登記成會員
搜索
查看: 7049|回復: 12

[多圖少字] 深涌快閃

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

趁平日無人看管水浪窩閘位,快閃深涌。

一個自然沙灘總好過人造沙灘

白鴿一見我拿袋中的電話影相,牠們以為有東西食,全部走到我前面。

西沙有工程好亂好大塵,水井坊路口轉入村路,多年無走企嶺下這段,好多路都忘記如何走。

到達深涌大草地,士多無開,冰凍可樂幻滅了,忽然聽到旁邊有剪草機聲音,原來伯伯在剪草中,終於買了一飲罐頗貴可樂,滿足心理需要後回程。

回到大埔想食個午飯,但體溫太熱...39.4度!餐廳明白我不是發燒,但都要遵守遊戲規則,餐廳準備休息,店主很好人,雖然沒有幫襯,但都給我一杯冰水降溫。
處理完阿仔學校的事後,體溫已下降正常範圍,走到附近一間餐廳食午飯,被相片騙了,為何這份漢堡飽那麼巨型,店員笑笑口說今日大份了少少,食完已飽到不想轆車回家。

評分

參與人數 2積分 +40 收起 理由
ShingWong@G + 20 有圖有文有真相
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

egg_studio 發表於 28-9-2020 12:14 PM
水浪窩果位嘅「看守指數」有幾多?

星期六日假期免問
最後一間餐廳係邊?
leonkin 發表於 28-8-2020 11:47 AM
最後一間餐廳係邊?

大埔消防局對面

收到!
個漢堡飽咁厚點食呀!?
ShingWong@G 發表於 27-9-2020 12:06 PM
個漢堡飽咁厚點食呀!?

逐層慢慢食...哈哈
水浪窩果位嘅「看守指數」有幾多?
謝謝介紹
39.4 度 ?? 好勁喎
謝謝介紹
「看守位」大約響邊?我試過幾次從西沙入深涌條路,但不入深涌,響分岔路入企嶺走村路,岔路有個類似更亭。我知西沙至企嶺路口都屬禁區,但踩過幾次都冇事。
egg_studio 發表於 25-1-2021 10:57 AM
「看守位」大約響邊?我試過幾次從西沙入深涌條路,但不入深涌,響分岔路入企嶺走村路,岔路有個類似更亭。 ...

我估大家都講這個更亭位
https://goo.gl/maps/7xXW6vWMdYTA8kY38

入企嶺下無影響,係入深涌方向會欄單車/私家車,假日真係免問,除非識村內的人就可以通過。