登記成會員
搜索
查看: 19408|回復: 30

[討論研究] 馬鞍山神秘地洞及大鐵板

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

又係經會員報料,話說很多年前會員在馬鞍山(並非礦場附近)發現一塊大鐵板,鐵板下有空洞,於是趁今日假期,一家大細連久未復出嘅版主一齊去探索。

該處位置距離地底礦場及露天礦場數公里,經對照手頭上 280、240、192 等地圖,加上海拔高度,幾乎可肯定與礦洞無關。鐵板位於一個人工開鑿、約 4 米直徑的垂直洞穴內。從地面爬入洞穴,洞穴深約 4-5 米,底部平坦。方圓數公里外有幾個試掘礦洞,但對照位置、海拔高度、礦場地圖及文獻後,先排除是礦洞。

鐵板稍為靠邊。鐵板為約 1.5 x 1.5 米,厚約 5cm。

報料會員提供之照片為多年前拍攝,照片可清楚看見大鐵板(未經該會員同意,未能公開照片)。今日所見,大鐵板上已積了厚泥,但踏在鐵板上,仍可清晰聽到回音,顯示下方有空間。

暫時問過好多人,無人知道該洞穴及鐵板用途?

示意圖
從洞穴底部向上望。

大鐵板積泥,但仍可看見鐵板輪廓。(照片可能睇唔清,但現場一眼就睇到鐵板)

從另一角度,清楚見鐵板。

鐵板邊緣,前方的植物依付在鐵板上,依賴鐵板上厚泥支撐根部(已挖開確認,根部沒有貫穿鐵板);後方植物從鐵板邊緣長出,應該有部分長於鐵板下。

鐵板邊緣 -- 照片上看,大約厚 3cm,但經挖開後,實際是約 5cm。(可看 video)

鐵板邊緣已生銹。

詳細可看 video。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
mcw + 20 十分好!

查看全部評分

放心,一定有更新的!(就算揭開乜都冇都會有報告)
昨日已去揭鐵板,當然有發現!

不過,結果超出想像,我直情要問專家,要等專家回覆,所以會稍後先寫報告,總之,之前有人估過嘅嘢,例如:

• 乜都冇
  • 地洞
  • 礦洞
  • 墳墓
  • 寶藏
  • 機器底座

全部都唔中,總之有發現,請大家留意。

同日去埋馬礦 240,有興趣請睇另 post ~~~
egg_studio 發表於 6-1-2017 12:26 AM
大鐵板唔係響馬礦果頭㗎~~~

知道呀,我有留心聽書架,距離好遠,應該同馬礦無關嘛
不過小弟覺得有關的,因為在露天採礦改為坑道採礦期間,日本的技術員有在附近四周圍勘探,從而知道礦體大概位置,再向正確的方向炸坑回採,所以我都好想睇睇自己有無估錯
生鏽的鐵板像是帶著神秘
可能寶藏可能白骨
大發現來架喎!!!
有新消息的話記得話我地知啊!
應該去好嘅方面諗,例如裏面有寶藏。
2吋厚, 難以想像…
男人最愛洞
鐵板下一定收藏了一些東西....
要拉起它都要帶頗多工具
wongdavid 發表於 4-1-2017 09:24 AM
鐵板下一定收藏了一些東西....
要拉起它都要帶頗多工具

我都諗緊呢個問題
係咪要帶個積車既積?
我地組織工程隊伍中,搵一日去揭鐵板。
egg_studio 發表於 5-1-2017 12:48 AM
我地組織工程隊伍中,搵一日去揭鐵板。

需要幫手嗎?很想見證這一刻
好,約好時間pm你,不過有心理準備,可能揭起乜都冇。
我1月15日約左一位馬礦老手去探馬礦,睇下你會唔會同一日去,等我都見證到呢一刻啦 =]
15/1 有單車活動,同埋我地一般閒日/晚先會玩馬礦……萬事小心,記得出發前將路線講俾知頭知路嘅人知,以策安全。
egg_studio 發表於 5-1-2017 10:17 AM
好,約好時間pm你,不過有心理準備,可能揭起乜都冇。

熱切期待
唔知會唔會揭起會發現有副骨呢
用鐵板冚蓋嘅墓地響國內就知道有,但香港未聽聞過……
kaiboy123 發表於 5-1-2017 02:20 PM
我1月15日約左一位馬礦老手去探馬礦,睇下你會唔會同一日去,等我都見證到呢一刻啦 =] ...

大鐵板唔係響馬礦果頭㗎~~~
egg_studio 發表於 5-1-2017 03:15 PM
15/1 有單車活動,同埋我地一般閒日/晚先會玩馬礦……萬事小心,記得出發前將路線講俾知頭知路嘅人知,以策 ...

原來你地鐘意平日去... 無緣相見了
Btw, 放心,我做足安全措施的,另外有將路線同預計出入洞的時間講俾前輩聽,唔駛擔心