登記成會員
搜索
查看: 12070|回復: 29

[討論研究] 二轉洞穴

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

話說尋日行上花瓶頂路經二轉時發現路邊有個洞穴
135025697_708438823202099_3853553392298936658_n.jpg 位置大約係依度

洞既外貌

同朋友行咗一段仔,都明顯係人工開鑿
而行入咗四五米後會轉向右
因為無諗住探洞所以無行入去,唔知有無師兄知係咩來頭

評分

參與人數 2積分 +80 收起 理由
egg_studio + 40 支持出相
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

JohnLam 發表於 7-2-2022 07:13 PM
wow
估唔到咁耐仲有更新!
期待!

因為搵「礦場 Z」無意中發現關於二轉礦場的資料,但未能確認那山洞與礦場有沒有關係。

「礦場 Z」稍後會出文。

呢個洞有資料上更新,檔案館有資料顯示,這是 50 年代鎢礦,根據牌照,佔地約 300 英畝,勘探範圍約是二轉至對面的馬灣整個島。

不過,呢個洞係咪有關係就唔知,要實地睇番開鑿方式先可斷定是日軍定礦洞?

有機會出文介紹一下。
睇位置,近海邊、高居臨下,外觀等就似日軍手挖洞,但日軍洞冇乜完整官方紀錄,要實地睇睇結構及開鑿方法先能判斷係日軍、礦洞定獸洞
謝謝分享
Thx for sharing and wait C hing to further inestigate
egg_studio 發表於 2-1-2021 12:19 PM
睇位置,近海邊、高居臨下,外觀等就似日軍手挖洞,但日軍洞冇乜完整官方紀錄,要實地睇睇結構及開鑿方法先 ...

入咗少少
睇到兩邊牆壁好工整,不過高度對比係到見到既日軍洞似乎稍高但咁睇傾向相信係日軍洞多過礦洞/獸洞

egg_studio 發表於 2-1-2021 12:19 PM
睇位置,近海邊、高居臨下,外觀等就似日軍手挖洞,但日軍洞冇乜完整官方紀錄,要實地睇睇結構及開鑿方法先 ...

http://catthui.blogspot.com/2020/05/35.html

無意間係網上搵到有人探過
睇嚟似有人定居所以毛重見天日
Thx and this route is good for hiking
根據政府紀錄,附近亦有一堆N48,但相信已消失
AnsonNgNg@FB 發表於 6-1-2021 12:50 AM

小弟不才請問咩係N48同埋張圖點搵到
AnsonNgNg@FB 發表於 6-1-2021 12:50 AM

唔係同一組都叫N48? 或者以前係相通?

但橋躉果個位應該係人工填出來...
有機會以前是一組,而且仲有更多洞口,因為起天橋及道路所以「批」走座山,情況類似我對大埔N38估計情況。
egg_studio 發表於 6-1-2021 01:53 PM
有機會以前是一組,而且仲有更多洞口,因為起天橋及道路所以「批」走座山,情況類似我對大埔N38估計情況。 ...

都幾有心, MARK返同一組數字

N38有見大家之前的研究,你的說法也合理, 似開山劈石之後的餘下的部分
N38只係紙上談兵,無法接近及入內所以無法證實推論。
謝謝分享女
多謝分享
JohnLam 發表於 6-1-2021 07:36 AM
小弟不才請問咩係N48同埋張圖點搵到

N乜乜 = Additional Disused Tunnel 編號,張圖公主道圖書館可以借到
AnsonNgNg@FB 發表於 9-1-2021 04:35 PM
N乜乜 = Additional Disused Tunnel 編號,張圖公主道圖書館可以借到

感謝!
JohnLam 發表於 4-1-2021 05:29 PM
http://catthui.blogspot.com/2020/05/35.html

咁都比你搵到,師兄真係勁
JohnLam 發表於 4-1-2021 05:29 PM

嘩......入面都幾深幾大下,又有分支, 算是企理
Thx for sharing