登記成會員
搜索
樓主: hongdonald

是咁的.閒日夜晚有冇巴打想踩市區馬路..

火.. [複製鏈接]
一睇個頭盔就知當紅啦
回覆 9# hongdonald
好! 有志氣! 我都相信你終有一日可達至人車合一, 收控自如的景界, 你能完成毅行者證明你唔怕辛苦, 但你有否察覺初初頭幾次練山,你唔係裝備唔啱就係心急PK,又經常帶唔夠食物, 行山有咩事最多停落黎抖抖, 但在馬路上就唔係咁講啦, d揸車嘅人點知你係新手, 何況新手都唔應該響馬路踩 (如果我知你手車,果晚真係唔會帶你踩去火車站,最後總算平安大吉) 所以你現階段應多在單車俓或少車少人的街道上踩多d, 盡量掌握小轉彎, 慢踩(腳唔落地),上落斜轉波等.......工業村, 舊機場及西九海濱都係好近好方便的地方, 不如星期三晚踩番轉啦!
回覆 22# alexphoto

強烈建議穿返件利工民,用狗血背脊大大個"學"字,既可辟邪又係學臣,winwin
列柒千期唔好唔開心,至多大笪地同人陪你夜生活,爽YY
So, anybody will go tonight ? But the suggested routing is too short, how about ride more ? I think is not enough for me to warm up !!!
回覆 25# garfield

咦… Garfield 兄有興趣踩車?
我今晚去天后睇單位,我起碼10點後先得…
你地約好真係去,11先開波就CALL我…
Its too late for me !!!
Garfield你睇下Alexphoto啦,佢新車,未踩過,又住得近你…
你要佢電話打比我啦~
R7兄,你和Alexphoto夾一下?
呢幾日我都返早放晏,而 Thur 去旅行,所以今個星期唔駛預我。

姐夫兄有冇興趣下星期搵次環塘?5 月響芝麻灣有比賽,有冇興趣玩下?
青山下路,荃灣屯門往來小弟極有興趣 ~~
其實大家唔使咁認真,呢個只係一個膠POST..

我已經剛完成夜生活活塞運動,連續3晚真吃不消
咁即喺青公囉!
Garfield兄,小弟叫油麻地Richard,叫得油麻地Richard,梗係住係油麻地LA,唔通住係何文田咩,如果唔係就叫做何文田Richard 啦.

你好!
回覆 32# garfield

C-Foo 點都要去青公走番轉。

事緣響香港某討論區入面 d 天才車手 (上斜 40km/h, 平路 60 km/h) 報稱青公 20 分鐘走完一程,你要見識下。(我揸車行舊路去到荃灣都要 15 mins)

睇過~~ 據稱半小時來回青公,仲有3分鐘去公廁。另我買輪組果日潮州老漢講佢班fd踩小輪吐港均速65~~

香港神人特別多,只嘆小弟未見過
Source:http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D2

D人成日話060改車唔抵,不過我覺得唔太同意。改了也可以很快,很好去。正所謂平有平改,貴有貴玩,最緊要都係FIT 都自己BUDGET就可以

改裝後實戰資料:
1. 平路keep 30不是太大問題
2. 下斜一般50km/h - 60km/h不成問題
3. 試過最快極速69.2km/h

重要改裝件:
手制: 人間肉球
前餅、後餅: SP8二手件
波手: SHIMON 85 8波
軨: WHEELSPORT
SEAT通: OTA
TIRE: PANRACER TOUGH 1.25

70km/h我真係有D懷疑...
邊位係潮州老漢?

65 其實冇錯,佢地計 kft/hr, 而非 km/h

1 km = 3300 ft

所以佢 d fd 換算成我地用嘅單位就係 65/3.3 = 19.7 km/h, 非常合理。
I will not try 69.2KM while using 060 ! Actually using 060 to keep 30KM in average is not that easy. Normally I will ride 40KM in distance everytime and can only keep 25KM in average. Remember not only force on the average speed, also need to keep the heart rate and cadence at the same time.
潮州老漢 = 樂園路大漢店老闆是也

玩數字?練武不練功,臨老一場空~~
"香港某討論區"講果 d 嘢你都信?同蘋果日報一樣 -- 只可睇,不可信

落斜唔拉 brake ,條路越長自然會越快,呢個係自然定律,唔改車都做到。不過停唔停到就另一回事。幾年前有個傻仔踩摺車由北潭坳沿北潭路衝落山向北潭涌方向去,響個彎位炒咗出馬路,撞樹重傷。

事後據個傻仔表示,當時應該有 6X km/h (不是 kft/h)

呢單就搵唔番舊聞 (大約 3-4年前),但響上年又發生一單:

舊聞 @ on.cc 2009-07-23

【本報訊】「追日」單車青年炒車命危!「電腦天才」十八歲預科男生約同學欣賞世紀日食,昨晨一行三人騎單車前往西貢打算通宵霸位,至北潭路俯衝落斜路時,事主所騎摺合式單車失控狂撞路邊石壆,他凌空拋起飛跌行人路,由於無戴頭盔,額頭着地頭爆重傷命危。

傷者曾繁裕在西貢鄭植之中學讀預科,下學期升中七,電腦成績全級第一,喜愛攝影及踩單車,以前曾玩子彈單車,而肇事的摺合單車在數月前才買。曾父表示,事發前兒子與同學擬往黃石碼頭看日食,由於他曾去過露營,因此放心讓他去,但不知道他踩單車。曾父稱,醫生稱兒子腦部受創仍未甦醒。

昨晨零時許,曾與兩名同學踩單車沿北潭路前行,曾踩摺合式單車,同學則踩普通單車,三輛單車均無安裝車頭燈,他們亦無戴頭盔。當單車沿北潭路往黃石碼頭疾馳,至接近碼頭的斜路衝下時,曾的單車突然左搖右擺,失控衝向路邊撞石壆,隨即翻車。曾被拋墮行人路上,額頭直撼地面,頭骨當場爆裂,血如泉湧,陷入昏迷,友人大驚報警,他被送院救治後情況危殆。

香港單車聯會執行委員陳志強表示,晚上踩單是否危險視乎環境而定,北潭路近黃石碼頭部分路面因有樹木遮擋街燈,午夜後又甚少車輛出入,踩單車人士易掉以輕心。陳強調踩單車應注意安全,必須戴頭盔,並要檢查單車制動系統及輪胎氣壓等,晚上要穿着反光衣,單車亦需裝有照明系統及反光板。

另外,摺合式單車只適合在單車徑行駛,速度不宜太快,原因是車輪直徑細小,若車速太快會「飄」,若遇上路面有碎石或凹凸不平,加上技術不足,容易失控翻車。

請各位摺車手留意最後果段,記得你果架係摺車,唔係 MT bike 或 road bike