登記成會員
搜索
查看: 15128|回復: 29

which is better??

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Giant TCR2 2010/2011
Cannondale CAAD 6 TIAGRA 2010
邊架車好DD??
我唔熟,不過睇牌面係唔係「Cannondale CAAD 6 TIAGRA 2010」呢一個組合正D?
其實兩架都係用TIAGRA件
邊個架會好DD??
兩架車架設計不同, 度過身, 試坐下你就有答案.

師兄你住邊區, 有時間可以一齊踩.
其實我仲未有我嘅車
一直都想有
睇左好耐,諗來諗去都唔知邊咩車先好
件方面我諗我只可以買得起TIAGRA以下嘅件
但係架方面真係唔識睇咩叫好咩叫唔好
我知GIANT係用碳叉比起TREK好似抵玩D
而MERDIA又好似話冇以前咁抵玩
CERVELO又好似好貴咁樣樣
CAAD 8 6呢款好似個樣都OK
所以想問下大家意見
如果買左我都想同大家踩下車^^
希望大家指點指點,等我快D出車啦
好唔好真係要坐上去, 甚至呼踩過先知, 買單車最緊要清楚乜 size 車架再配件, 我當初買時朋友建議我105件鋁架便可, 二手入咗 Merdia 905 ultigra 件, 踩咗幾個月發現 size 細咗完全唔好踩, 咁啱當時"旦兄"入咗 CAAD9 車架, 踩上去兜兩圈感覺實在太好, 便去買架, 鋪內仲有度身, 而且坐過成車便買下, 跟住就將 Merdia 過件便成現在既 CAAD9 ultigra 件.

另外朋友踩緊 Giant TCR 一樣咁好踩, 個人建議買車定下乜件乜架清楚 size 跟住是睇樣睇拉花, 好唔好踩個個人唔同, 慢慢踩慢慢睇, 每樣野都冇完美.
其實giant 車都幾好踩,佢既車架特點係上管較長,s size 車架已接近54cm(手長/身長人仕一流),多數係sloping 架,上斜發力會比較易少少,鋁架硬度一流,但留意冇碳架咁吸震。
Cannondale我自己都有架,不過係舊型號caad4,caad系列剛性唔錯,水平管,後叉設計比較幼,算係平路爆車型車架,geometry 比較大路, 而二手市場都比較多人要。

如果兩隻價錢相約,小弟會選caad8-6
其實我仲未有我嘅車
一直都想有
睇左好耐,諗來諗去都唔知邊咩車先好
件方面我諗我只可以買得起TIAGRA以下嘅 ...
marco0326 發表於 28-4-2011 10:50 PM

諗係冇用㗎,我地又唔知你身型,又唔知你鍾意乜嘢感覺,所以老實講,俾唔到意見你。唯一你可以做嘅係落場試一試邊隻款式或設計啱你,最好就有 friend 可以借嚟踩吓。

好似揸車咁,歐洲車、日本車、美國車每種都有人話好,但每種車嘅駕駛感覺都唔同,所以一定要自己試過先。

show 樓主心大心細兩架車嘅官方相俾大家,加強落毒效應。(圖片 from Giant and Cannondale websites)

順路一問,一千以下的giant,又有無人知邊隻好?
我會來回北京/天津(相距100km),想單車代高鐵~
回復 9# Homan
冇架好, Budget 有問題
回復 10# c_Foo

咁要真係認真考慮在香港寄上來… 睇下寄架單車上來幾錢先…
順路一問,一千以下的giant,又有無人知邊隻好?
我會來回北京/天津(相距100km),想單車代高鐵~ ...
Homan 發表於 2-5-2011 12:54 AM

如果你係用嚟通勤,坐高鐵啦,仲踩乜鬼單車。
如果你係用嚟游樂/運動之用,一千蚊又真係好難有好介紹......
回復 12# egg_studio

咁就梗係游樂啦!
百X幾里路,高鐵廿幾三十分鐘就到啦!
回復 13# Homan

咁 Giant 乜鬼,買架 full-loaded 鳳凰好過啦
點解會有咁既問題?你玩單車,知米貴架
回復 15# c_Foo

呵呵… 等我聽日去giant專門店影D相分享下~~
大陸 d Giant 同香港版本唔同, 你睇過 d 件啱, 架夠輕咪跌錢, 但有冇諗過點解咁平
上星期響陽朔都見有間捷安特,賣嘅車只係香港用嚟租單車果 d 款,加上早前又去過沙頭角果間,結論係 Giant 響國內嘅 target 同香港完全唔同,反正響大陸,諗諗出架大鳳凰好過。
我在上海/蘇州的單車店見到有上萬的車,我估北京都有嘅…
你去果D地方窮D啫~~
沙頭角丶深圳及陽朔都有過萬嘅車,不過有還有,佢地唔係主力做呢類單車之嘛

去到就影相啦