登記成會員
搜索
查看: 6315|回復: 2

[賽後報告] 短走落馬洲 --> 鐵坑

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有跟開探險版或我網站會知道近期做緊關於西門子電報桿嘅搜集,而電報走線最後止於料壆村,同我估計有少少出入。

咁啱,前排有山火,燒光曬馬草壟一帶山頭(所以又見到森林裏的鐵橋,有興趣另爬文),咁就試試上山睇吓有冇發現 — 結果係冇發現 --> 電報線止於料壆村。

單車版有版友之前踩過,我只係補充一下。

起步當然係「例牌景點」啦。想當年,呢度有幾有趣故事,有機會分享。

踩咗一陣,開始唔對路,順便停一停睇吓有冇桿 / 柱之類,當然冇發現。背後係落馬洲警署。

呢個水塘到依家都唔知叫乜名;我之前介紹過,我幫佢改名「落馬洲水塘」,係村民自己開發嘅灌溉水塘(新界有好多灌溉水塘,部分係政府興建,但有少部分係村民自己搞掂,所以官方冇名及紀錄),請另看《又嚟遊樂場 + 再遊落馬洲灌溉水塘

版友話可以踩上去,我發現唔對路……不過都抬上去啦

上到頂就收到版友回覆,話呢段先踩得,上山當然要抬啦。

山脊有禁區時代的鐵網痕跡。

因為冇搵到桿 / 柱,就沿呢條火燒山路落山

火燒山路

如果冇火燒山,應該炒咗車。

評分

參與人數 2積分 +60 收起 理由
leonkin + 40 支持出相
DominicNg@G + 20 支持出相

查看全部評分

落山位不似我走那條,望落你這條無乜難度,點解會『如果冇火燒山,應該炒咗車。』?
DominicNg@G 發表於 27-4-2021 09:30 AM
落山位不似我走那條,望落你這條無乜難度,點解會『如果冇火燒山,應該炒咗車。』? ...

因為原本條路應該好密,左邊係一條大坑(約深2-4米),假如(冇山火)落斜時偷少少草地位,就有機會炒落大坑裏。