登記成會員
搜索
查看: 18937|回復: 11

Canon 新Kit Lens EF-s 18-55 f/3.5~5.6 IS 用後感

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

<P>公司入手了450D Kit</P>
<P>初時隨便用時感覺不錯</P>
<P>sharpness 及顏色還原不錯</P>
<P>廣角端變形控制比17-85印象中好</P>
<P>tele 端就比較散,成像不夠結實</P>
<P>收到f/8 亦未見有明顯改善</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>但一拍raw,即時見真章</P>
<P>顏色不夠結實、sharpness 不足 (之前的印象可能是機入面jpeg 推高了sharpness?)</P>
<P>兩邊成像鬆散</P>
<P>wide 端還可以,中至tele 端真係得啖笑,中央位置仍然有少許可見的桶狀變形</P>
<P>不過,我的只是在印象上和我以前用過的鏡頭比較 (例如 EF-s 10-22, EF 17-40L, EF-s 17-85 IS USM, EF-s 18-55 Kit Lens第一代, 24-105 IS L.....)</P>
<P>沒有科學法的聞相測試,<U>作為入門的日常用鏡,仍然算交足功課!誠意之作!</U></P>
有冇相相post一下做reference
的確,小弟覺得24mm後既成像確係唔夠實,不過唔聞相呢枝野幾百蚊貨仔算係咁
現為小弟既主力鏡

回復 2# 的帖子

無丫,我只係在公司影product咋. 執相會放到好大,所以我知道d鏡散唔散囉...

回復 3# 的帖子

幾百蚊貨仔..??..邊到有得賣..??

回復 5# 的帖子

佢主要係跟機一起賣的,散賣好似o岩o岩過千,通街都有得賣。如果搵2手的話就應該6-700就有成交。
原帖由 Homan 於 2009-6-10 10:30 發表
佢主要係跟機一起賣的,散賣好似o岩o岩過千,通街都有得賣。如果搵2手的話就應該6-700就有成交。

唔使,小弟買折kit只係700(一手)
星際二樓
Oh...Tks...
我而家都係得呢支鏡咋!

回復 9# 的帖子

鏡唔一定要多,最緊要用得到。
但係得一支鏡,又未試過其他鏡,好難同其他鏡作比較,
同埋唔知實戰有乜效果呢!所以我想買55-250
如果筆直ok,不妨考慮埋 EF 50 f/1.8,
$680 左右,一支非常值得入手的入門人像鏡。