登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

取消 -- 香港島環島夜遊 update ~

火.. [複製鏈接]
唔使咁多心,買條幼幼公路軑用,換軑不過十數分鐘的事,到時覺得煩/有須要咪買多套軨用。

經驗話我知,之前用406芒果軑行村路一樣能應付,飛樓梯就自己試,有時奶多幾次野克服到滿足感好大架,好似我之前爆軑爆到驚驚,而家知原因又識換軑,一石二鳥
回覆 20# alexphoto

我條1.9呔就應該係garfield向對方買的~
自己用過感覺不錯,起碼唔會怕過坑渠位!
買返 1.9 咁多舊魚
回覆 23# c_Foo

一對菠蘿 2.5 或以上
另一對 1.9跑街~

都唔好多魚啫
原身 2.25 (官網寫),1.9 / 1.5 自行判斷,而且有姐夫人版睇,公路有咁幼買咁幼,否則有違快的原則
哦~ 你係指ALEX兄~
我對1.9咪就係garfield送比我的啦!

咁不如1.5啦~ 要快的話~
你都識講 garfield 送比你(咁點解送比你先?),咁 Alex 依家要快嗎
呵呵. 咁我唔駛錢嘛~ 咁ALEX快D 買1.2 / 1.5啦! 少舊魚呀!
No ! But seems OK !
我唔求快,最緊要安全, 1.5有d驚, 之前踩過你哋d road bike, 有d難控制的感覺。
c_foo你意思係用番而家對鈐去換條幼軚上去, it work? 內軚要換嗎?
回覆 30# alexphoto

大家介唔介意另開POST講呔?
呢個POST講番環島遊啦!
請問邊間單車鋪? 如果1.9"係咪同我而家條軚冇咩分別?
全公路軚可以應付村路嗎?
一般街上樓梯能飛嗎?
Than ...
alexphoto 發表於 17-6-2010 10:29 AM

粉嶺聯和墟標準單車鋪,不過果隻呔市區 d 單車鋪都應該有,只係價錢唔同。你可以格吓價先。

公路軚對村路 ok, 但越野當然唔得。 (村路係指石屎路,即係上次我地去龍躍頭 + 邊界果隻路,唔係環塘果隻沙泥路)

如果係市區、公園入面果 d 樓梯,即係整到好靚果 d ,你唔怕爆呔的話,一定落到。 (7 成人 3 成車)

但要衡量係:

1) 買多套轆 -- 比多 d 錢,用多咗位安置,但踩越野又得、公路又得,而且兩對轆可以 "兩極化",即係一對粗 (例如你對 2.5),另一對幼 (1.5 OR 以下)

2) 買兩用呔 -- 平。但公路唔夠快、越野唔夠咬 -- 不過一般越野路已夠用,但激少少 (例如上次 Homan 朋友帶隊果 d 路、芝麻灣等就... 我會認為唔夠用)

3) 換呔 -- 麻煩 d ,每次出車都要諗吓用邊對呔,但要用嘅錢應該同 (2) 差唔多,但有 (1)  "兩極化" 呢個優點。
回覆  c_Foo

一對菠蘿 2.5 或以上
另一對 1.9跑街~

都唔好多魚啫
Homan 發表於 17-6-2010 11:48 AM

如果你有 2 對轆,跑街果條就 1.5 or 以下啦。
唔使咁多心,買條幼幼公路軑用,換軑不過十數分鐘的事,到時覺得煩/有須要咪買多套軨用。

經驗話我知,之 ...
c_Foo 發表於 17-6-2010 10:59 AM

樓梯好易爆呔 + 爆鈴㗎~~
請問邊間單車鋪? 如果1.9"係咪同我而家條軚冇咩分別?
全公路軚可以應付村路嗎?
一般街上樓梯能飛嗎?
Than ...
alexphoto 發表於 17-6-2010 10:29 AM

我早前都係由 2.25 轉 1.9 。平地的確快咗,但越野咬地差咗,落樓梯明顯冇咁穩 (山入面果 d,不是公園果 d 樓梯),但踩咗一排就習慣番。

如果你唔用 2 用呔,可以試吓我依家用緊果隻呔,雖然快蝕 (但因為我響芝麻灣不停咁 lock 後轆落斜 -- 你行過芝麻灣都知條路有幾靚),但好咬地,操控好好,所以我尋日又去買番條 ~~
我都覺得由環島變咗講車呔..... 等我搞搞佢先。

1.5 有 d 驚? 睇到數字你一定會好放心,1.5 足 38mm,而 RB 有 20 及 23c (mm)足足大咗一個 Double,我架 20c,Hongdonald 架 23c,睇數字完全可況心。

內軚你問問單車鋪或者睇軚盒面有寫,正如 CST RB 內軚係 19-25c (憑記憶),外軚不論 20 或 23c 可用,同樣地 MTB 公路軚照配,可參考以下網址 :  http://www.csttires.com/Bicycle/Tubes.aspx
To 各位有興趣參加者,不如日期暫定 22/6 (星期二晚) ,大家有冇問題?
可以既話第二日係星期六或公眾假期,非常有興趣。
可以既話第二日係星期六或公眾假期,非常有興趣。
c_Foo 發表於 2010-6-17 17:01

me too