登記成會員
搜索
查看: 6895|回復: 4

[純粹吹水] 松仔園火車軌

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近期做緊關於散落在香港不同地點的九廣鐵路舊路軌,其中包括早年的馬鞍山深山(講咗好多次,不是馬礦,亦與礦場隔十萬九千里)、九龍坑、大圍、錦山等等。報告未出,所以睇住巡邏影片先,主要是量度路軌尺寸,以推斷來龍。

相對多人知嘅舊路軌是大埔松仔園;雖然話就話「多人知」,但其實只是「相對」,因為我在路軌位置做咗個小實驗:問路過嘅行山人,包括七個本地人、一個外國人(但佢響附近住,成日響呢頭行山),所有人都唔知有舊路軌響山入面,更加唔知大家正企響路軌旁邊。

頂闊 7cm,由於路軌嚴重生銹、發漲及脫落,底闊及高度介乎 12-14cm 及 13-14cm,未能確認原來尺寸。粗略比較下,估計與九龍坑及大圍的舊路軌是同一規格,並非馬鞍山及錦山的規格。(另看:《
深山大鐵板 -- 發現沙頭角支線鐵路路軌 -- 發掘及報告》)

詳情請留意本網及我的網站的稍後報告。

實驗位置 ~~~

附近有荒廢梯田,估計是過去本地人用嚟過河嘅橋,但確實歷史仍有待研究。

用路枕鋪成山徑嘅橋,不過,這是石屎路枕,與路軌年代有衝突?又要待進一步考究。

評分

參與人數 2積分 +100 收起 理由
leonkin + 20 支持出相
AnsonNgNg@FB + 80 支持出相

查看全部評分

依條路軌有趣,真係冇留意到。
其實呢條路軌係我介紹嘅當中最多人知果條,以前有幾個電視節目都有講過
egg_studio 發表於 10-7-2020 06:23 PM
其實呢條路軌係我介紹嘅當中最多人知果條,以前有幾個電視節目都有講過

我行過都有留意,一直以為係用來運物資

都好多行山人行過,不過佢地無留意
Thanks for sharing . 長見識。