登記成會員
搜索
查看: 7441|回復: 4

[活動召集] 七二單車鄉郊遊

活動類型:
遊山玩水
開始時間:
2-7-2011 10:00 AM
活動地點:
粉嶺至屯門
已報名人數:
報名截止:
2-7-2011 01:00 AM
繼上年兩大活動 -- 華山單車遊及粉嶺至屯門單車遊後,大笪地於 2-7-2011 再搞「七二單車鄉郊遊」。

路線為粉嶺至屯門。途經路線為:

粉嶺火車站--雞嶺--丙崗--實驗農場--雙魚河(長瀝)--麒麟山坳--新田軍營--牛潭尾軍營--牛潭尾村--南生圍--元朗工業村--邊界路--深灣路--流浮山--白泥--青山--屯門良景

由於發現麒麟山坳--新田軍營新路段,因此與上年之路線有少許不同。

集合時間為早上 10 時,集合地點會 email 及 PM 報名會員。車隊於屯門良景散隊,可踩到西鐵站或 call 貨 van 離開。

路線 90% 為鄉郊村路,而最後需跨越青山,因此只適合 MT bike 及配備粗呔之小輪或摺車。

以慢車速及郊遊睇風景為主,適合慢踩、影相、寫生等高尚休閑活動。

主打風景有:
新界北田野景色、鄉郊建築 (可讓城市人了解新界村屋僭建之普及性)
雙魚河風光
解放軍軍營
牛潭尾村獨特之村落結構,及外來建築對當地村落之影響
南生圍風光
邊界路觀鳥及紅樹林
深灣路欣賞后海灣風光
白泥欣賞蠔田
青山體驗險峭地形

查詢請回 post;報名可按上面 "我要參加"

已通過 (3 人)

留言 申請時間
willywong 30-6-2011 10:14 AM
Homan

可唔可以晏D先開始? 果日上午有事

30-6-2011 01:05 AM
hawaiiandaily

I go ~

29-6-2011 11:43 PM
可唔可以下午先出發?
因為今次已報名人數多,而且車速唔會快,假如下午先出發,黃昏未必去到屯門,特別係青山,一定要黃昏前跨過青山

如果你上午唔得,可響元朗加入
Homan 後追啦
已定集合時間,並已 emailPM 各車手。

當日請先食咗早餐先集合,午餐方面就踩到邊食到邊,而水不需多帶,因為沿途有士多,只要帶就可解決問題。