登記成會員
搜索
查看: 8214|回復: 14

又嚟九廣鐵路櫈 — 第一代電氣化黃頭櫈

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大家若年紀有番咁上下,應該見過(坐過)之前的三等木櫈,但後生一啲嘅,也許會坐過呢張櫈:

原本響村入面係咁

褪色還原中……

近期做緊沙頭角鐵路遺蹟(當然不是孔嶺站),經過村莊,見到一排九鐵櫈,之後搵村長贈送其中三張櫈,準備復修。由於冇櫈腳,所以要構思怎樣做……

至於今次又點樣同村民及村長「互動」,稍後分享~~

評分

參與人數 2積分 +60 收起 理由
JohnLam + 40 勁!
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

確實嘅有分散響各處的路基及兩組橋墩,亦有一啲懷疑嘅項目要稍後去跟進,亦有意外收獲……總之不是坊間所知嘅孔嶺站及電線桿路軌……,我聽日出文介紹一下。
我之前坐過, 本来是橙色的, 可能是第一代電氣化火車的座椅?!

期望你的大作。
嘩!正呀!黃頭都玩埋。

好期待你的報告!
leonkin 發表於 24-8-2020 02:41 PM
嘩!正呀!黃頭都玩埋。

好期待你的報告!

咁啱做緊沙頭角鐵路時見到,村民有偈傾,佢地有好多(有啲行山人早已見過,但其實村入面仲有),所以畀咗三張我玩。
james97 發表於 24-8-2020 02:41 PM
我之前坐過, 本来是橙色的, 可能是第一代電氣化火車的座椅?!

期望你的大作。 ...

而家都係橙色,當年村民因某啲理由而改白色,稍後詳細介紹
egg_studio 發表於 25-8-2020 10:00 AM
咁啱做緊沙頭角鐵路時見到,村民有偈傾,佢地有好多(有啲行山人早已見過,但其實村入面仲有),所以畀咗 ...

又會咁啱....最近我又搵下舊地圖疊埋咁睇....沙頭角鐵路仲下有無遺跡,而家睇到禾坑大塱一帶
egg_studio 發表於 26-8-2020 01:25 AM
確實嘅有分散響各處的路基及兩組橋墩,亦有一啲懷疑嘅項目要稍後去跟進,亦有意外收獲……總之不是坊間所知 ...

好好....期待你...
少少更新:

褪色後重現原裝橙色。可能大家會覺得橙色好似比「原裝」淺色咗,不過呢個橙色係同櫈背一樣,所以我估計係時間關係而甩色。我為此去過另一條同樣保存咗「黃頭櫈」嘅村,佢地嘅櫈都係差唔多嘅「淺橙」色。

小更新:

上 2 層好薄的底油,準備稍後上橙色。

又更新一下:

從調色中心調咗相當接近「黃頭櫈」的橙色

上次噴了一層好薄的黃底油(之前噴另一樣嘢時用剩),發現唔上色。問調色中心,原來玻璃纖維要用另一種底油,於是又噴多次,就係相中灰色的底油。

薄薄噴,用手搖噴漆,效果不及噴槍。

上圖係上了二層

上圖上了四層

更新:

因為村民只送櫈,唔包櫈腳(因為櫈腳響村入面另有用途),所以要諗諗櫈腳。

屋企有一對金屬框戶外櫈,有三十幾年歷史,原本用有彈性膠帶縛在椅框上,但三十幾年過去,膠帶不是斷咗就係變硬,於是除去膠帶,打磨後上色,揀「黃頭」的黃色,稍後用角鐵之類固定。

上咗兩層油,仲要上多兩層。

踩單車經過,某鄉公所果兩排現況(都係甩色)

完成了~~ 村民贈送三張,其中一張噴油後轉贈本站會員,等佢復修後出相啦。

有片有相,長篇大論請看我網站:

https://www.eggstudio.com/%e6%b5 ... %e9%a0%ad%e6%ab%88/

正!好有心機!