登記成會員
搜索
查看: 9115|回復: 7

[賽後報告] 馬鞍山露天礦場礦車及大炮石

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

短走馬鞍山露天礦場,帶朋友去睇鐵橋遺蹟,然後去上次響 280ML 洞口(遺址)發現的「鐵箱」,掘開少少泥,估計係礦車。

之後行絲帶小徑,見到一位有心人響度修葺山徑,再行前啲見到「大炮石」,最後入澗,接番馬鞍山郊遊徑。

評分

參與人數 2積分 +40 收起 理由
ShingWong@G + 20 有圖有文有真相
mcw + 20 支持出相

查看全部評分

good eye!
少有喎,星期六日行山,另外請問「大炮石」是甚麼?
kaiboy123 發表於 27-3-2017 12:06 PM
少有喎,星期六日行山,另外請問「大炮石」是甚麼?

「大炮石」是尾二果張相,個樣似一碌大炮,因而得名。
叫開跳板石喎~
呢舊石因為當年梁榮亨前輩本書而廣為人識:

5542 發表於 27-3-2017 11:47 PM
叫開跳板石喎~
呢舊石因為當年梁榮亨前輩本書而廣為人識:

同我一齊行山果位前輩話「大炮石」,佢咁講,我上網又有人咁叫,就信啦。

不過,你出得 yesasia 年代,一定你有較強嘅歷史!!!

egg_studio 發表於 27-3-2017 11:58 PM
同我一齊行山果位前輩話「大炮石」,佢咁講,我上網又有人咁叫,就信啦。

不過,你出得 yesasia 年代, ...

Google 圖片黎咋嘛
不過石景D名不嬲都係亂來,我年中都9up唔少
5542 發表於 30-3-2017 09:55 AM
Google 圖片黎咋嘛
不過石景D名不嬲都係亂來,我年中都9up唔少

近年, 當某些多人追嘅行山部落格以特別姿勢起形狀只係少少奇怪嘅大石上影下相, 果舊石頭就會變得出名, 假以時日就變成景點