登記成會員
搜索
查看: 5845|回復: 9

[賽後報告] 半山區神秘中式花園 Secret Garden

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

工作關係,一星期總會有一次到半山工作,返工路線會經過一幢設計典雅中式大宅,大宅有中式花園,亭台樓閣,是半山密集高樓之間一絲情操。

當然,中式大宅是私人地方,有保安有 CCTV,我唔識屋主,所以冇得申請參觀。不過,前排行山時發現,大宅不遠處有另一個風格相似的中式花園,隱藏響樹林裏,望落啲荒涼,但似有人定期打掃,不過奇就奇在,呢個中式花園係通出馬路,冇圍牆冇閘冇欄杆,響馬路行幾米泥徑就入到去。於是行入去睇吓,裏面有 BBQ 爐及亭台,繼續行入去想睇樓閣,竟然去到典雅中式大宅!

要重申,從馬路行到典雅中式大宅屋前都冇任何閘、欄杆等。

去到典雅中式大宅,見到實 Q 洗緊車,佢望我一眼就繼續洗車。我就響花園搵張長櫈坐咗陣,然後原路出番馬路離開。

後來查「官方地圖」,荒涼中式花園及典雅中式大宅屬同一塊私人土地,至於點解正門就有閘有保安,後花園就中門大開,真係令人費解。之後我將馬路照片俾資深會員睇,原來好多人都以為馬路係大宅私家路,甚至連 Google 地圖車都冇入去拍街景。根據「官方地圖」,果幾百米路屬政府,冇得據為己有,因此中式花園會唔會只能夠響屬私人地果邊起圍牆,向馬路果邊唔起得?

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 3積分 +100 收起 理由
leonkin + 20 支持原創
ShingWong@G + 40 有圖有文有真相
kaiboy123 + 40 支持原創

查看全部評分

有機會到附近又去影吓相先,樓主你係咪用6x6菲林影?
不是,用手機1:1扮6×6
咁又真係幾奇,而個司機對於外來人都見怪不怪
見到 Google 街景有得拉去條街睇,點知原來係伏 根本係連左去電車路
我一早睇咗Google Map 先出動,我諗 Google 地圖車都以為係私家路,所以唔入去。至於「官方地圖」,都幾清楚顯示「後花園」通出馬路及大宅的通道,原來大宅另一邊有游池,天熱時入去游吓水,哈哈。
EricDelta 發表於 10-4-2019 01:50 AM
見到 Google 街景有得拉去條街睇,點知原來係伏 根本係連左去電車路

講開又講, Google點解會顯示電車路咁神奇?
egg_studio 發表於 10-4-2019 11:32 AM
講開又講, Google點解會顯示電車路咁神奇?

係囉,我都想知點解

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽,您當前積分為 0

EricDelta 發表於 11-4-2019 03:45 AM
係囉,我都想知點解

**** 本內容被作者隱藏 ****

係喎, 好過癮!
多謝分享