登記成會員
搜索
查看: 7554|回復: 15

[討論研究] 高街鬼屋 + 《高街油畫》(有更新!)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今次嚟一個充滿藝術氣息嘅探險之旅。

幾年前我分享了高街鬼屋嘅菲林相,果篇文相耐不耐就有人炒一炒,可算是「月經 post」。前排又嚟 M,我突然諗起,當年去高街仲有我同學,佢有另一筒菲林,所以趁 M 到,就搵佢摷番筒舊菲林出嚟。

菲林入面除咗我影過嘅走廊、樓梯、房間之外,仲有花園、地庫及最重要最傳奇的……《高街油畫》。

對於《高街油畫》,好多報稱去過高街嘅人都話見過,但冇人有相,網絡上亦冇(網絡及媒體上只有我果輯相),今次都算係「首次公開」~~~ 要多謝舊同學翻箱倒籠!

先分享其中一張相,顯示 1991 年的情況,當時油畫已經被潑上白油及有反光,有幾個窿,其中一個見到後面的紅色牆壁及花園(果個位置是花園,不是街)。

至於油畫上畫緊乜?大家睇唔清楚唔緊要,我正用緊幾張不同角度的照片進行「復原」工程,分兩部分:

第一階段:補番白油及陽光遮蓋嘅地方,及分析畫的主題及歷史。呢部分差不多完成,有興趣睇歐洲歷史請留意我網站。(稍後出文 + 其他菲林相

第二階段:畫番呢張畫出嚟,預計後兩三個月後先完成~~~ 我會響呢度分享進度,大家有興趣就留位~~~

IMG_20220401_195400 12.21.04 PM.jpg
橙圈是最大的窿;紅框是樓梯扶手,我之前分享的相都有大特寫。

(未完成)畫中有三個人對戰中,分別代表三個國家 / 地區。

此外,1992 年電影《大迷信》在高街拍攝,有一個鏡頭影到少少《高街油畫》,大家不妨對一對,睇吓認唔認得出係畫嘅邊部分?

評分

參與人數 2積分 +80 收起 理由
leonkin + 40 支持出相
JohnLam + 40 精品文章

查看全部評分

用過底紙 + 水 + 塑膠彩在畫布起稿,粗略及快速地配置了光暗,下星期用油彩上色。
留名支持
留名支持,等睇畫修復
支持,多謝師兄分享
謝謝分享
用另一部更高質素的 film scanner 得到好少少的影像,然後畫番出嚟,其中約一半是原畫,另一半是參考同時期及風格的繪畫風格模擬出嚟。

下一階段用油彩畫番出嚟。

Thanks for sharing
更新一下先,已經用塑膠彩打底,正用油彩上色,先畫了人物背後的樹、河、山、城堡的雛形。

大約仲要畫多一個月啦。
謝謝分享
你畫嗰啲靚啲wor....
野孩子 發表於 27-5-2022 08:37 AM
你畫嗰啲靚啲wor....

當年果張靚好多,不過中間塗污了,睇唔到,要自己創作。
似係十字軍東征?
者尺 發表於 7-6-2022 05:18 PM
似係十字軍東征?

起初我嘅論思維都係十字軍,但研究落去就應該唔係。

又更新一下,畫了少少馬及右人。

呢個post成個月冇更新,因為有其他畫趕住畫,但冇偷懶,就快完成了。

同學生研究過後,中間個人改了造型,比較符合歷史。

應該下星期可以正式出文了。
今日繼續畫,又有突破。

有一位讀者睇到我嘅文後,亦翻箱倒籠,搵到佢珍藏嘅一張菲林相,拍攝位置幾乎同我其中一張相一模一位樣,但比較鬆矇。

繼續深入研究底片,推斷白油下仲有第四個人(之前只見到手臂及身體,經調較底片後,見到斗篷),推論是二打二,即是某兩個國家各有兩名騎士戰鬥中。

因此,我都加多一個人,但未諗到臉部表情及手上有否兵器,要繼續研究底片。

重畫作品完成後,及得到對方許可,就連佢張相一齊分享啦!