登記成會員
搜索
查看: 4776|回復: 4

a99 試相 (高ISO 6 張合成、auto HDR)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

響屋企試了幾張相:

P mode,乜都自動。用 2X crop mode,ISO 125, 1/320, f5.6 -- 時間大約日落後,所以比較暗。

P mode,乜都自動。ISO 6400,冇用 Multi Frame NR (即係冇 6 張合成一張)。只係 200mm,景深已有睇頭,感覺揸住菲林機。

內置 Picture Effect ,扮 toy mode (模型效果) 。

探險版版主查詢嘅 "6 張合成會唔會郁",你睇吓游緊水嘅魚就知了。
ISO 1000, 1/60, f4, 開啟了 Multi Frame NR

另一張試用 Multi Frame NR -- 影相時妹妹是郁郁吓的,但出嚟張相見唔到佢郁 (雖然放大後都見到少少鬆)

Auto HDR -- 反而用 HDR "3 合一" 時就見到 d 魚係游緊水。

是日去 Canon 數碼坊試 6D ~ Canon 的優秀員工竟然可以唔知有個叫:Multi Shot Noise Reduction 功能!反問我係未 HDR ?

我話不是,是多重拍攝消除雜訊,當高 ISO 時相機會拍 4 張相合成一張相來降低雜訊,我想知點按這功能?

Canon優秀員就好大聲加泠笑對往我講:我地6D部相機冇依個功能!

咁 6D catalog 所寫是假的?

hawaiiandaily 發表於 20-1-2013 11:02 PM
是日去 Canon 數碼坊試 6D ~ Canon 的優秀員工竟然可以唔知有個叫:Multi Shot Noise Reduction 功能!反問 ...

過咗 Sony 會後,先覺得好彩當初冇因為鏡頭呢個 "包袱" 而留響 Canon 會。

當初出 6D 時,差 d 俾 full frame 矇敝咗眼睛,好彩停一停諗一諗,走過幾轉 showroom 後, Canon 真係唔係好掂。依家 Canon 就好似單車界嘅 Giant 及美利達咁,主力滾新手,令新手如痴如醉,但有 d 年資果 d 唔會踩。(除咗你部 NRS team 外)
hawaiiandaily 發表於 20-1-2013 11:02 PM
是日去 Canon 數碼坊試 6D ~ Canon 的優秀員工竟然可以唔知有個叫:Multi Shot Noise Reduction 功能!反問 ...

佢叫你自已PS合成1張!!

咁你買咗 6D 未?