登記成會員
搜索
樓主: willywong

11/7 Sunday, 海下單車 + 潛水活動

火.. [複製鏈接]
「矜」呀老細!
唔識字嗎腦細
禾巧中2彩車,畢過禾會買一條後比粗用ling來彩
回覆 23# hongdonald

梨鴨乜春?
回覆 24# Homan

呢個 account 一向都兩條友 share 㗎啦。

等我講清楚條路:

從北潭涌開始至海下係 100% 馬路,即係平時我地毅行經過北潭坳果條馬路。起伏係: 北潭涌 上上上 至北潭坳,北潭坳 落落落 至 一個路口,然後又 上上上 、 落落落 至海下。中途可以話係完全冇平路。

響海下有士多,有炒粉麵、有得沖身 ($5 如果唔幫趁炒粉麵) -- 因為海下係海洋公園 (保護區),唔屬康文署嘅公眾泳灘,所以冇沖身設施。

MT bike 然後沿越野單車徑入灣仔 (約 10 mins),整個灣仔半島都可以自由踩 MT bike ,冇一條固定嘅 track。

Road bike 、摺車或冇牌嘅 MT bike 就只可去到海下。

參加者最好帶埋潛水架生,浮潛足夠就可以睇到 90% 珊瑚及海洋生物。據我上次所見,d 士多冇得賣或租浮潛工具。

建議潛水架生:潛鏡、呼叫管、蛙鞋、太陽油、手套
如果冇玩開的話,普通游水眼鏡都 ok, 不過會辛苦 d 。
回覆 19# Homan

條路咪先幾年單車迎面撞綠 van 果度。
回覆  hongdonald

梨鴨乜春?
Homan 發表於 8-7-2010 11:53 AM

禾鴨緊禾最中議既暈痛law
巧多謝您昨晚請禾食范
回覆  Homan

條路咪先幾年單車迎面撞綠 van 果度。
egg_studio 發表於 8-7-2010 01:17 PM

the bike racing is in Tai Po Bride's Pool Road.
唔係果單,係呢單,發生響 2005 年:

香港單車聯會昨日早上在西貢北潭涌主辦一場單車賽,有參賽車手被一輛越線爬頭的專線小巴撞倒,送院後證實死亡。單車聯會表示,這是20年來發生最嚴重的意外。

昨日單車聯會在西貢,主辦全港公路單車賽第三回合暨港隊選拔賽。上午比賽期間約9時30分,一名參加單車賽的選手,在海下路落斜時,被一輛沿著海下路上山線往西貢市中心方向行駛的專線小巴迎頭相撞。

當時小巴抵達近白沙澳青年旅舍,駛過對面行車線以超越一輛在其前面行駛的單車,與此同時,該名38歲男單車手正騎著單車在對面行車線下山。兩車隨即同時扭呔到上山線,據報於該處相撞。單車手被彈開到數米遠,手腳有骨折,頭部嚴重受傷,被送往將軍澳醫院搶救,但於上午10時51分證實不治。

小巴車頭變形,擋風玻璃亦爆裂,該名39歲小巴司機涉嫌危險駕駛引致他人死亡被捕,現仍被扣查。單車聯會在意外後隨即腰斬比賽。

香港單車聯會公路主委梁鴻德說,死者是一名有經驗的車手,大會在賽事中有進行安全措施,但遇到一些特殊環境,例如民居偏遠疏落等,就不宜封路。他表示,過去的賽事,除一些參賽者自行擦傷的事件外,很少發生嚴重意外。

呢條路亦都係香港某討論區 d 車神踩摺車報稱落斜有 6X km/h 果條斜路。事實上響落斜到底時有幾個彎位係睇唔到迎頭車,所以幾危險。
入馬場影相, 又要等下次
冇問題,下次再約。數十聲,仲有冇人join?
九 (倒數) ...... 我唔 join
八… 我JOIN
七...... 當然有我份