登記成會員
搜索
樓主: marco0326

which is better??

總之一分錢一分貨, 名廠件一對 LOCK 踏分分鐘去咗成千, 見過摸過覺得值咪得.
講番回來,樓主諗掂未呢?
總之一分錢一分貨, 名廠件一對 LOCK 踏分分鐘去咗成千, 見過摸過覺得值咪得. ...
c_Foo 發表於 4-5-2011 12:59 AM

哈哈,我想換呢隻..

http://www.thetrimarket.com/inde ... d-pedals/p_177.html

用緊呢隻都ok,不過要多少少時間上lock..

另外提提樓主
giant rb 最近周圍都冇貨..
其實你有冇話筆直幾多..
最好提供埋身高同大約柔軟度

因為除左tcr系列,gaint既defy同cannondale既synapse系列都好合新手踩..
失左縱一排,因為要趕功課
近排有FD推我買WHEELER 1.5$7800
用105件,好似都幾抵(GIANT用105要9XXX)
各位點睇
自己試過車未?踩單車 7 成人 3 成車,自己試過夠食力又 arm 身形就去馬啦,唔好諗咁多。
回復 26# egg_studio

未俾錢冇得試,不過老闆話我身形應該岩玩
其實買車應唔應該做晒FITTING先再睇下咩架岩自己呢?
最基本一定要清楚, 否則好似我當初咁玩半年, 然後 fitting 買架
回復 27# marco0326

老闆說話唔可以盡信…
我架MTB就係信錯老闆,買細左…
回復 27# marco0326

fitting 呢家嘢係近幾年某 d 單車鋪嘅商業手法,作用都係吸引吓 d 新手同大陸客。千祈唔好盡信,因為每個人就算體形完全一樣,運動時動作及個人習性、習慣等都會唔同。而且你係諗住戰鬥形 (用嚟比賽) or 平日遊山玩水,同一架車 d setting 會完全唔同。

因此,我個人經驗係,假如 fitting 唔駛錢,就不妨玩吓,不過唔好盡信。正路方法係用 fitting 出嚟嘅 setting 踩十零次,每次試吓幾公里及幾十公里 (最好短、中、長都試吓),每次踩完就感覺吓有乜地方想改動吓,例如較高較低較前較後 seat 通、鵝頸、手制等,直至自己覺得舒服而架車又好去。架車係你嘅,係你踩嘅,所以信你自己感覺,你嘅感覺一定比人地 d 所謂數據準。

如果 fitting 時間單車鋪已經叫你換乜乜 TT 鵝頸咁,你最好立刻走頭。你可以 search 我舊 post,九龍有間近日轉型專滾大陸客嘅半黑單車鋪 X 牛當日竟然同我講,由 48cm 至 58 cm 嘅車架都啱我身形,又吹到唔 fitting 好似世界末日,總之點都想滾我買 BMX 牌 d 車架。

一提 fitting,萬事小心為上。

5 字真言:香港單車鋪 = "大陸打邊爐"