlocale=zh_TW

係轉就轉 SSD 啦, :)
唔提由自可, 換 SSD 唔係想像中咁神, 咁就冇咗我兩仟伍
Mac 機大部分工作都響條 ram 入面行,所以響以前 Classic 年代,甚至有 Ram Disk 呢個 option。因此,除非 RAM 好唔夠,或者要經常 load 相 -save 相等,否則一般工作都響 RAM 入面行,因此 SSD 真係冇乜用。

Macbook Air 用 SSD 唔係因 SSD 快,而係輕。
已經更新照片及拆機過程!
我換完之後衍生咗兩件電子垃圾,本來諗住可以放落部PC notebook裏面,點知佢係DDR2。有冇人啱,請拿去,係咁以請我飲杯茶就得啦。
alexphoto 發表於 28-9-2011 06:30 PM
我換完之後衍生咗兩件電子垃圾,本來諗住可以放落部PC notebook裏面,點知佢係DDR2。有冇人啱,請拿去,係 ...

奶茶定檸茶?
alexphoto 發表於 28-9-2011 06:30 PM
我換完之後衍生咗兩件電子垃圾,本來諗住可以放落部PC notebook裏面,點知佢係DDR2。有冇人啱,請拿去,係 ...

我部 iMac 用 DDR2 667,如果啱駛就平讓俾我。
我部照你個方式更換都成功踏進8GB ram境界,果然 Load 相快左!不如你試埋可唔可以自已換埋 CPU 啦 :p
egg_studio 發表於 29-9-2011 12:01 AM
我部 iMac 用 DDR2 667,如果啱駛就平讓俾我。

比你都無用,我地多出來的係DDR3﹣1066 及 1333
我都多左8 Gb ram...
我將會換我部 iMac 24" 的 RAM
到時又會多左2條 2G DDR3 1066 的RAM,要就出聲
我要 DDR2,Alex 你果條幾時出讓?
Alex 果條係 DDR3-1333
佢意思係佢部舊 PC Notebook 用 DDR2 咋~~