登記成會員
搜索
查看: 53481|回復: 51

85.2 與 85.8

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

昨晚上去 CS 試試支85.2主要是感受其對焦速度、手感、操控及畫質。
因為唔太滿意現有85.8既光學表現同係室內都幾惡用,要收一收光圈到F2.5先好D( 雖然支鏡已CAL )但係影落都唔係太利而且色調偏淡唔係我杯茶,如果係D唔係太夠光既環境都幾惡攪收收光圈推高ISO快門得1/100左右影人都鬆。所以去 CS 試試這支人像鏡皇既威力 !!!
85.2 用在 5D 試上手,平衡感好好,操控上因為要通電先可駒動鏡頭摩打要半按快門才可全時手動但個對焦環設計得好鬆要時間適應,對焦速度係比較慢約半秒對焦,畫質方面確實清脆利落夠利BOKEN靚仲好色水,最緊要係室內環境竟然有1/8000快門 ............

睇黎呢次凶多吉少
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 10:13 發表
昨晚上去 CS 試試支85.2主要是感受其對焦速度、手感、操控及畫質。
因為唔太滿意現有85.8既光學表現同係室內都幾惡用,要收一收光圈到F2.5先好D( 雖然支鏡已CAL )但係影落都唔係太利而且色調偏淡唔係我杯茶,如果係D唔係 ...

我唔介意回收支85.8架~~
入啦入啦… 不過間唔中要借我玩啵~~
講開又講,有人話在澳洲買會平,我表弟下個月會在澳洲回來,如果銀彈足夠,我可以托佢買架~~
幾號返黎先,要趕住用呀 !
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 11:21 發表
幾號返黎先,要趕住用呀 !

有幾趕呀? 係我就問佢
21/10,11/11 & 29/11 都要用!!!
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 11:46 發表
21/10,11/11 & 29/11 都要用!!!

要一炮過比cash喎~
幾錢幾時有先?!
你要自己先上網看看,大約幾錢… 我都無idea
見到人講35L,50L平過香港,但seach唔到支85L幾錢 ~~
斉吹呀唔該 !!!
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 12:48 發表
見到人講35L,50L平過香港,但seach唔到支85L幾錢 ~~
斉吹呀唔該 !!!

你諗你啦~ 我今晚問下佢幾時番先…
今晚試緊鏡喇 ~~
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 13:04 發表
今晚試緊鏡喇 ~~

買左啦? 幾錢?邊度買?
下次出黎咪知囉!
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 13:22 發表
下次出黎咪知囉!

c_foo 大大果然係師父輩!話買就買!
嘩 ~~ 不得了,身負重傷比人介到血淚痕痕,但係我喜歡呢種感覺 !!!
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 15:35 發表
嘩 ~~ 不得了,身負重傷比人介到血淚痕痕,但係我喜歡呢種感覺 !!!

最緊要你like啦~ 話時話~ 真係要借來玩玩~ 我自己無咁多貨,之前諗過入支隔離廠 85/f1.4 手動鏡…
係咁易試下已經深深愛上,全開光圈已SHARP,收一收已經不得了,值唔值1.8升去1.2 >> 係值 !

因為85/1.8去到 F2.8都唔SHARP
Homan兄 ~~ 放左架車將每個月洗費入哂 d 大三元仲有找喇 ~~

隔離廠 85/f1.4 六千幾好抵玩呀,影人像用左佢冇得返轉頭 !!!
原帖由 c_Foo 於 2008-10-16 16:38 發表
Homan兄 ~~ 放左架車將每個月洗費入哂 d 大三元仲有找喇 ~~

隔離廠 85/f1.4 六千幾好抵玩呀,影人像用左佢冇得返轉頭 !!!

冇得返轉頭? 有! 入85/1.2囉!
再上200/2 囉!