登記成會員
搜索
查看: 13522|回復: 8

[賽後報告] 霧雨登九龍坑山 + 軍事遺跡遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近日雨紛紛,上唔到「主場」牛牯嶺,改去斜度較低嘅九龍坑山,欣賞霧雨景色。

早前響網台節目介紹過,北區有四條舊英軍軍路(牛牯嶺、九龍坑山、牛潭尾、紅花嶺),其中以九龍坑山軍路嘅軍事遺跡最多,所以若不踩單車,對二戰年代英軍防守有興趣者,可推薦九龍坑山!

從粉嶺至大埔新單車徑出發,前面嘅九龍坑山已經響霧雨之中。

軍路起點石碑,上面文字為:
BIRDEY JEEP TRACK
11 FIELD SQUADRN RE
OF
24 FIELD ENGINEER REGIMENT
(最後一字 REGIMENT 有部分已埋入泥中,而且字體已風化,所以只能估計係 REGIMENT 一字,若有錯請指出)

舊「標距柱」。

哨站。

幾有特色嘅軍營。

再上幾十米,一排四個軍營。

第二個「標距柱」。

去到分叉路,左走往流水響(此路進入了郊野公園,單車不能入!)、右走,繼續上山。路牌可見,九龍坑山英譯為 Cloudy Hill -- 解答了「很多人」的疑問。

上到山腰,進入霧雨。

接近山頂,部分路段變成爛路。

到頂。本來此位置可一覽大埔、吐露港、馬鞍山全景,不過今日能見度只有幾米。

有走進哨站探索一下嗎?
這路徑的起點在那裡?
ck_1130 發表於 30-4-2014 11:16 AM
有走進哨站探索一下嗎?

哨站一眼睇晒,好細。

軍路起點為九龍坑元嶺,步行的話可從粉嶺港鐵站搭中綠van去到總站。
可惜呢D戰事建設基本上無在二戰中發揮作用(如果時戰時遺蹟)
不過我估係5-60年代邊防建設的機會多一點
邊界距離呢幾條軍路有一定距離;而北區「四大軍路」堵截從大陸北面及東北面嚟嘅日軍。軍事建設響蝴蝶山及大刀刃連接至醉酒灣防線。
謝謝指點!!!
有機會定會去走一走!!!
ck_1130 發表於 4-5-2014 02:09 PM
謝謝指點!!!
有機會定會去走一走!!!

山頂有兩個戰壕,有機會去睇睇。
一定一定!!!!