登記成會員
搜索
查看: 7788|回復: 13

[有片睇] 防空洞【又】變鬼屋!

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

幾年前響潮州玩過由防空洞「活化」的鬼屋,近日到湖南玩,又見到「防空洞變鬼屋」~~~ (另見舊文《防空洞變鬼屋》)

更多照片請看 egg studio 網站同名內容。

DSC05578.jpg DSC05577.jpg DSC05576.jpg DSC05571.jpg DSC05568.jpg DSC05563.jpg DSC05562.jpg DSC05558.jpg DSC05557.jpg DSC05556.jpg DSC05581.jpg

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
ShingWong@G + 40 支持原創

查看全部評分

物盡其用!
用得唔好嘥,真係比個服字佢哋。
重點係 old school 荔園式鬼屋,真正童年回憶
多謝分享
好耐冇見~
一係好似香港咁唔理,跟住比地產啲地基封咗半個洞。一係好似大陸咁做鬼屋。唉活化喎...
響大陸做到鬼屋的原因是,國內城市規劃及戰略考慮下,呢類防空洞一定響市公園入面,所以一日有公園,一日防空洞都健在,而公園入面嘅防空洞除咗做鬼屋或餐廳外都諗唔到做乜(過山車響外面、摩天輪響上面)
egg_studio 發表於 17-6-2020 12:58 AM
響大陸做到鬼屋的原因是,國內城市規劃及戰略考慮下,呢類防空洞一定響市公園入面,所以一日有公園,一日防 ...

同埋有一定的「使用」,才可好好保存防空洞,一荒廢就會下塌好快.

同埋大陸有實際戰略需要

之前北京見過就係帶團入去防空洞買綿被,聲稱係軍隊都用的物料
leonkin 發表於 17-6-2020 09:23 AM
同埋有一定的「使用」,才可好好保存防空洞,一荒廢就會下塌好快.

同埋大陸有實際戰略需要

戰時結構應該無咁容易塌啩?

可能轉做地下商場咁。國內人創意係高嘅

行入去唔知一定嚇死
abcde 發表於 19-8-2020 10:04 AM
行入去唔知一定嚇死

唔會唔知,因為要畀入場費㗎。
leonkin 發表於 17-6-2020 09:23 AM

同埋大陸有實際戰略需要

「北京地下城」嘛,我當年都有去過,不過當年因為菲林相機,裏面唔夠光,一張相都冇影過,亦唔記得當時買咗乜嘢,只記得係要用外匯券。
egg_studio 發表於 19-8-2020 11:27 PM
「北京地下城」嘛,我當年都有去過,不過當年因為菲林相機,裏面唔夠光,一張相都冇影過,亦唔記得當時買 ...

頂.....部隊軍用棉被喎......