登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

【古物復修】九廣鐵路三等車廂木櫈

leonkin 發表於 13-7-2020 03:25 PM
正喎! 看來修復得不錯,隻腳打算就咁落地? 定會加塊板?

燒焊時做多咗一對支架,駁響櫈腳上,目的係防止坐上去時「發」後,但試過唔加支架都冇問題,所以冇用

復修完成~~

木櫈的來龍去脈請睇我網站《真 . 硬座!復修九廣鐵路三等座位》,響呢度簡單地介紹一下復修過程:

1) 將木櫈解體,鐵框狀況良好,木就非常差,只有背板可重用,但配新木後可能唔夾,所以索性換曬所有木;原裝木留番做其他用途;

2) 鐵框大清洗及打磨,然後送去相熟工場燒焊及「駁腳」;

3) 工場話做彎腳比較麻煩,但因為相熟,都搞得掂;(火車博物館裏嘅舊車廂 302、223 及 229 就駁直腳,相對較失真(可睇番樓上嘅相)

4) 響香港嘅木行搵木,原本想搵番柚木,但好多木行都冇咁長嘅柚木實木條(蔗渣木木條就有咁長),否則就可以揀做卡板果啲木,但我認為唔靚……

5) 另外問過前九鐵工程師關於三等車廂資料,佢依家響澳洲開工,順手幫我問問澳洲木,有就有,但好貴~~~ 於是轉向內地;

6) 搵幾間木行,因為冇得返大陸,所以只靠微信 QQ 等睇辦及溝通,又問過一位香港做裝修嘅朋友,最後推荐用舊榆木(老榆木),一來會升值,二來啱我要求,三來價錢係香港買蔗渣木嘅價錢;

6.5) 題外話,因為舊榆木(老榆木)唔係隨時有,木行搞咗成兩星期先搵到料,寄到香港後發現其中一條 size 及木紋唔啱,佢地免費重做,所以依家多咗一條,大家有需要可聯絡我;

7) 反而上色就諗咗一排,究竟跟博物館定自己創作?後來榆木做好,就以榆木木色及紋理去諗,最後決定跟三等火車車皮「鐵皮綠」;

8) 100 年前用窩釘做靠背關節,但依家冇人做窩釘,就算相熟工場都搞唔掂,唯有用絲母及塾片代替。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 十分好!

查看全部評分

好有心機修復!