登記成會員
搜索
查看: 21309|回復: 53

取消 -- 香港島環島夜遊 update ~

火.. [複製鏈接]

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

因天雨關係,活動取消,另摘日子再舉行

時間改為 25/6 (星期五晚) ,請參加者講低 prefer 大約乜嘢時間

活動可能受天雨影響,因此明晚或星期五會決定如常 or 取消。到時會電話及於大笪地通知。

時間暫定為 9:30pm ,集合地點待定。(有建議請提出)

暫定路線:天后 - 柴灣道 -- 大潭道 -- 石澳道 -- 淺水灣道 -- 黃竹坑 -- 香港仔 -- 薄扶林道 (或數碼港) -- 西環 -- 天后 , 總之盡量沿住個海行啦。(或者會調轉行)

柴灣可經哥連臣角上山往石澳道,但唔知夜晚行唔行到 (因為有閘位),請熟路者 update。

注意:從大潭道開始至黃竹坑路段十分狹窄及有大量彎位,而且不停上落,請參加者留意及衡量個人技術。

到時應該我會帶多位朋友。

日期就待定,請有意參加者報數 and suggest 邊晚得。我就每晚 (除星期四及六晚)  6 pm 後得閒。
柴灣可經哥連臣角上山往石澳道 -- OK
因為有次見有 d 制服職員響閘口,雖然佢冇阻止,但唔知夜晚比唔比行。
會唔會反方向先由天后往西行往薄扶林咁行,避左英皇道東行的燈位呢?
你鍾意啦,但日子呢?
20,21,22/6晚都OK~
我 20,21,22/6 晚都OK~ 其他人呢?
最好在星期六晚, 不過等我有公路軚先join你哋啦
第二日係假期就有興趣 join.
公路呔?買就有架啦!
諗咁多不如行動吧 ...... ACTION  
幾多人比支持、資訊Alex... 唔買真係對唔人土住大家…
我到時可能踩 MT bike, 所以 Alex 唔買呔都 ok

又係果句,買呔不如買轆~~ (To Homan :你買咗 Willy 對舊轆未?)
回覆 14# egg_studio
最幣我用咗公路軚都踩得慢,如果你哋出road bike 我直情唔會join啦
其實我係打算買多一set轆,包括:鈐,軚,煞碟,快拆及飛輪, 但計落起碼要三千銀
而家搵緊d二手貨, 但我對其一無所知, 牌子,型號及價錢......有排揀!
比你參考吓,我依家用緊果對轆 :

Mavic 成鈴 $800
Ritchey 1.9" 軚 $100 (條),
碟 (連埋 brake 買... 如果散買應該 $300 對)
Shimano 快拆 $150
Shimano 11-34T 飛輪 $200

total = $1650

就算你買條貴 d 嘅幼呔應該都唔駛 $3000.... 我嘅組合以 MT bike 嚟講唔算高級,但重量 ok 輕 (以咁嘅價錢) ,比賽都夠用。

不過對轆及呔係倉底貨,所以咁平。條呔好快,但好快蝕。
今日去單車鋪買咗條 Ritchey 1.9" 軚,仍然係 $100 (條)...... 另外見到早前 Willy 推介嘅 Maxxis 公路 + MT 兩用呔,$168 一條。

兩用嘅原理係中間嘅紋係比公路 / 馬路用,而左右兩邊就係 "菠蘿釘" ,假如踩公路時,pump 漲 d 條呔,咁接觸面集中響中間 (公路紋),而越野時放咁 d 氣,令左右 "菠蘿釘" 可以接觸地面。

但缺點係 (據知情人士講 + 我實地觀察) 越野咬地性能比正常"菠蘿釘"呔差,而落樓梯及沙地嘅表現會差d 。

但呢種呔不失為方便 + 慳錢精選。
請問邊間單車鋪? 如果1.9"係咪同我而家條軚冇咩分別?
全公路軚可以應付村路嗎?
一般街上樓梯能飛嗎?
Thanks!
回覆 16# garfield

Thanks Garfield
呢個賣家你有冇幫襯過?