登記成會員
搜索
查看: 7291|回復: 6

[多圖少字] 大石磨>馬草壟

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

戴定頭盔先,我有戴口罩踩單車...不過只限平路。

由筷子路變普通軍車路後,印像中只是上過一次,雖知難度大減,路程又短,但都要臨到頂前約十米跪低,頂唔順又上唔返車下,只能推車上去。

個景靚到呢...
休息、乘涼及睇落山片段,最後選擇由哨站邊落山,有機會想試由變壓站旁落,估計可以多點路踩。
之前9成都要推車落山,因為太斜及多碎石,小路又多草,佢打右腳踏,傳俾左腳踏,再不停打我小腿,回家沖涼才知損晒。
之後沿這條石屎梯落山,唯一可以踩的地方。

落山到料壆路上馬草壟麥景陶碉堡,無人更靚景任影。

再來一個全景

沿車路穿過馬草壟轉入河上鄉路,廢車場發現這架三門巴士,經典熱狗,童年出尖沙咀好想搭的巴士。
中間穿過一條N年無走的超窄村路,因為要避黑暗鐵皮倉地下積水,被左邊鐵網鈎中手把,急停落腳,右腳濕了...

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

附近有不少退役巴士
有冇「超窄村路」的位置?睇睇我去過未?
egg_studio 發表於 10-8-2020 10:40 PM
有冇「超窄村路」的位置?睇睇我去過未?

以前600mm 手把無難度,現在730mm就要慢慢過。最衰倉房黑麻麻地下積水唔知係乜。

平時很外面嘅大路,未試過呢條,搵日試試
可惜一直冇去,依家原來已經修路!
風景靚!退役巴士也是景點。